#receptrovat – csicsóka

Arról, hogy milyen szempontokra figyeljünk, mikor megtervezzük, hogy mit fogunk főzni és hogy mi is az a csicsóka, legfőképpen pedig, hogy mire használhatjuk….

Egy kis emlékeztető…

A receptrovatunk többek között azért született, hogy segítsünk nektek szezonálisan és minél hulladékmentesebben – legyen szó a maradékokról vagy a bevásárlásról – étkezni, főzni. Ebben nagy segítség lehet a menütervezés, amiről korábban már ITT írtunk.

Mielőtt azonban nekivágunk a menütervezésnek, érdemes mindig végiggondolni, utánakeresni, hogy mik is a szezonális alapanyagok az adott időszakban. Ebben a Felelős Gasztrohős gyűjtése nagy segítséget jelenthet.

Egy elfeledett gyökérzöldség

Ma egy olyan zöldségről hozunk ötleteket, amiről sokan talán azt sem tudják hogy létezik. Ez a csicsóka. A csicsóka egy gyökérzöldség, amely botanikailag a napraforgó rokona, azonban minden más tulajdonságában leginkább a krumplihoz hasonlít.

Figyelmeztetés!

Fontos tudni, hogy a csicsóka finom és egészséges növény, ugyanakkor magas az inulin tartalma, ami enyhe hasmenést is okozhat, ha nincs hozzászokva a fogyasztó szervezete. Éppen ezért ajánlott fokozatosan bevezeti az étrendünkbe.

Mit készíts belőle?

  • Csicsóka csipsz – A gyerekek (és a felnőttek ;)) kedvence lehet, ráadásul nem is kell sok minden hozzá. Elég ha csak nagyon vékonyra szeleteljük, majd forró olajban vagy sütőben egy tepsire vékonyan kiterítve kisütjük.
  • Krémlevesek – Csak pucoljunk meg pár szem csicsókát és egy szem krumplit, főzzük össze őket, majd turmixoljuk le, tejföllel keverjük krémesre. Fehér borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, fokhagymával vagy akár mustárral is ízesíthető.
  • Főzelékek – Készíthetjük hasonlóan a leveshez, csak nem turmixoljuk össze, hanem egy kis rántással vagy néhány szem csicsóka turmixolásával sűrítjük.
  • Köret – Megpárolva, apróra vágott petrezselyemmel is nagyon finom, megsüthetjük sütőben is, ugyanakkor nyersen salátákban is remek kiegészítő lehet. vagy akár ún. csicsókapudingot is süthetünk belőle, ami egy besameles alapú sós kísérő sült húsokhoz.
  • Sós sütemények – Burgonyás pogácsa helyett próbálkozhatunk a csicsókás pogácsával is.

További szezonális, zero waste konyhai tippekért keresd a #receptrovat címkéjük bejegyzéseket!