Hulladékmentes szilveszter – Lehetséges!

A karácsony után szinte közvetlenül betoppan a szilveszter is, az Óév búcsúztatása és az Újév köszöntése jó alkalom egy kis kötetlen együttlétre a barátokkal, távolabbi rokonokkal, vagy bárkivel, akit szeretünk. 🙂 Azonban ez az ünnep is gyakran rengeteg hulladékot generál, ezért összeszedtünk nektek most néhány tippet, hogy hogyan lehet hulladékmentes szilveszteretek.

Tűzijáték

2019. január 1-re virradó reggelig kb. 5000 tonna finom por jutott a levegőbe Németországban a tűzijátékoknak és petárdáknak köszönhetően, de Magyarországon is jelentősen megnőtt a légszennyezés ugyan ezen okokból. Mindez asztmát, de akár hosszú távon daganatos megbetegedéseket is okozhat, ezért mi azt javasoljuk, ne vásároljatok ilyesmiket, még ha gyönyörű látványt is nyújtanak. A Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András hívta fel erre a figyelmet.

Sok város fölött akár szabad szemmel is lehet látni a szmogot

Háztartási hulladék

A szilveszteri buli ugyanakkor a háztartásainkban is számos hulladékot generál, amiket könnyűszerrel elkerülhetnénk. Íme néhány egyszerű lépés a hulladékmentes szilveszter elérésért:

  1. Papírdekorációk: Nem múlhat el az ünnep konfettik és szerpentinek nélkül? Miért nem? Ezeket a dekorációkat alig néhány órán át használjuk, aztán rögvest a szemetesben landolnak, holott a buli hangulatát néhány természetes dekorációval, ágakkal, bogyókkal is meghozhatjuk, de ha nagy a vidámság, akkor dekoráció nélkül is az lesz.
  2. Léggömbök: a lufik nagyon jópofa, ugyanakkor szintén pillanatok alatt szemétté váló dekorációs elemek, ráadásul a papírral ellentétben sok száz évig le sem bomlanak. Ha véletlenül kikerülnek a természetbe, akkor pedig sok állatka halálát okozzák, akik a színes műanyagdarabokat élelemnek nézik.
  3. Sütik, rágcsa, vacsora: Itt ugyan az igaz, ami a karácsonyi menü kapcsán. Tervezd meg előre, hogy mit szeretnél készíteni és járj utána, hogy hol tudod beszerezni lehetőleg hulladékmentesen az alapanyagokat. Ha előre készülsz, akkor az impulzusvásárlást és a fölösleges pénzköltést is elkerülheted.
  4. Készítsd magad! Ha minél többet magad készítesz a fentiek közül, biztos elkerülheted a csomagolási hulladékok nagy részét! Sőt, a pálmaolajat is könnyebb így kikerülnöd, ami szinte mindenben benne van… Vagy akár együtt is főzőcskézhettek, az is jó mulatság lehet és úgyis jó hosszú az éjszaka! 😉
Bármilyen jópofák is, nélkülük is lehet jó hangulatú bulikat csapni. 🙂

Szelektív hulladékgyűjtés

Sajnos lesz olyan hulladék, amit nem nagyon tudsz elkerülni, például, ha pezsgőznétek éjfélkor, nem fog visszaváltható üvegű pezsgőt kapni, sajnos nincs már ilyen Magyarországon. Persze, a többi ital üvegénél odafigyelhetsz erre! Ha mégis keletkezik tehát hulladék, gondoskodj róla, hogy visszakerüljön a körforgásba és új életet kaphasson majd!

Pazarlásmentes ünneplés

Ha már hulladékmentes szilveszter, akkor ne csak a különféle dekorációkra és csomagolásokra gondoljunk, hanem eszünkbe juthatnak az élelmiszer-hulladékok is, hiszen ilyenkor óhatatlanul is kicsit többet főzünk mindenből, ami aztán könnyen megromlik és a kukában végzi. Mit tehetünk?

  1. Fagyaszd le! A legtöbb ételt gond nélkül lefagyaszthatod egy dobozban és később, mikor nem lesz időd vagy kedved főzni, előveheted.
  2. Add oda valakinek, aki rászorul! Sok szervezet gyűjti ilyenkor a megmaradt finomságokat, hogy rászorulókhoz juttassa el, de akár közvetlenül is odaadhatod egy hajléktalan embernek vagy nélkülöző családnak.
  3. Alakítsd át! Túl sok lett a tészta, amit főztél? Készítsd belőle tésztasalátát! Megszikkadt a kenyér? Alakítsd át levesbetétté! rengeted rizs maradt? Lehet belőle tejberizs reggelire! A lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt, de igazából még az sem, mert rengeteg jó ötletet találni az interneten, keresgéljetek bátran!

Felszabadult, de környezetbarát ünneplést kívánunk nektek!