#receptrovat – pasztinák

Igyekszünk a #receptrovatban olyan zöldségeket is bemutatni nektek, amelyek talán kevésbé részei a hagyományos konyhának, de hazánkban is megtermeszthetőek és szezonálisak a poszt íródásának idején. Mindezt azért, hogy kicsit színesíteni tudjátok az étkezéseteket. Ma a pasztinák lesz a fókuszban! 🙂

Mi az a pasztinák?

Pasztinák vagy paszternák, egy gyökérzöldség, amely a sárgarépa rokona, azonban a petrezselyemre első pillantásra jobban hasonlít. Fehér, olykor hatalmasra is megnövő gyökérzöldség, amelynek enyhén édeskés íze van.

Figyelmeztetés!

Bár valószínűleg sem a piacokon, sem a boltokban nem kapható leveles állapotban, fontos, hogy ha mégis találkoznál a levelével, vagy magad termesztenéd, vigyázz vele, ugyanis fényérzékenységet okozó anyagokat választ ki, amely a bőrre kerülve, napsütéssel érintkezve égési sérüléshez hasonló tüneteket válthat ki. A levele nem alkalmas főzelékkészítésre sem!

Jó, jó, de mire használhatod?

  • Zöldségköretnek – Az én kedven c elkészítési módom, hogy meghámozom, felkarikázom vékony szeletekre, egy kis zsiradékot teszek rá, sózom, tetszés szerint fűszerezem és kb. 20-30 perc alatt megsütöm egy tepsiben vékonyan elterítve.
  • Krémlevesnek
  • Főzeléknek
  • Chipsnek – vékonyra szeljük, kiterítve grillfokozaton vagy alacsony hőmérsékleten ropogósra sütjük.
  • Húslevesbe/zöldséglevesbe – a sárgarépa és a petrezselyem remek kiegészítője lehet, ha egy kevés pasztinákot is teszünk a zöldségek közé, egész különleges ízvilágot kapunk.
  • Chutney alapként is jó szolgálatot tesz, pontosan a kissé édeskés íze miatt.

Természetesen számtalan egyéb ötletet is találhattok bármelyik receptes oldalon!

További recept és konyhazöldítő tippjeinket keresd a #receptrovat címke alatt!

A Julka Csapata