“Amit játszunk, orosz rulett”

Készült egy interjú egy híres-neves magyar tudóssal, Jordán Ferenccel, amit – úgy gondolunk – mindenkinek el kellene olvasnia. Egy hétköznapi, laikus ember számára is kicsit közelebb hozza a világunk működésének megértését, ezért is hívjuk rá fel a figyelmet. Az eredeti interjú-cikk címe: “Amit játszunk, orosz rulett – hálózatkutató biológus vág rendet a klímavitában”  

Irány Észak?

“….Sok élőlénynek a meleg nem is lenne annyira rossz, legfeljebb elmenne Északra. Csakhogy az élőhelyeket is szétszabdaltuk utakkal, városokkal. Nincs hova menniük és nincs hogyan odajutniuk: az összes faj nem állhat sorban az autópályák vadátjáróinál.”

– Mi mondjuk mehetünk Északabbra, ha nagyon muszáj.
– Nyolcmilliárdnyian? Aligha. Az alapprobléma ennyire egyszerű: túl sokan vagyunk a Földön. Ennyi embert egyszerűen nem bír eltartani a bolygó. A szám ráadásul egyfolytában nő. Ha ugyanis kitaláljuk a megoldást, hogyan lehet ennyi embert etetni, néhány év múlva már tízmilliárdnyian leszünk. Aztán megint kitaláljuk a megoldást, s még tíz év múlva húszmilliárdnyian. Márpedig ha ezen az úton haladunk, akkor tényleg ki kell irtani erdőket, le kell halászni a tengereket. Ha globálisan nézzük, szinte mindegy, hogy nagy amerikai befektető teszi a hamburger-alapanyagért, vagy a brazil kormány.

– Pontosan mi az ára?
– Ha azt várják, hogy megmondom, mikor, hogyan pusztul el az emberiség, azzal sajnos nem szolgálhatok. A szegecs-elmélet mindenesetre jól írja le a helyzetünket.

– Az mi?
– Utazol a repülőn. Fölnyúlsz, kiveszel egy szegecset. Mi történik? Valószínűleg semmi. A mögötted ülő is kiszed egyet. Semmi. A harmadik és a negyedik…”

A cikk teljes terjedelmében a valaszonline.hu-n található meg. Akár egyetértesz azzal, hogy amit az emberiség játszik orosz rulett, akár nem, feltétlenül kattints tovább.

A Julka csapata