Hulladékmentes szilveszter – Lehetséges!

A karácsony után szinte közvetlenül betoppan a szilveszter is, az Óév búcsúztatása és az Újév köszöntése jó alkalom egy kis kötetlen együttlétre a barátokkal, távolabbi rokonokkal, vagy bárkivel, akit szeretünk. 🙂 Azonban ez az ünnep is gyakran rengeteg hulladékot generál, ezért összeszedtünk nektek most néhány tippet, hogy hogyan lehet hulladékmentes szilveszteretek.

Tűzijáték

2019. január 1-re virradó reggelig kb. 5000 tonna finom por jutott a levegőbe Németországban a tűzijátékoknak és petárdáknak köszönhetően, de Magyarországon is jelentősen megnőtt a légszennyezés ugyan ezen okokból. Mindez asztmát, de akár hosszú távon daganatos megbetegedéseket is okozhat, ezért mi azt javasoljuk, ne vásároljatok ilyesmiket, még ha gyönyörű látványt is nyújtanak. A Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András hívta fel erre a figyelmet.

Sok város fölött akár szabad szemmel is lehet látni a szmogot

Háztartási hulladék

A szilveszteri buli ugyanakkor a háztartásainkban is számos hulladékot generál, amiket könnyűszerrel elkerülhetnénk. Íme néhány egyszerű lépés a hulladékmentes szilveszter elérésért:

  1. Papírdekorációk: Nem múlhat el az ünnep konfettik és szerpentinek nélkül? Miért nem? Ezeket a dekorációkat alig néhány órán át használjuk, aztán rögvest a szemetesben landolnak, holott a buli hangulatát néhány természetes dekorációval, ágakkal, bogyókkal is meghozhatjuk, de ha nagy a vidámság, akkor dekoráció nélkül is az lesz.
  2. Léggömbök: a lufik nagyon jópofa, ugyanakkor szintén pillanatok alatt szemétté váló dekorációs elemek, ráadásul a papírral ellentétben sok száz évig le sem bomlanak. Ha véletlenül kikerülnek a természetbe, akkor pedig sok állatka halálát okozzák, akik a színes műanyagdarabokat élelemnek nézik.
  3. Sütik, rágcsa, vacsora: Itt ugyan az igaz, ami a karácsonyi menü kapcsán. Tervezd meg előre, hogy mit szeretnél készíteni és járj utána, hogy hol tudod beszerezni lehetőleg hulladékmentesen az alapanyagokat. Ha előre készülsz, akkor az impulzusvásárlást és a fölösleges pénzköltést is elkerülheted.
  4. Készítsd magad! Ha minél többet magad készítesz a fentiek közül, biztos elkerülheted a csomagolási hulladékok nagy részét! Sőt, a pálmaolajat is könnyebb így kikerülnöd, ami szinte mindenben benne van… Vagy akár együtt is főzőcskézhettek, az is jó mulatság lehet és úgyis jó hosszú az éjszaka! 😉
Bármilyen jópofák is, nélkülük is lehet jó hangulatú bulikat csapni. 🙂

Szelektív hulladékgyűjtés

Sajnos lesz olyan hulladék, amit nem nagyon tudsz elkerülni, például, ha pezsgőznétek éjfélkor, nem fog visszaváltható üvegű pezsgőt kapni, sajnos nincs már ilyen Magyarországon. Persze, a többi ital üvegénél odafigyelhetsz erre! Ha mégis keletkezik tehát hulladék, gondoskodj róla, hogy visszakerüljön a körforgásba és új életet kaphasson majd!

Pazarlásmentes ünneplés

Ha már hulladékmentes szilveszter, akkor ne csak a különféle dekorációkra és csomagolásokra gondoljunk, hanem eszünkbe juthatnak az élelmiszer-hulladékok is, hiszen ilyenkor óhatatlanul is kicsit többet főzünk mindenből, ami aztán könnyen megromlik és a kukában végzi. Mit tehetünk?

  1. Fagyaszd le! A legtöbb ételt gond nélkül lefagyaszthatod egy dobozban és később, mikor nem lesz időd vagy kedved főzni, előveheted.
  2. Add oda valakinek, aki rászorul! Sok szervezet gyűjti ilyenkor a megmaradt finomságokat, hogy rászorulókhoz juttassa el, de akár közvetlenül is odaadhatod egy hajléktalan embernek vagy nélkülöző családnak.
  3. Alakítsd át! Túl sok lett a tészta, amit főztél? Készítsd belőle tésztasalátát! Megszikkadt a kenyér? Alakítsd át levesbetétté! rengeted rizs maradt? Lehet belőle tejberizs reggelire! A lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt, de igazából még az sem, mert rengeteg jó ötletet találni az interneten, keresgéljetek bátran!

Felszabadult, de környezetbarát ünneplést kívánunk nektek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük