Miért egyél szezonális élelmiszert?

Hamarosan indul az új rovatunk, amelyben idény recepteket hozunk nektek hétről hétre. De miért fontos a szezonális étkezés és milyen plusz örömöket hozhat az életedbe? Honnan tudod, hogy mikor mi szezonális éppen?

Hogyan született meg a #receptrovat?

Azért hívtunk életre, mert azt éreztük saját magunkon, hogy bár elkötelezettek vagyunk a szezonális étkezés iránt, a hagyományos, családjainkból, szüleinktől hozott receptek nem illeszkednek ehhez a ritmushoz. Ezért, hogy magunk is tudatosabbak legyünk ebben és nektek is segítsünk abban, hogy minél szezonálisabban tudjatok étkezni, rendszeresen hozunk nektek recepteket idén, inspiráció gyanánt. 🙂

Miért fontos szezonálisan étkezni?

? A szezonális élelmiszer nagyobb eséllyel származik helyi, magyar termelőtől, vagyis nem utaztatták sok száz vagy akár ezer kilométert ahhoz, hogy a tányérodra kerüljön. Így a szén-dioxid lábnyoma is kisebb lesz.
? Az egzotikus élelmiszereket gyakran túlcsomagolják, erős növényvédő szerekkel kezelik, hogy biztosan épségben érjenek ide.
? Sokszor mesterségesen érlelik a távoli országok terményeit, mert ha éretten szednék le, a szállítás hosszadalmassága miatt megromlanának útközben.
? Megtörténhet, hogy szezonon kívül ugyan, de Magyarországon termesztenek meg bizonyos zöldségeket. Például nagyon gyakran paradicsomot. De ez rengeteg energia felhasználással jár, ugyanis ilyenkor fűtött fóliasátrakra, mesterséges fényforrásokra, műtrágyákra van szükség, hogy a növényt felneveljék.
? Az idényjellegű élelmiszer hazai származása nem csak az élelmiszer által megtett kilométerek csökkentése miatt fontos. Hanem a hazai kisgazdaságok támogatása miatt is.

Honnan tudhatod, hogy mi szezonális?

A Felelős Gasztrohős Alapítvány szuper-jófej módon összegyűjtötte minden hónapra, hogy mikor éppen milyen alapanyag szezonális ezt ITT megtalálod. De hidd el, hogy előbb-utóbb magad is belerázódsz és magadtól is tudni fogod, éppen mi szezonális. Addig meg letöltheted a Felelős Gasztrohős applikációját is, ami akár vásárlás közben is segít eligazodni.

Hol juthatsz idény élelmiszerekhez?

A legtöbb szupermarketben vagy kisboltban is találhatsz szezonális zöldségeket-gyümölcsöket, de a legjobb, ha közvetlenül a termelőtől vásárolsz. A piacokon egyrészt sokkal több mindent tudsz csomagolásmentesen, a saját szütyőidbe megvenni. Másrészt beszélgethetsz a termelőkkel, illetve közvetlenül hozzájuk jut a pénzed, így nagyobb megbecsülést élvez majd a munkájuk.

One thought on “Miért egyél szezonális élelmiszert?

  1. Pingback: #receptrovat - csicsóka - Julka Webshop - #receptrovat

Hozzászólások lezárva.