Luffatök termesztése – mosogatószivacs hulladékmentesen

Már biztosan hallottál a szivacstökről vagy luffatökről (Luffa aegyptica, syn. Luffa cylindrica). Ázsiában őshonos, de ez nem jelent semmit, nálunk is megél, és terem is szépen, tapasztalat.

Hogy miért is olyan jó dolog a luffatök termesztése? Mire ez a nagy felhajtás az utóbbi években körülötte? Mert mire beérik a termés, masszív szivacsréteget fejleszt, ami kitűnően használható otthoni tevékenységek egy egész sorára.

Mosogatószivacsként

Szárazon kemény a váz, viszont amint nedvesség éri, felpuhul. Egyáltalán nem karcolja az edényeket, ellenben minden zsiradékot elszív (igen, még a műanyagételes faláról is mindent lehoz), használat után szépen kimosható. Méretre szabható aszerint, hogy ki hogyan szeret mosogatni: kicsi szivacs, nagy szivacs, vastag, vékony stb.

Loofco luffa szivacs mosogatáshoz két darabos kiszerelés

Fürdőszivacsként, masszázsszivacsként

A legtöbb spa szettben előfordul ilyen-olyan formában, találkozhattál már vele kesztyű dörzsi részeként, masszázsszivacsként stb. A luffatök fürdőszivaccsal kíméletesen masszírozhatod bőrödet, frissítheted keringésedet. Szárazon érdes, kemény, de víz hatására azonnal puhává válik, így gyengéden, de hatékonyan tisztítja bőrödet. Használhatod szőrbenövés megelőzésére, narancsbőr felszámolására, természetes bőrradírként és arctisztítóként is.

photo by pixabay
Takarításhoz

Mivel rugalmas, strapabíró és nem karcol, ezért takarításhoz is nyugodtan használhatod. Munkalapok, vágódeszkák, csempe, mosdó, kád és csapok tisztítására is használhatod. A teljes kép akkor szép, ha ezt könnyen lebomló, egyszerű takarítószerek használatával fejeled meg,  mint a szódabikarbóna vagy a citromsav.

Fontos, hogy bármire is használod a luffatöködet, mindig lógasd fel, és jól szellőző helyen tárold, hogy sokáig tartson. Élettartamát tovább növelheted, ha havonta ecetes vízben áztatva átmosod, de mosogépbe is dobhatod.

 

A luffatök termesztése

Magszerzés

Jobb esetben ismersz valakit, akinek van olyan ismerőse, akinek a szomszédjából adnak tökmagot. Ez a legjobb és legolcsóbb verzió. Facebook csoportokban is érdeklődhetsz (pl. Háztartásom hulladék nélkülHulladék cserebere, avagy a használt tárgyak börzéje), sokan kínálják ingyen őket. Ha más nem, találhatsz mostmár gazdaboltokban, mezőgazdasági boltokban is. Ha már rutinos szivacstermesztő vagy, akkor az előző évi termésből valószínűleg bőven van muníció az ezévi akcióhoz.

Tavaly 20 db gazdaboltban vásárolt luffa tökmagból ősszel kb 20 db tököt sikerült leszüretelni. Azt hiszem ennyi szivacs elég lesz akár több évre is 4 fős családunknak. Igen ám, de ennyi tökből lett kb. 2000 db tökmagom. Mihez kezdhetek vele? Persze idén is vetünk, de már csak a rokonság, a szomszédság és a barátok szórakoztatására, illetve ellátására :). A többit pedig osztogatom, minden érdeklődőnek, vigyék hírét a műanyagmentes mosogatásnak, bőrhámlasztásnak.

Palántázás

Ezután nincs más dolgod, mint eldugdosni a magokat kis edénykékbe, így március környékén, és megvárni a fagymentes időszakot a palántanövények kiültetésével. Nekem sok műanyag edényke gyűlt össze az évek során, így volt mit használnom, de ha nincsenek ilyenek a háztartásban, ne aggódj, tojástartó, vagy wc-papír guriga is megteszi (zero waste 😉 ) ha nem kell sokáig várni a fagymentes időszakra (kinőheti a növényke hamar). Ráadásul ezeket egy az egyben belerakhatod majd a földbe, nem is kell bolygatni a palántát.

Ne lepődj meg ha több hetet kell várnod az első levelekre. Lehet, hogy egy hónap is eltelik, mire megjelennek.  Egy cserépben nekem megjelent két hét alatt rögtön 3 növényke is, míg a többi cserépnek mindjárt letelik az egy hónapja, és még semmi. Nem kell pánikolni, jönnek majd ők is. 🙂

 

Ültetés, vetés, nevelés

Elviekben nem feltétlenül szükséges a palántázás, dr. Gyulai Iván mélymulcsos kertgazdálkodás szakértő és ökológus szerint a palántázás “hülyeség”, amennyi időt szerzünk azzal, hogy korábban palántázunk, akár már februárban, a palánta bolygatásával, azzal, hogy más földbe kerül utána (más mikrobiális közösség), úgyis visszaesik kicsit a fejlődésben. Idén mi kipróbáljuk, hogy párhuzamosan termesztünk március elején palántázott tököt és április végén vetett magokból nőtt tököt. Meglátjuk milyen termést hoz a kísérlet, frissítem majd a blogposztot az infóval.

Tudni kell, hogy futó növényről beszélünk, tehát vagy kerítésre, korlátra futtatja az ember, vagy épít neki támaszt. Érdemes napos, meleg helyre ültetni, és tudni kell azt is, hogy vízigényes növényről beszélünk. A talaj párolgását csökkenthetjük azzal, ha legalább a növény környékén betakarjuk a talajt mulccsal (fakéreg, levelek, szalma-széna). Így csökkenthetjük a növény öntözővizének mennyiségét. És ne felejtsd el, várd meg a fagymentes időszakot a kiültetéssel, vagy a magvetéssel, mert érzékeny rá a növény, ez nagyjából április vége, május eleje.

A méhek is imádják a virágait. photo by pixabay
Szüretelés, mosás

Október-november környékén a tökök elkezdenek beérni, kicsit megsárgulnak, kongóbbá válnak. Azt a tököt, amelyik szépen beérik, könnyű kimosni, szinte alig van már húsa, könnyen válik a héja. Amely kevésbé érett, azoknak nem válik olyan könnyen és tovább tart kimosni a húsos részt belőle. A jól kiszáradt tökből nagyon könnyű kirázni a magokat, ahogy a fenti videó is mutatja, illetve szépen lefejthető a héja. Ha nem úgy érett be a tök, ahogy kellett volna, még mindig nem kell aggódnod, egy kis áztatással segítheted a leválást.

 

Ha nincs módod termeszteni

Érdemes végiggondolni, hogy valóban nincs lehetőséged megtermeszteni? Anyósodnak, nagymamának, unokatesónak sincs egy zsebkendőnyi földje, akiket megkérhetsz rá? Esetleg egy terebélyes erkélyed, elvileg egy nagyobb dézsában is működik… Persze ha nincs megoldás, elérhetőek a luffatök szivacsok webáruházunkban is. 🙂

 

Hajrá, nem olyan bonyolult és persze tartsd szem előtt: minden kis lépés számít!

 

2 thoughts on “Luffatök termesztése – mosogatószivacs hulladékmentesen

  1. Nastasia says:

    Jövő vasárnap, április 7-én, kint leszünk a Kiskert piacon az Anker’t-ben. Ha arra jártok nézzetek be a standunkhoz, szívesen adunk a magokból. 🙂 Az viszont fontos infó, hogy ezek saját termesztésből (magánemberként) kinyert magok, nem bevizsgáltak, engedéllyel nem rendelkeznek. Bevizsgált vetőmagokat az internetes gazdaboltokból, kertészeti boltokban, mezőgazdasági botlokban, és a legtöbb tesc.o-ban is találtok már. Hajrá 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Értesítést kérek, ha a termék elérhető. Emailt küldünk, amit ismét elérhető a termék.
Email Az email címed sosem adjuk ki harmadik félnek!