Adventi időszak a zero waste jegyében

Ezzel a héttel elkezdődött az Adventi időszak és így hivatalosan is megkezdődhet az ünnepi hangolódás. Bár az egyik kedvenc időszakom a december – minden évben várom, mert ilyenkor azokkal a családtagokkal, rokonokkal is találkozok, akik messzebb élnek tőlünk – mégis a kettősség jut eszembe az ünnepi készülődésről. Szeretem látni, mennyire várják és örülnek a Mikulás érkezésének a gyerekeim és szeretem kigondolni, elkészíteni a karácsonyi ajándékokat. A másik oldalon viszont ott a stressz, az időhiány és a pazarlás, ami sok esetben kéz a kézben jár az Adventtel. Hogy lehetne valóban lelassulni, hangolódni az ünnepekre és kevésbé pazarlóvá formálni a decemberi időszakot? Az én személyes válaszom erre a tudatos tervezés és döntés.

Karácsonyi vásárlási szokások

A GKI Digital által készített 2018. IV. negyedéves felmérés alapján az aktív internetezők átlagosan 7 személy megajándékozását tervezik és közel 41 000 Forintot költenek a karácsonyi időszakban. A megkérdezettek 77%-a tervez online vásárolni, 64% tervezi bevásárlóközpontokban beszerezni a karácsonyi ajándékokat és csupán 37%-uk tudja biztosan, hogy mire van szüksége a szeretteinek.

Miért fontos, hogy tisztában legyünk a fenti adatokkal?

Személyes tapasztalatom az, hogy az ünnepi időszakban jelen lévő pazarlás és túlfogyasztás valamint a készülődéskor jelentkező stressz a vásárlási szokások megváltoztatásával nagyrészt csökkenthető. Számomra a zero waste életmódra és minimalizmusra törekvés nagy változást hozott ezeken a területeken. Megtanultam megtervezni mind időben mind anyagiak szempontjából az ünnepi időszakot és választásaimnál a környezettudatosság, minőség, hulladékmentesség szempontok dominálnak. Akár az ünnepi menü összeállításáról, akár a mikulás csomagba szánt apróságok kitalálásáról legyen szó, szánok elég időt arra, hogy megtervezzem mit szeretnék és azokat, hogy tudom hulladék- és pazarlásmentesen beszerezni. Jó érzés, hogy a választásaimmal, ajándékaimmal egy általam tudatosan választott értékrendet képviselhetek.

Hogyan készülődjünk az ünnepre hulladékmentesen?

Élményt ajándékba

A fentebb említett felmérésből az is kiderül, hogy a legnépszerűbb karácsonyi ajándékoknak a ruházati cikkek, játékok, szépségápolási vagy lakberendezési termékek bizonyulnak. Ezek mind fizikai termékek, amik vagy valóban célt érnek és hasznosulnak vagy gyarapítják a fiókba betett ajándékok táborát. A minimalizmus jegyében nagyon fontos átgondolni valóban termékkel tudjuk-e kifejezni szeretetünket barátaink és szeretteink felé. Nálam ezért az első kérdés az, hogy van-e olyan élményprogram, amit el tudok képzelni a szeretteimnek és ha találok ilyet, akkor amellett teszem le a voksomat. Miért? Mert véleményem szerint az élményekből lehet igazán töltekezni. Természetesen a programok kiválasztásánál is jó ha tudjuk, kit mi vonz igazán. Ma már a színház vagy koncertjegyek mellett számos kreatív élményprogramból szemezgethetünk (festés, parfümkészítés, kézműves workshopok) szinte minden hobbihoz találhatunk ajánlatot. Az élményajándékoknak még az anyagiak sem szabhatnak gátat. Egy kis kreativitással igazán figyelmes és értékes ajándékot adhatunk úgy is, hogy nem költünk semmit. Kaptam már kuponfüzetet, amiben itthoni mini programok voltak, és én akkor és azt váltottam be, ami éppen megtetszett. Idén nálunk az Adventi kalendáriumba is javarészt közös programok kerülnek és csak elvétve lesz egy két édesség – a programokhoz idén innen inspirálódtam.

Ajándéktárgyak

Amennyiben mégis valamilyen ajándéktárggyal szeretnék valakit meglepni, akkor sok szempontot teszek mérlegre. A legjobb eset, amikor az ajándékot el tudom készíteni a saját kezemmel. Kedvenceim a receptek, hiszen egy kis finomságnak általában mindenki örül és én is feltöltődök, amíg elkészítem. Ha mégis valahonnan megvásárolom az ajándékot, akkor elkezdek kutatni a hazai kínálat között, mert számomra fontos, hogy kit „támogatok” az elköltött összeggel. Az ajándék alapanyaga és tartóssága is fontos szempontok, ezért szánok arra időt, hogy megtaláljam a valóban minőségi és hulladékmentes alternatívákat – például gyermekjátékok fából vagy a fast fasion ruházati márkák helyett, hazai designerek által készített minőségi ruházati termékeket választok. Érdemes kihasználni az ajándékkártyák és utalványok adta lehetőségeket, legfőképpen ha picit bizonytalanok vagyunk, melyik termék lenne a legjobb választás.

Zero waste csomagolás

Az ünnepek alatt rengeteg hulladék keletkezik – műanyag vagy jobb esetben papír – az ajándékok beszerzése és csomagolása során. Az Adventi időszaknál kevés pazarlóbb időszak van, hiszen sokszor csupán csak azt a célt szolgálja a plusz csomagolás, hogy egy picit tovább tartson a meglepetéssel járó izgatottság. Arra biztatlak titeket, hogy keressétek azokat a megoldásokat, hol és hogy tudtok csomagolás- vagy legalább műanyagmentesen vásárolni. Ha nem szükséges ne tegyétek be plusz csomagolóanyagba az ajándékot. A fa alá betett ajándékokat ha egy takaróval letakarjátok, ugyanolyan nagy lesz a meglepetés. Az is remek megoldás lehet, ha valamilyen szép textilbe csomagoljátok az ajándéktárgyakat. Nálunk olyan is volt már, hogy a fára rejtettük el a nyakláncot, amit édesanyánknak választottunk. Nagy sikert aratott ez a szokatlan “csomagolási” mód. 😉

Ajándékkártyák

A kísérőkártyákat saját magatok is elkészíthetitek, az interneten nagyon sok kreatív ötletet lehet találni. Sok esetben az is járható út, ha egyszerűen csak átnyújtjuk szeretteinknek az ajándékot és szóban mondjuk el a hozzá fűzött gondolatokat. Azt hiszem idén én ezt a megoldást fogom választani. 🙂

Honnan szerezzük be

Ebben az időszakban zsúfolásig telnek a bevásárlóközpontok, talán mert egyszerűbbnek tűnik mindent egy helyen beszerezni. A tömeg és a rengeteg inger miatt nem csoda, ha ezeket a beszerző körutakat igazán fárasztónak és stresszesnek éljük meg. Én személy szerint akkor kezdtem igazán átérezni milyen az év végi lassulás, amikor tudatosan kerülni kezdtem ezeket a szituációkat. Legyen szó a mikuláscsomagba szánt édességekről, az ünnepi menü hozzávalóiról vagy az ajándékokról, próbálom elkerülni a tömeget és az ezzel járó feszültséget. A választásommal a hazai termelőket és a csomagolásmentes boltokat támogatom. Ez azt is jelenti, hogy érdemes tudatosan megtervezni mikor és hova menjünk el bevásárolni. Tudjátok, a textilszütyőiteket sose hagyjátok otthon!

Néhány szuper zero waste ajándéktipp

Azt már említettem, hogy szívesen ajándékozok élményeket vagy saját készítésű gasztroajándékokat. Az ötleteléshez nincs jobb segítség mint a Google, hiszen rengeteg tipp és ötlet van az interneten, csak az időnkre, pénztárcánkra és a fantáziánkra van bízva, hogy mit valósítunk meg.

Környezetbarát kincsek a Prezentből

A tárgyak esetében már elkelhet némi segítség, hogy hol lehet igazán hulladékmentes, környezetbarát kincsekre bukkanni. Budapest egyik, ha nem legszuperebb ökotudatos üzlete a Prezent. A Prezent egy igazi gyöngyszem, ahol bármilyen ajándékötletre megtaláljuk a környezettudatos, hazai gyártóktól érkező különlegességeket. Valódi minőséget és értéket közvetítenek legyen szó a gyerekjátékokról, használati tárgyakról vagy a ruházati termékekről. Nézzetek be hozzájuk, nem fogtok csalódni!

Kézműves termékek vásárokból és a egyedi készítőktől

Ha az időtökbe nem is fér bele, hogy ellátogassatok a hazai designer termékeket felsorakoztató eseményekre, érdemes átböngészni a kiállítói listákat. A legtöbb esetben online is megvásárolhatók a termékek. Ha piciknek és anyukájuknak keresgéltek, nézzétek meg a Picipiac kiállítói névsorát. Közöttük biztosan találtok olyan ajándékot, ami hasznos és egyedi lesz. Kézműves termékek esetében pedig a Meska-n lévő hazai kézműveseket érdemes megkeresni, hiszen sokszor bármilyen elképzelést megvalósítanak.

Aki a virágot szereti…

A csokoládék és bonbonok helyett a SeedBonbon különlegességét érdemes választani. Bár nem ehető finomságokról van szó, de igazán egyedi és kreatív meglepetéssel ajándékozhatjuk meg szeretteinket a fenntarthatóság jegyében. Az irodai papírhulladékból és minősített vetőmagokból készült bonbonok elültetés után gyönyörű növények kelnek életre.

Az örökzöld kozmetikumok és ajándékcsomagok

 A natúr-szappanok tekintetében széles hazai kínálatot találunk, de ne feledjétek az összetevőket is átbogarászni. Mi szívből ajánljuk nektek az Életvirág szappanokat. Ha pedig zero waste életmód témában keresgéltek, látogassatok el hozzánk és nézzétek meg karácsonyi csomagjainkat. Mi minden termékünket hasznosnak és praktikusnak találjuk, de kérünk téged, győződj meg róla, hogy a megajándékozni kívánt személy is így gondolja. Arra biztatunk mindenkit, hogy idén csak olyan termékkel lepjétek meg szeretteiteket, amelyek biztosan hasznukra válnak a jövőben.

Kellemes készülődést és ünnepi hangolódást kívánunk nektek!