A feketelistás pálmaolaj

Augusztus 19-én volt az orangutánok világnapja és mindenki, köztük mi is, az egyéni pálmaolaj használat felelősségéről beszélt közben. De mi is ez a messziről érkező alapanyag és miért kellene, hogy mindenki utálja? Mi köze van az orángutánokhoz? Hogyan kapcsolódik mindez a hulladékcsökkentéshez?

A pálmaolajról pár szóban

A pálmaolaj egy ehető növényi olaj, mely az olajpálma terméséből nyerhető ki. Az elmúlt évtizedekben egyre inkább nőtt az igény a növényi olajok iránt és erre az egyik legolcsóbb alternatíva a pálmaolaj lett. A növekvő kereslet kielégítése viszont megkövetelte a termelőktől, hogy nagyobb terülten termesszék az olajpálmát, melyet az esőerdők felégetésével érnek el leggyorsabban és leghatékonyabban. A világon Indonézia és Malajzia a két legnagyobb pálmaolaj termelő ország, de rajtuk kívül még jó 40 országban foglalkoznak olajpálma ültetvényekkel. Amellett, hogy ezzel rengeteg fajt ítélnek halálra, a környező települések lakosait elárasztják a fullasztó füsttel. De akkor mégis miért nő még mindig az olajpálma ültetvények száma?

Ki a felelős mindezért?

El kell, hogy szomorítsalak, de te, én, és gyakorlatilag mindenki. Nem szeretném persze ennyire lesarkítani, de mind hatással vagyunk erre, amíg nem mondunk nemet a pálmaolajra. Az életünk minden területén jelen van, legyen szó csomagolt kenyérről, chipsről, csokiról vagy akár samponról, kozmetikumról. A hulladékmentes életmód egyik alapgondolata, hogy a vásárlásainkkal szavazunk. Azzal, ha olyan terméket vásárolunk, ami pálmaolajat tartalmaz, azt üzenjük a gyártónak, hogy tetszik a terméke, kérünk még belőle. Neki erre az lesz a reakciója, hogy még többet termel, amihez még több pálmaolaj szükséges, aminek következtében még több esőerdő fog eltűnni, mert kell a hely a pálmaolaj előállításához.

A tudatosság kulcsszerepet játszik a hulladékszegény és a környezetvédő életmódban egyaránt. Ha olyan termékeket választasz, aminek ismered az alkotóelemeit, netán még azt is tudod, honnan származik és ki készítette, magadnak is és mindenki másnak is csak jót teszel. A termékpalettánk összeállításánál az egyik legfontosabb szempont volt, hogy ne legyen pálmaolaj az összetevők között, így bátran jelezzük annak hiányát például a szappanjaink leírásában.

Biztos elgondolkodtál, hogyan lehet benne ilyen sokféle termékben…

Az az igazság, hogy a pálmaolaj egy rendkívül sokoldalú olaj, olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amik hasznossá és széleskörűen használhatóvá teszik. Például színtelen és szagtalan, így nem változtatja meg az ételek kinézetét vagy illatát; magas hőfokon is stabil, ezért lesznek tőle a sült termékek igazán ropogósak; illetve rezisztens az oxidációra, így hosszabb tárolási időt biztosít a termékeknek. Akár egy szuperfood is lehetne az előző mondat alapján, ugye? Na de milyen áron? Évente kb. 6000 orangutánt veszítünk el a masszív erdőirtások miatt, mára már alig 400 szumátrai tigris maradt a világon, és még olyan hosszú lehetne ez a felsorolás.

A fenntartható pálmaolaj lenne a megoldás?

Bárcsak ilyen egyszerű volna a válasz! Az RSPO tanusítvány (Roundtable on Sustainable Palm Oil) megléte biztosítja a fogyasztókat arról, hogy az olajpálma termelése nem köthető erdőirtáshoz, illetve az emberek károsításához. Ennek a nonprofit szervezetnek azonban eltérő érdekeltségű tagjai vannak, aminek köszönhetően nem tudják olyan mértékben korlátozni a termelést, hogy az valóban fenntartható legyen. Ne tévesszen meg titeket, ha ilyen címkét láttok, sajnos ezzel nem tisztulhat a lelkiismeretünk.

Az RSPO tanusítvány

A másik dolog, ami megnehezíti az emberek számára, hogy elkerüljék a pálmaolajat, hogy rengeteg megnevezése van és rengeteg ipari alapanyagot készítenek belőle (pl. A-vitamin). Nehéz kisilabizálni az apró betűs termékleírásokban, hogy pontosan miből is készült az adott termék, de az biztos, hogy ha a palm vagy pálma szó megtalálható benne, akkor annak köze van a pálmaolajhoz. Eleinte szörnyen megnehezíti a vásárlást a pálmaolaj bojkottálása, viszont később, amikor már tudod, melyik termékben bízhatsz, egyszerűsíteni fogja az életed: nem fogsz felesleges dolgokat vásárolni, jobban érzed magad a felelősségvállalástól és olyan termékeket támogatsz, amik nem károsak a természeti környezetre és az emberek egészségére. Úgy gondolom, hogy megéri ezek után áttanulmányozni, mi is kerül a kosaradba. Reméljük, hogy a kozmetikumainkkal, tisztítószereinkkel mi is tudjuk segíteni a felelős várárlásra való áttérést.

Nem olyan nehéz nemet mondani, ha van alternatíva

Fontos hangsúlyozni, azzal nem fog megoldódni a probléma, ha a pálmaolaj helyett más növényi olajat választunk, használunk. Ugyanis magával a mennyiséggel van a legnagyobb gond. Alapvetően maga az olajpálma nem egy eredendően rossz dolog. A növényi olajok közül az olajpálmának van szüksége a legkevesebb termőterületre. Tehát ha a pálmaolajat más növényi olajokkal váltjuk fel, azzal nem oldunk meg semmit, csak egy másik növényre száll az a feladat, amit eddig a olajpálma látott el: a napraforgóra, a kókuszra vagy a szójára például. Arról nem is beszélve, hogy a kókusz és a szója is azon a területen terem, mind az olajpálma, így csak rontana a helyzeten: több termőterület, több üvegházhatású gáz, több kihalás szélére kerülő faj. De ugyanez a helyzet például az európai repcével is: ha hirtelen megnőne a kereslet a repce iránt, egyszerűen nem bírná el a kontinens.

  Megoldást jelenthet viszont, ha megpróbálunk a lakóhelyünkhöz közel készült termékekre helyezni a hangsúlyt. Ezzel elkerülhetjük, hogy a több ezer kilóméterre lévő esőerdők írtásra kerüljenek a mi igényeink miatt. Továbbá támogathatjuk a helyi gazdaságokat, ami jó az országnak, jó a termelőnek és jó a te lelkednek is, mert tudod, ismered a terméket, a termelőt, a minőséget és a döntésed közvetlen hatását. Hidd el nekünk, sokkal jobb így élni!