Zero waste fürdőszoba

Hogy milyen lehet egy zero waste fürdőszoba? Nos, akár olyan, mint amivel a fürdőszobai katalógusok vagy lakberendezéssel foglalkozó magazinok képein találkozhatunk. Letisztult, egyszerű, harmóniát sugárzó. Igazából mindenki vágyik a szépségre, harmóniára. A jó hír az, hogy a zero waste életmód, a fenntartható szépségápolás (slow cosmetics) és az ezekkel kéz a kézben járó minimalizmus elveinek betartásával nekünk is lehet ilyen fürdőszobánk! Csak idő és elszántság kérdése. Nézzük végig, hogyan érhetjük ezt el.

Zero waste fürdőszoba step 1: Lomtalanítás, megelőzés

Az áhított fürdőszobai képünkre egyáltalán nem jellemzőek a színes-szagos és nem utolsó sorban otromba műanyagflakonok tömkelege, parfümüveg hegyek. Fogadjunk, hogy rád is jellemző (vagy jellemző volt 😉 ), hogy felhalmozol mindenféle kozmetikumot az évek során, sőt valójában a legtöbbjét nem is használod? Egyiknek másiknak talán már a szavatossága is lejárt? Teljesen feleslegesen kerülgeted őket. Ha lehet, használd el őket, ha nem, dobd ki vagy ajándékozd el őket és fogadd meg, hogy soha többé nem veszel felesleges kozmetikumot. Sőt, a családtagoknak is mondd meg kerek-perec, hogy ezentúl nem szeretnél ilyen jellegű ajándékokat kapni, csak ha biztosan tudják, hogy szükséged van rá és szeretnéd is használni. Csak így veheted elejét a káosznak.

Designed by Freepik
Designed by Freepik

Én imádom az életünket, mióta megreformáltuk a háztartást, többek között mesterséges illatok nélkül élünk. Maximum egy kis illóolaj itt-ott, de ennyi. Most már zavar, ha valakin parfümillatot érzek, vagy erős öblítőszaga van a ruhájának. Ha tudod, te is iktasd ki az életedből és a fürdőszobából ezeket az üvegcséket! Meglátod sokkal élénkebben érzékeled majd a valódi illatokat, ha nem fárasztod folyamatosan a szaglóreceptoraidat a saját illatfelhőddel. Hidd el nekem, hogy pici gyermeked vagy párod is örülni fog neki, ha téged érezhet, nem a műillatot. De ha nem tudsz lemondani az illatokról, elkészítheted magad is saját, természetes “parfümödet”. Egy kis mandulaolajba (vagy akármilyen semlegesebb illatú hidegen sajtolt olajba) cseppents a kedvenc illóolajodból, és használd ezt parfümként. 😉

Testápolás

Viszlát műanyagflakonos, kétes összetételű tusfürdők, helló kézműves natúr szappanok! Ha már zero waste életmód… érdemes odafigyelni, hogy a szappant csomagolás nélkül vagy papírcsomagolásban vegyük meg, és ne tartalmazzon pálmaolajat. A jó natúrszappan nem csak környezet-, hanem egészségtudatosabb választás is a tusfürdőkkel szemben, hiszen nem tartalmaz vegyi adalékokat, SLS-t, parabéneket, mint a “hagyományos” tusfürdők. Nem irritál, a szappan és a bőröd típusától függően, ha kell szárít, ha kell hidratál.

A műanyagflakonos testápolót is nyugodtan száműzheted. Üveges kiszerelésekben rengeteg akár hazai hidegen sajtolt magolajat lehet már találni, amiket nedves bőrbe masszírozva isteni eredményt lehet elérni (pl. szőlőmagolaj, olivaolaj, kendermag-, dióolaj, lenmagolaj). A dezodorálás témakörét is el lehet intézni azzal, ha egyszerűen elhagyod az életedből. Nincs szüksége mindenkinek dezodorra. Próbáld ki, te melyik táborba tartozol. Próbáld magadévá tenni a kritikai gondolkodást, valóban szükséged van az adott termékre? Ha nincs, akkor ki vele. A rendszeres tisztálkodás, és a szőrtelen hónalj egyébként sokat segíthet a kellemetlen szagok kialakulása ellen. Ha mégis szükséges valamit használnod, akkor figyelj arra, hogy maximum dezodor legyen és ne izzadásgátló, ugyanis nem egészséges “gátolni” az izzadást. Az izzadásgátlók működésének lényege, hogy a benne lévő sók elzárják az izzadságmirigyek felső részét, eltömítik a pórusokat. Így nehezebbé téve az izzadság felszínre jutását. Ha dezodorálsz, akkor mindenképpen próbáld ki a Fleur De Lin krémdezodorát.

Arcápolás

Szappan, szappan, szappan. Az arcodra is. Érdemes kifejezetten magas növényi zsírtartalmú, pl. 1/3 rész seavajas, vagy kakaóvajas szappant választani a hidratálás miatt, vagy alkalmanként aktív szenes szappannal is tisztíthatod, méregtelenítheted az arcbőrödet. Próbáld ki az Origi szuper arcradírját. A fentebb már említett hidegen sajtolt magolajok, mint például a szőlőmagolaj, kitűnően használhatók sminklemosásra, a mindennapi szennyeződések eltávolítására. Természetesen mindezt csakis mosható arctisztító korongok használatával vagy hosszú hónapokig használható konjac szivaccsal.

Hydrophil konjac szivacs használat közben

Tudtad, hogy ízléses fém tégelyben is találhatsz ajakápolót? Nem muszáj a műanyagcsomagolásút megvenned, hiszen a műanyaggal ellentétben a fém tégely 100%-ban újrahasznosítható és akár már 6 hét múlva már sörös dobozként találkozhatsz vele újra a polcokon. Ha figyelmes vagy, rájössz, hogy az ajakápoló is jellemzően olyan termék, aminek összetevői között rendszerint ott vannak a kőolaj- (petrolatum) és pálmaolaj-származékok. Egyik a te egészségednek, másik az orangutánok egészségének árt, ezért kerüld őket.

Fültisztítás

Igen, a szakember is azt mondja, ne dugdoss a füledbe semmit, nincs szükség rá. Pláne ne műanyag fültisztító pálcikát. Egyébként is, 2021-ig valamennyi uniós tagállamnak be kell tiltania a műanyag fültisztító pálcikák forgalmazását, Olaszország már meg is tette. A szakorvos szerint elegendő, ha mosakodáskor megmossuk, és törülközővel kitöröljük a fülkagylót. Ez a leginkább zero waste alternatíva. Ám ha úgy érzed, neked ez nem elég, vagy olyan élethelyzetben vagy (pl. köldökcsonkápolás), amikor szükségesnek érzed a használatát, akkor válassz műanyagmentes fültisztító pálcikát. Ne csak a pálcika legyen műanyagmentes, hanem a csomagolás is! A szívem vérzik, amikor a papír vagy bambuszpálcikákat ronda műanyagdobozokban látom a drogériákban…

Hydrophil lebomló eldobható fültisztító bambuszból

Másik opció az Oriculi fültisztító pálca bambuszból, ami számtalanszor újrahasználható. A kis bambuszpálcika szépen lekerekített, finoman eldolgozott végével egyszerűen ki lehet húzni a szennyeződéseket a fülkagylóból. Hagyományosan a japán és kínai személyes higiénia része évszázadok óta. Szerintem zseniális.

Lamazuna bambusz fültisztító 5 fajta jelölővel

Fogápolás

Egy család akár évi 20 műanyagtubusos fogkrémet elhasználhat. Ez nemcsak hogy sok, de még szelektíven sem gyűjthető. Sőt kimondhatjuk, rondák is. Helyette üvegtégelyes vagy egyéb műanyagmentes alternatívák sora létezik már, érdemes körülnézni. Például fogpaszták, fogporok, szájvizek, jégrémes pálcikás szilárd fogkrémek. Ami nekem az egyik favoritom, az otthon is komposztálható, ahimsa hernyóselyemből készült fogselyem üvegcsében és a papírdobozkában érkező utántöltője. Próbálgasd őket, kizárt dolog, hogy nem találod meg a neked való zero waste alternatívát. Egyes becslések szerint évente 3,5 milliárd fogkefét értékesítenek, ezek több, mint 500 év alatt (sem) bomlanak le. Használj ezért helyettük bambusz, vagy fanyelű fogkefét, amelyek nagy része életciklusa végén lebomlik. Ha sörték szempontjából is törekedni akarsz a zero waste elvek kimaxolására, akkor természetes körülmények között lebomló sörtéjűt keress, ez jelenleg csak az állati szőrből készült fogkefékre igaz. Elárulom, hogy jelenleg (2019 január) nincs SEHOL forgalomban növényi eredetű, természetes körülmények között lebomló sörtéjű bambuszfogkefe. Légy résen, ne dőlj be a hangzatos címkéknek. A részletek megérnek egy külön blogposztot a jövőben.

Lamazuna pálcikás fogkrém fahéj ízű
Bambaw bambuszfogkefe szett 4 db-os pohárban

Hajápolás

A zero waste hajápoláshoz is rengeteg dolog közül választhatsz. A legegyszerűbb ha elhagyod a kemikáliákkal való hajmosást és beindítod a hajad öntisztulását. Én nem tudom még, hogyan hogyan csinálják ezt a nopoo életmóddal élők, de tény, hogy sokan csinálják és sokaknak beválik. Nem, nem ősasszonyok és ősemberek, üzletasszonyt is ismerek, akinek ez bejött. Ha te még nem tartasz ott vagy egyszerűen csak szeretnél hajat mosni, akkor a legjobb, ha erre is szappant használsz, méghozzá natúr samponszappant. Mivel a lúgos samponszappannal való hajmosás után általában szükségeltetik egy savas leöblítés, nem mindenki találja meg elsőre a jó arányokat, a megfelelő terméket. Ha a samponszappan valami miatt nem válik be, lehet szilárd samponnal is hajat mosni, ezek már tartalmaznak különböző tenzideket is. Persze hajmosók terén is szempont kell hogy legyen a kőolaj- és pálmaolajmentesség, a műanyagmentes csomagolás.

BeautyKubes vegán samponkocka zsíros hajra 04

Női higiénia

Egy nő élete során átlagosan 8,2 évet menstruál, ezalatt több tízezer betétet vagy tampont használhat el. El nem tudod képzelni, mennyi káros anyag és műanyag van az eldobható intimhigiéniás eszközökben, betétekben, tamponokban. És nem mellesleg rengeteg szemetet termelünk velük hónapról hónapra. Használj ezek helyett intimkelyhet és/vagy mosható betéteket. Ezek már nagyon modern eszközök, és jelenleg a legjobb környezet- és egészségtudatos alternatívák.

Részleteiben erről és a zero waste alternatíváról, azok használatáról ebben a blogposztban  olvashatsz még.

Borotválkozás, szőrtelenítés

Mondj búcsút a eldobható borotváknak (nőknél rózsaszín vagy világoskék színekben pompázó, zörgő műanyagba csomagolt csodáknak)! A hagyományos borotvák egy életre szólnak, szépek, exkluzívak és papírcsomagolásban is elérhetőek. Ha maximalista vagy, használj papírcsomagolású borotvapengét, melyek élettartamát néhány élesítéssel jelentősen meghosszabbíthatod.

Bambaw bambusz nyelű borotva 02

Ha nem borotválkozol, akkor valószínűleg epilálással vagy gyantázással oldod meg ezt a kérdést. Az epilátor bár árammal működik és műanyagból van, hulladékkeletkezés szempontjából mégiscsak az egyik legjobb megoldás. Az én epilátorom immár 18 éves, egyszer egy ötperces javítanivaló volt rajta, de tökéletesen működik és az eredmény is a legjobb. Bizonyos területeken pedig a lehető legtermészetesebb és leghulladékszegényebb verziót, a cukorpasztát használom. Azért zseniális, mert tökéletes eredményt ad, de nem kell hozzá külön vásárolni semmit, még lehúzócsíkot sem, csupán cukor, víz és citromlé kell hozzá, ami általában megtalálható otthon.

DIY – csináld magad a kozmetikumaidat

Igazán akkor tudsz a legkisebb hatással lenni a környezetre a személyes higiéniáddal, ha magad készíted el a minimálisra csökkentett szereidet. Lehetőleg helyi, nagyobb kiszerelésekben megvásárolt alapanyagokat használj, és ha már készítesz magadnak kozmetikumokat, egyúttal készíts a barátnődnek, anyukádnak, vagy a szomszédnak is. Ez egy akkora téma, hogy a receptek megérnek egy külön bejegyzést is. Addig is számos tuti, bevált receptet olvashatsz Tóth Andi Dobd ki a szemetest! című könyvében is.

Mindenki másképp csinálja…

Összegzésképpen, aminek a használatát el tudod hagyni, azt hagyd el. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a fent ismertetett eszközökre, tisztálkodási módszerekre mindenkinek szüksége van. Gondold át, legyél kritikus, és legfőképpen tudatos. A fürdőszobában is. 🙂

Lesd meg videónkat, oszd meg ismerőseiddel, így ők is láthatják, hogy nem olyan bonyolult a műanyag-mentesítés a fürdőszobában.

One thought on “Zero waste fürdőszoba

  1. Széles Anna says:

    A cukorpasztát hogy húzod le papír csík nélkül? Sokat próbálkoztam vele, hátha lejön, mint az elasztikus gyanta magában vagy a spatulaval, de nem akart. Mi a trükk?

Hozzászólások lezárva.