Karácsony julka-módra – #julkarácsony

2019. november 18-án indítottuk útjára a #julkarácsony taget, ekkor invitáltunk először titeket egy közös karácsonyi készülődésre, hogy az idei évben az Advent a valódi készülődés időszaka legyen, ne pedig a kapkodásé, rohanásé, stresszé és méltó módon tudjuk jelen lenni a karácsony ünnepi pillanataiban. A kampány végén született ez az írás, de persze 2020-ban is elővesszük ezeket a tippeket, hiszen idén is szeretnénk, hogy igazán meghitt legyen az ünneplés. Kicsit kibővítettük a tavalyi írásunkat, fogadjátok szeretettel!

Slow karácsonyra fel!

Szerettünk volna arra biztatni, hogy idén engedjétek el a mások és saját magatok által kreált elvárásokkal. A sokszor csak megszokásból vágyott tökéletes pillanatok kergetése pedig inkább a stresszt, a rohanást és az elégedetlenséget hozza be a mindennapokba mintsem a megelégedettség érzését. A célunk az volt, hogy arra helyezzétek a hangsúlyt, ami igazán felölt és fontos nektek és a családotoknak. Ha időt hagytok a számotokra fontos dolgokra, akkor persze a kevésbé fontosakra nem biztos, hogy úgy és annyi figyelem jut. De pont ez itt a lényeg! Legyen más az ünnep, úgy, hogy előre elhatározzátok mire szántok időt és mik azok az elvárások, amiknek igazából nem is akartok megfelelni, így elengeditek őket. A lényeg, hogy élvezzétek és olyan legyen ami nektek a legjobb.

Tervezd meg a menüt és az ajándékozást!

A tervezés fontosságát sokszor hangsúlyoztuk a kampány során, mert azt gondoljuk, hogy nagyon sok terhet le tud venni a vállatokról. Jó, ha nem csak azt találod ki, hogy mit szeretnél megcsinálni/beszerezni, hanem azt is, hogy meddig. Szabj határidőket magadnak. Sokat segíthet, ha már a tervezés során odaírod minden beszerzendő dolog mellé, hogy hová kell érte menni vagy megtudod-e rendelni és házhoz szállítják. A beszerzés helye alapján csoportosíthatod az ajándékokat, alapanyagokat, így kevesebb szaladgálással jár majd a bevásárlás, hiszen egy környékre elég csak egyszer elmenned. Van egy plusz szuper hozadéka annak, hogy előre tervezel, a kevesebb kapkodáson kívül. Kisebb eséllyel fogsz belecsúszni abba, hogy valami kimaradt a bevásárlólistából és kénytelen vagy olyan (közelebbi, könnyebben, gyorsabban elérhető) alternatíva után nyúlni, amiből lenne hulladékmentes, hazai választási lehetőségünk is.

Ajándékozz élményt!

Az élmény ajándékokkal nem csak az együtt vagy éppen kicsit magunkkal, befelé figyelve töltött minőségi idő mennyiségét növelhetjük, hanem csökkenthetjük az otthonunkba kerülő, előbb-utóbb hulladékká váló tárgyak számát, sőt, ha ügyesen választunk, akár kisebb ökológiai lábnyoma is lehet egy-egy élményajándéknak, mint a tárgyaknak.

Csomagolás mentes alapanyagok

Karácsonykor épp olyan fontos, hogy csomagolásmentesen szerezzük be az ételeket és az ajándékokat, mint az év bármely napján. Mivel ilyenkor nem rutinszerűen vásárolunk, hanem ritkábban használt élelmiszereket is gyakran beszerzünk, kicsit nagyobb körültekintést igényel a bevásárlás, de nem lehetetlen! Nézz körbe a helyi piacon, ott gyakran sokkal több termék kapható meg csomagolás nélkül, mint elsőre hinnénk. Lehet, hogy picit győzködni kell az árust, de hidd el, a legtöbben szívesen teszik a saját tárolóidba a portékáikat! Amit lehet, szerezd be jó előre, hogy ne azért kelljen az utolsó pillanatban csomagolásban megvenned, mert aznap nincs piac vagy nem tudsz eljutni oda vagy a csomagolásmentes boltba!

Helyit és szezonálisat az ünnepi asztalra!

Tudtátok számtalan hazai, szezonális zöldséggel és gyümölccsel feldobhatjátok az ünnepi asztalotokat?

Szóval igen, igen, menjetek akár decemberben is piacra, sok jó és finom hazai portékát találhattok ott! Valamint előkerülhetnek a savanyított, fermentált zöldségek, gyümölcsbefőttek is a kamra polcairól. Ha eddig nem készítettetek ilyesmit, érdemes kinézni a piacra, sok néni árul hasonlókat. Jövőre pedig érdemes belevágni néhány üveggel!

Amit lehet, készíts el otthon!

A fenntarthatóság jegyében biztattunk benneteket arra is, hogy az ünnepi készülődés során sokszor az az igazán zero waste választás, amikor otthon készült meglepetésekkel, finomságokkal készülünk. Szuper kikapcsolódás ha a karácsonyfára szánt díszeket magunk készítjük el bevonva akár a gyerekeket is. Sőt akár ajándékba is adhatjuk a saját kezünkkel készített alkotásokat!

Adj neki új életet!

A karácsony az ajándékozás, a szeretet, a mások felé fordulás időszaka is. Sok-sok számotokra feleslegessé vált tárgy nyerhet új értelmet.

  •  A használt, de jó állapotú ruhákat, könyveket, díszeket, konyhai felszereléseket, tárolókat, szóval gyakorlatilag bármit, ami jó állapotú leadhatjátok adományboltokban.
  • A gyerkőcök megunt, felgyűlt vagy éppen meg nem szeretett játékait nem csak adományboltoknak juttathatjátok, hanem óvodák is örömmel veszik.
  • Elkopott, de még használható takaróknak, párnáknak, pokrócoknak, hasonlóknak a kutya- és egyéb állatmenhelyek is nagyon szoktak örülni.
  • A hulladék is lehet érték! Méghozzá olyan valakinek, aki tovább tudja gondolni, alkotást, dekorációt készít belőle. Számtalan hulladék-cserebere csoport létezik már, csatlakozz egyhez!
  • Te magad is adhatsz új életet a tárgyaidnak, ha megjavítod vagy megjavíttatod őket, továbbgondolod és eredeti funkcióján túl használod őket. Szervezhetsz akár közösségi javítóműhelyt is, ahol segíthettek egymásnak megszerelni, megragasztani, megfoltozni, kifényesíteni, helyrehozni az elromlott tárgyakat. Jó móka szokott lenni!

Csupasz csomagot a fa alá!

Sokszor mondjuk, hogy a karácsony ne az ajándékozásról szóljon… De hát olyan jó ajándékot kapni. Viszont a csomagolás a legtöbbször néhány pillanatig van csak használatban, aztán a szemetesben landol. Idén ne így legyen!

  • Tehettek valóban teljesen csupasz csomagokat is a fa alá, ha van hozzá kedvetek és nem bánjátok, ha a bontogatás izgalmáról le kell mondanotok.? Használhattok otthon található sálakat, kendőket a csomagoláshoz, elsőre talán furcsának tűnik, de nagyon szép kis csomagocskákat lehet készíteni belőlük. Keressetek rá a furoshiki technikára, számtalan jó példát találtok, de vásárolhattok hozzá kimondottan erre készített furoshiki kendőket is.
  • Ha a fenti ötlet nem tetszik, tehetitek az ajándékokat vászonzsákokba, amit a megajándékozott később tovább tud használni. Választhattok eleve mintásat, vagy teljesen natúrat is, hagyhatjátok díszítetlenül is, de egyszerű technikákkal, mint a krumplinyomda vagy a textil filc fel is dobhatjátok és teljesen egyedivé varázsolhatjátok.

Ha mégis tárgyi ajándékot adnál, figyel arra, hogy természetes alapanyagokból készült, javítható, hosszú életű ajándékot válassz. A karácsonyi csomagjainknál összeállításánál nekünk is ezek voltak a szempontjaink. Ezekkel a csomagokkal nem csak profi zero wastereket lephetsz meg, hanem akár olyanokat is, akik még a váltás előtt állnak és jól jönne nekik egy kis motiváció a tudatos hétköznapokhoz. De ha csak egy kis zero waste kényeztetést adnál ajándékba, akkor is találsz megoldást a csomagjaink között.

Minden jó, ha a vége jó…

Őszintén reméljük, hogy a tippjeink, ötleteink, személyes megosztásaink hozzásegítettek titeket is egy lassulósabb, környezetbarátabb ünnepléshez. Köszönjük, hogy a #julkarácsony tag alatt számos meghitt pillanatot megosztottatok velünk! Ha pedig valami nem úgy sikerült a készülődés alatt, ahogy szerettétek volna, ne bánjátok! Tudjátok, minden jó, ha a vége jó… Most már legyen az a fókuszban, hogy a végén, a fa alatt minden jó legyen. Nektek.

Békés, boldog, melegségben gazdag ünnepeket kívánunk nektek!