Hulladékcsökkentés a háztartásban – veszélyes hulladékok

A veszélyes hulladékok nagyobb kockázatot jelentenek az egészségünkre és környezetünkre, mint társaik. Ha talajba, vízbe kerülnek, jelentősen károsíthatják az élővilágot, és bekerülve a táplálékláncba, végső soron minket is. Ha a szemetesbe dobjuk, összekeverednek más hulladékokkal, elszennyezik őket, így a hétköznapi hulladék is veszélyessé válik. A szemétlerakókba eljutva pedig az eső mossa be a mérgező anyagokat a talajba, onnan a talajvízbe. Az égetőben mérgező gázok szabadulnak fel belőlük. Egyik sem túl biztató. Így kiemelten fontos, hogy minél kevesebb veszélyes hulladékot termeljünk.

Hogyan kerüljük el őket?

Szerencsére az év nagy részében mindig van valamilyen megmozdulás, kezdeményezés, ami emlékeztet minket arra, hogy mennyire fontos a hulladéktermelésünk csökkentése, az ökológiai lábnyomunk minimalizálása. Nyáron a műanyagmentes július vagy a szívószálmentes augusztus keretében folyó akciók és információáradat segít minél több ember megszólításában. Most pedig itt van az Európai Hulladékcsökkentési Hét, ami lelkes aktivistákat, intézményeket, különféle szervezeteket von be sikeresen a hulladékszegény életmód terjesztésébe. Az idei év (2018) heti témája a veszélyes hulladékok, így e heti blogposztunkkal mi is csatlakozunk a kezdeményezéshez.

A hulladékcsökkentés alapelvei itt is érvényesek, érdemes végiggondolni őket vásárlás előtt.

  • Valóban szükségem van-e az adott termékre? – RETHINK
  • Utasítsd el, ha fölösleges – REFUSE.
  • Hogyan tudnám meghosszabítani az élettartamát/ csökkenteni a felhasznált mennyiséget? Csökkentsd a fogyasztásodat- REDUCE
  • Használd újra, ahányszor csak tudod! – REUSE
  • Ha tudod, hasznosítsd újra! – RECYCLE
  • Ártalmatlanítsd felelősen – RESPONSIBLE DISPOSAL

Milyen veszélyes hulladékok találhatóak a háztartásunkban?

Takarítószerek

A legtöbb veszélyes hulladék a takarítással kerülhet a háztartásba. Vegyszeres flakonok, spricnik, edények, mind mind veszélyes hulladéknak minősülnek, külön kell gyűjteni őket. Talán a takarítószerek esetében a legegyszerűbb az elkerülést alkalmazni, azaz kiiktatni az életünkből őket. Ha jobban utánanézünk, a kozmetikumokhoz hasonlóan a tisztítószerek esetén is nagyon gyakori, hogy hasonló összetétel mellett, különböző funkciókat aggatnak rájuk, aminek az eredménye, hogy a szivárvány minden színében pompázó műanyagflakonok hada várakozik az áruházak polcain arra, hogy hazavidd őket. Mindegyik bizonygatja, hogy feltétlenül szükséged van rájuk.

Szerencsére ma már sokan rájöttek arra, hogy a vegyszerhasználat a háztartásban nem túl egészséges (és persze más területen sem). Főleg akkor gondolkoznak el ezen jobban az emberek, ha kisgyermek is van a lakásban, aki minden bizonnyal előbb-utóbb végignyal minden négyzet-centimétert a lakásban. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre többen fedezik fel, hogy gyakorlatilag néhány teljesen természetes és lebomló anyaggal bármilyen tisztítást és takarítást el lehet végezni otthon, ilyen például a mosószappanmosószóda, citromsav és a szódabikarbóna. Ráadásul ezeket teljesen műanyagmentesen, papírzacskós kiszerelésben is meg tudod vásárolni. A linkeken található termékleírásokban részletes leírást adunk a felhasználásuk módjairól. Ennél még tovább is lehet menni a zöldítés terén, mosáshoz nagyon jól használható a borostyánlevél, vagy az ősszel begyűjtött vadgesztenye. Mindkettőnek magas a szaponintartalma, hasonlóan a mosódióhoz. De az előbbieket bármelyik nagyobb sétánk alkalmával begyűjthetjük, ellenben a mosódióval, ami a fél világon átutazik, míg mi “öko”-mosószerként elhasználjuk. Ígérjük, a borostyánlevéllel és vadgesztenyével való mosásról írunk majd bővebben. 🙂

Sütőolaj

Sütőzsiradék nélkül is van ám élet! Az ételek nagy részét elkészíthetjük sütőben sütve is, minimális zsiradékot használva. Használhatsz étolajderítőt is, amivel újrafelhasználhatóvá teszed az olajat. A használt sütőolajakat gyűjtsd össze és több helyen is leadhatod, vagy vannak cégek, akik begyűjtik. Például leadhatod a MOL kutaknál , FKF hulladékudvarokon, a Biofilter Zrt. telephelyein, vagy az ország nyugati régióiban a Pannon BioOlaj is begyűjti.

Fénycsövek/izzók

Az izzók esetében az energiahatékonyságot mindenképpen vizsgálni kell, célszerű lecserélni kis fogyasztású, hosszú élettartamú LED-es izzóra mindent. Országosan 14 000 helyen tudod leadni az összegyűjtött fényforrásaidat az Electro-Coord Nonprofit Kft.-nek köszönhetően. Ezen a linken található keresőbe csak beírod az irányítószámodat és máris láthatod a hozzád legközelebbi gyűjtőállomást. És mit készítenek ezekből a hulladékokból? A fényforrások 85-89%-a hasznosítható újra és részben újabb fényforrások és üvegedények készülnek belőlük! 🙂

Elektromos és elektronikai hulladékok

Az elektronikai hulladékok veszélyes anyagokat tartalmaznak, többek között nehéz fémeket például. Mint minden termék esetében, az elektromos kütyük terén is mindig végig kell gondolni, hogy valóban szükség van-e az adott termékre. Ha mindenképpen szükségünk van rá, érdemesebb jól körülnézni a piacon és körültekintően választani. Az olcsóbb termék sok esetben hamarabb meghibásodik, így ez esetben is a nagy energiahatékonyságú, hosszabb élettartamú és javítható eszközöket kell előnyben részesíteni. Hulladékként pedig a legfontosabb, hogy a megfelelő gyűjtőhelyen, hulladékudvarban adjuk le őket vagy a Jane Goodall Intézet gyűjtőpontjain. Ne a kukába, főleg ne az út szélére dobjuk őket. Számos hipermarketnél van kihelyezett gyűjtőpont, vagy az elektronikai cikkeket árusító boltokban is leadhatjuk az elromlott elektromos eszközeinket.

Gyógyszerek

Vannak esetek, amikor nincs választási lehetőségünk, hulladék – nem hulladék, gyógyszerhez kell nyúlnunk. Azonban vannak olyan medicinák, amiket igenis elkerülhetünk. Fölösleges hulladéktermelő tevékenység egy egész patikát tartunk otthon és szintetikus vitaminokat szednünk, táplálékkiegészítőket fogyasztunk. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással és sporttal már önmagában sok gyógyszervásárlást megelőzhetünk. Ha az enyhébb megfázásos betegségek kezelésére alkalmazunk néhány otthoni receptet, máris rengeteg műanyagflakonos orrspraytől, újrahasznosíthatatlan gyógyszeres levéltől szabadítottuk meg a kukánkat. Az enyhébb megbetegedések tüneti kezelésére keressük a hagyományos megoldásokat. Pl. sós vizes gargalizálással, a fokhagyma, hagyma különböző felhasználásával (hagymaszirup), vagy a kamilla, útifű és egyéb gyógynövények alkalmazásával sok-sok hulladéktól kímélhetjük meg magunkat. Ha nem egy konkrét receptre írott gyógyszert kell kiváltanod, érdemes megkérdezni, hogy az adott hatóanyag milyen kiszerelésekben van. Érdemes a barna üveges, fémkupakos kiszereléseket választani a műanyagdobozok és levelek helyett. A gyógyszerek is veszélyes hulladékok, így véletlenül sem szabad a kukába, lefolyóba, vagy a természetes környezetbe dobni őket. A fel nem használt gyógyszereket a gyógyszertárakba, patikákba vissza lehet vinni. Az injekciós tűk, fecskendők és infúziós szerelékek csak kórházakban adhatók le. A papírcsomagolást és a betegtájékoztatót nyugodtan dobd a papír szelektív-gyűjtőbe, az üvegedényt az üveggyűjtőbe, a fémkupakot a fém szelektívbe.

Akkumulátorok, elemek

Ezeket a maróanyag és nehézfémtartalmuk miatt soroljuk a veszélyes hulladékok közé. Az elhasznált ólomakkumulátorok a kereskedelmi egységekben, a gyártók forgalomba hozatali helyein és begyűjtő vállalkozások ipari begyűjtési pontjain kerülnek összegyűjtésre. Az elemek mennyiségét csökkenthetjük, ha elkerüljük a zenélős, mozgós elektromos játékokat, eszközöket. A nélkülözhetetlen tárgyak esetében pedig preferáljuk a hálózatról működőeket. Ha pedig nélkülözhetetlen az elemhasználat, még mindig jobban járunk, ha tölthető elemeket használunk. Elemgyűjtő pontok nagyon gyakoriak. A szupermarketeknél kihelyezett gyűjtőpontokon is leadhatod őket, de nagyon sok munkahelyen is van már gyűjtőedény. A hulladékudvarok is fogadják őket.

Festékek

Ahol lehet, a vízbázisú festékeket használjuk. Hihetetlenül szuper vízzel hígítható festék például a tejfesték, amelyet papírdobozban lehet megvásárolni por alakban, és nincs szavatossági ideje. Nyilván korlátozottak a felhasználási területei, de abszolút környezet- és bababarát megoldás sok esetben. A diszperziós festékek élettartamát megnövelhetjük, ha csak desztillált vízzel hígítjuk. Egyébként pedig minden megmaradt, beszáradt vagy üres festékes doboz, flakon a hulladékudvarba való.  

Végül…

Persze a fenti lista nem teljes, számos veszélyes hulladéknak minősülő dolog van még egy átlagos háztartásban. De a lényeg, hogy törekedjünk minél kevesebb vegyszerrel, mérgező dologgal körbevenni magunkat és közvetlen életterünket, így kevesebb gondunk lesz a veszélyes hulladékok gyűjtésével és megfelelő helyre való leadásával.

Annak nagyon örülünk, ha te már beépítetted a mindennapjaidba az alapvető zero waste elveket. 🙂 De sokat tehetsz még, ha bevonod barátaidat, családtagjaidat is, és segíted őket tanácsokkal a hulladékcsökkentés útján. Fontos, hogy minél szélesebb körben elterjedjen a zero waste gondolkodás, hiszen csak úgy érhetünk el látványos eredményeket. Ha tetszett, oszd meg ezt a bejegyzést is, hogy minél többen halljanak a témáról!