A hulladékmentes menstruáció segédeszközei

Hulladékmentes menstruáció? Minek az? Egyre több kényelmes és időtakarékos dologról derül ki, hogy azontúl, hogy erősen szennyezi a környezetet, közvetlenül káros lehet az egészségre is. Itt van például a műanyagpalackok és a mikroplasztikok esete vagy az egyszer használatos tamponok és egészségügyi betétek. Szerencsére vannak régi-új eszközök, például az intimkehely és a mosható egészségügyi betét, amelyek hosszútávon gazdaságos megoldások, egészségre ártalmatlan alternatívák, ráadásul hulladékszegény a használatuk. Az eldobható egészségügyi betétek és tamponok egyértelműen megkönnyítették és kényelmesebbé tették azokat a bizonyos nehéz napokat. De milyen áron? Mi is a baj velük?

Miért érdemes váltani?

Környezetvédelmi problémák 

Egy nő élete során átlagosan 8,2 évet menstruál, ezalatt több tízezer betétet vagy tampont használhat el. Ez a mennyiség egy az egyben újrahasznosíthatatlan szemét lesz (jó esetben szeméttelepre vagy égetőbe kerül). Az egyszer használatos intim-termékek többsége műanyagot (polietilén) tartalmaz (egy csomag betét=4 műanyag szatyor), és egyenként műanyagba van csomagolva, ez ugye önmagában problémás, mert nem bomlik le. A tengerekben leggyakrabban előforduló műanyag tárgyak egyike a menstruációs hulladék, az Európai Bizottság ötödik leggyakoribbként említi. Fontos megemlíteni még ebben a témában a nedves vagy intim törlőkendőket, melyek kiemelt problémát jelentenek mind a szennyvízkezelő rendszerekben, mind pedig a tengerekben és óceánokban. Ez talán egy elég komoly érv a hulladékmentes menstruáció elérése mellett.

Egészségügyi aggályok

A hulladékmentes menstruáció környezeti előnyei mellett fontos tudnunk, hogy a női intimterület vékony hajszálerekkel erősen átszőtt, így a nyálkahártyán keresztül könnyen felszívódhatnak anyagok. A reklámok alapján azt gondolhatnánk, hogy az összes betét és tampon hófehér gyapotmezőkről származó puha pamutból készül, de sajnos ez korán sincs így.

  • Műanyagok

Kezdésnek jó, ha tudjuk, hogy egy átlagos egészségügyi betét 90%-ban tartalmaz műanyagot, vagyis a fő alapanyaga a nyersolaj. Így tartalmazhatnak BPA-t vagy BPS-t, valamint ftalátokat, amik – mint kiderült nemrég (egy tanulmány itt) – magzati fejlődési rendellenességeket okozhatnak és hatással vannak a hormonháztartásra, valamint számos betegséggel hozták már összefüggésbe őket, úgy mint szív- és érrendszeri megbetegedések, meddőség, rák. Továbbá akármennyire vékonynak hirdeti is magát egy mai eldobható betét, a műanyagrétegek bizony korlátozzák a levegő szabad áramlását, magasabb hőmérsékleten és nedvesen tartják az intim zónát, elősegítve a baktériumok, gombák szaporodását.

Klór, dioxin és társai

Az intimtermékek másik fő alapanyaga a pamut, főleg a tamponok esetében. A gyapotnövényt általánosságban rengeteg vegyszerrel kezelik a termesztés során, így a tamponokban peszticid- és glifozát-maradványok is megtalálhatóak. Nincs még vége, kapaszkodj meg, a pamutot rendszerint klórral vagy egyéb vegyszerekkel fehérítik. A tipikus dioxinképző folyamatok közé tartozik többek között a papír- és textilfehérítés (egyébként különféle műanyagok égetése révén képződik a legtöbb – ne tüzelj szeméttel!). Így dioxin az egyszer használatos intim-termékekben is megtalálható, sőt az eldobhatós pelenkákban is. A US Environmental Protection Agency (EPA) jelentése szerint a dioxin komoly közegészségügyi kockázatot jelent és már alacsony szinten is betegségeket okozhat. Rákot, reproduktív és magzati fejlődési problémákat okozhat, károsíthatják az immunrendszert, és zavarhatják a hormonháztartást. Persze egy átlagos ember dioxin kitettségének nagyon nagy részét sajnos az ételeink adják, de azért mégis fontos szempont lehet. Ráadásként, az eldobható intim-higiéniás termékek összetevői között általánosan szerepelnek még szagsemlegesítő anyagok, illatanyagok és ragasztók… Azt hiszem elég is volt ebből ennyi, ugye?  

Környezet- és egészségtudatos alternatívák

Ha arra a döntésre jutottál, hogy köszönöd szépen, te a fenn felsorolt borzalmakból nem kérsz, örömmel írom le, hogy vannak jobb lehetőségek. És még az őskorba sem kell visszamennünk!

Mosható betétek

Ma már hazánkban is elterjedtek a mosható betétek, könnyűszerrel beszerezhet bárki, aki a hulladékmentes menstruáció elérésére törekszik. Főleg baba-mama boltokban, mosható pelust áruló webshopokban lelhetünk számos kipróbált és szeretett márkára, vagy otthon dolgozó anyukák kezei alól kerülnek még ki textilbetétek gyönyörűbbnél gyönyörűbb mintákban és formákban. És hogy miért imádják ennyire őket azok a nők, akik már használják őket? Egy szettet 5-10 évig is használhatsz, légáteresztő, hosszútávon pénztárcabarát, sokkal nagyobb a nedvszívó-képessége az eldobhatóssal szemben, nem érintkezik vegyszerrel az intim.terület, nem dörzsöl, nincsenek kellemetlen szagok. Mivel patenttal záródnak, ha épp nem otthon tartózkodsz, használat után egyszerűen összepatentolhatod, bele egy vízhatlan neszesszerbe, otthon pedig elöblítheted

Vásárlás előtti gyakorlati tudnivalók

Tisztítása nem ördöngösség, hideg vízzel kiöblíted, folttisztító szappannal is bedörzsölheted ha szükséges, majd várakozhat a mosásra. Fehérneműkkel együtt nyugodtan lehet mosni őket. Fontos, hogy öblítőt ne használjatok mosáskor, mert eltömíti az anyagot és vízlepergetővé teszi. Szeretnélek emlékeztetni, hogy mosható betét vásárláskor is kimaxolhatod a környezettudatosságot, és választhatsz természetes, lebomló anyagokból készült betétet, mint a pamut, kender, bambusz, kerülve a műszálas nedvszívó rétegeket. Általában lélegző PUL anyag a vízzáró réteg, ami ugyan műanyag, de sokkal jobb megoldás az egyszer használatos intim-termékekkel szemben, és ez a réteg nem érintkezik közvetlenül a bőröddel. Ha nem tudod, hol kezdj neki, nézegesd meg a következő magyar készítők termékeit, linkek következnek: Amore Design,, ByKuczoraGagnes, Hold Nővér, Nita Baby, RitakreativSenorita,Timo Design, Tündesz, Várva Varrtságok . De ha neked belefér ebben a témában a használt termék, ITT is keresgélhetsz.

OrganiCup intimkehely orvosi szilikonból imagefotó

Az intimkehely

Az intim-tölcsérek is egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon és nem csak azok körében örvendnek népszerűségnek, akik a hulladékmentes menstruáció célját tűzték maguk elé. Ezek különféle szempontok szerint eltérhetnek egymástól: forma, magasság, kapacitás, lágyság-keménység, ár, fogantyú formája, stb. Fontos odafigyelnünk, hogy orvosi szilikonból készült terméket válasszunk. Hatalmas színválaszték is van már, ami nagyon jó dolog egyrészről, mert mutatja, hogy van már kereslet. Másrészről ne felejtsük el, hogy itt is fontos mérlegelni, hogy valóban szükséged van-e a második, harmadik, sokadik kehelyre. Csak azért, mert kijött egy új márka, vagy új szín, esetleg más formájú fogantyú, nem biztos hogy szükséged is van rá.

Persze egy élet során számos változáson megy keresztül a női test, így valóban előfordulhat, hogy szükséges váltani másik kehelyre. Ebben az esetben nyugodtan kínáld fel régi kelyhedet a megfelelő Facebook csoportokban eladásra, ajándékozásra, hiszen 100%-osan sterilizálható. Elsőre kicsit bizarr lehet, de gondolj csak a szilikon orvostechnikai eszközökre, azokat is újrahasználják sterilizálás után. Mivel nem egy olcsó termékről van szó, és remélhetőleg hosszú-hosszú évekre vásároljuk meg kedvencünket, érdemes jól körbejárni a témát. Én mondhatni átlagos alkat vagyok, nincs semmi extremitásom, így tökéletesen megfelel számomra az OwasterCup intimkehely, de lehet sok más kehellyel is így jártam volna. Ha nem tartozol az átlagos intim adottságokkal rendelkező emberek közé, bizony elképzelhető, hogy nehezebben találod meg a neked megfelelő intimkelyhet (pl. túl alacsonyan, túl magasan lévő méhszáj, cunamieffektus, “vasizomzat” stb.). Ezért vásárlás előtt néhány dolgot érdemes végiggondolnod.

Mire figyelj vásárlás előtt?

  • Méhszáj elhelyezkedése
  • Izmok állapota
  • Vérzés erőssége

Ezt egy egyszerű önvizsgálattal a menstruáció környékén megnézheted. Pl. egy ujjperc=alacsony, kettő=közepes, három=magas. Főleg a túl alacsony elhelyezkedés lehet problémás, hiszen kényelmetlen, viselhetetlen a kehely, ha “kilóg” a kehelytest vége. Ilyenkor érdemes egészen kis magasságú kelyhet keresni. De vannak hosszúkásabb formájú kelyhek is a magasan elhelyezkedő méhszáj tulajdonosoknak. Ha túlságosan gyenge az intim-táji izomzatod (ez azért nagyon ritka), akkor nem tartja megfelelően a kelyhet, ereszthet. Bár vásárolhatsz szélesebb intimkelyhet, de hosszú távon az intim-tornával tudod orvosolni ezt a problémát. Ha gyakran sportolsz, vagy verseny-sportolsz, lehetséges, hogy egy erősebb, keményebb falú kelyhet kell választanod. Előfordulhat, hogy a forma, kehelykeménység tökéletesen megfelel neked, azonban a kapacitása nem elegendő. Tehát összességében van, aki még sohasem szült, mégis a nagyobb kelyhet választja, mert erős a vérzése és szükség van a nagyobb kapacitásra. Természetesen ennek a fordítottja is igaz lehet.

Egy jó tanács. Ne add fel az első nehézségnél! A kelyhezést is meg kell tanulni, nem biztos, hogy elsőre minden flottul megy, emlékezz csak az első tampon felhelyezésre… Ám aki már használja, nem is tudja elképzelni nélküle az életet. Ha érdekel a téma, itt találsz részletes leírást, használati utasítást és tippeket az intimkehely használatához, amelyek sokat segíthetnek a kezdetekben: OwasterCup – intim kehely  

Mi az OwasterCup menstruációs kelyhet ajánljuk. Precízen megtervezett design, kényelmes viselet, minőségi és extrán biztonságos alapanyag, hosszú élettartam. Ezeken túl, nekünk fontos szempont volt a csomagolás is. A legtöbb intimkehely műanyagfóliába csomagolva rejtőzik a papírdobozában és műszálas anyagból készült tárolózsákot adnak hozzá. Az OwasterCup 100%pamut vászonzsákban van, így bónusz, hogy a csomagolása is újrahasználható.

Hajrá Lányok! Legyetek hulladékszegények ezen a téren is!
A hulladékmentes menstruáció nem csak a környezetünknek, nektek is jó! 🙂

Források:www.womensvoices.org/wp-content/uploads/2013/11/Chem-Fatale-Report.pdfwww.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240689/pdf/ehp0110-000023.pdfwww.epa.gov/dioxin/learn-about-dioxinwww.organicup.com

One thought on “A hulladékmentes menstruáció segédeszközei

  1. Pingback: Zero waste fürdőszoba - Julka Webshop

Hozzászólások lezárva.