Zöld fesztiválok listája 2020

Itt a tavasz, amit bár fantasztikus kiélvezni, óhatatlanul magában hordja a nyár ígéretét… A nyár pedig a táborozások, fesztiválok, utazások ideje. Ezt fontos épp olyan tudatosan megtervezni és épp olyan környezettudatosan eltölteni, mint az év többi napját. Most fesztiválok lesznek fókuszban!

Mikor zöld egy zöld fesztivál?

Sok mindent jelenthet az, hogy egy fesztivál “zöld”, azaz vállalja, hogy igyekszik a környezeti terhelését csökkenteni. A szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve, a bioműanyagok bevezetésén át, a helyi élelmiszer előnyben részesítésén keresztül egészen a komposzt wc-k felállításáig nagyon széles a skála, hogy mit is tehetnek, illetve tesznek meg a fesztiválok az ökológiai lábnyomuk csökkentésére.

A “leghárdkórabb” fesztiválok

  • Gyüttment Fesztivál – A Gyüttment Fesztivál a vidéki életre vágyó vagy már vidéken élő városiak találkozója és tapasztalat cseréje. 2017 óta valósítják meg a Zéró Hulladék és a Szelíd Fesztivál elvét. Ez azt jelenti, hogy a fesztiválon nincsenek kukák, mindenki maga gyűjti a szemetét (amennyiben keletkezik, bár a szervezők kifejezetten kérik a résztvevőket, hogy igyekezzenek ezt megelőzni). Illetve a konyhai hulladékot helyben komposztálják. Nincs a fesztiválon eldobható tányér vagy pohár, mindenkinek magának kell étkészletről gondoskodni. A fesztiválon komposzt wc-k üzemelnek, nincs hangosítás, a koncertek akusztikus módon valósulnak meg. Minimalizálják a világítást, amire szükség van, azt 90%-ban LED égőkkel valósítják meg. Helyi termelői alapanyagokból valósul meg az étkeztetés. Elsőre talán túlságosan nomádnak tűnik, de a tapasztalat azt bizonyítja, hogy az értékes programoknak hála (amikről többet ITT tudhattok meg) és annak megtapasztalásnak, hogy a fenti elvek betartása mellett sem kell kényelmetlenül éreznünk magunkat a fesztiválon, csupa elégedett és feltöltődött embert eredményez. 🙂
  • Zengető – A Zengető Fesztivál a kender, méltatlanul elfeledett, sokoldalúan hasznosítható rostnövényünk köré és a kultúra köré épül. Ugyanakkor nagyon fontos számukra a környezetünk védelme is, így a bárban csak repohárban kaphattok inni, műanyag tányért egyáltalán nem tartanak. Viszont van közösségi mosogató, ahol a saját étkészletét mindenki elmoshatja. Landart avagy természetművészet programokat szerveznek az érzékenyítés végett. Illetve a hulladékmentesség és az ökologikus táplálkozás is teret kap az előadások között is.
  • Simplicity – A Messzelátó Egyesület égisze alatt megvalósuló fesztivál az önkéntes egyszerűségről és minden ehhez kapcsolódó témáról szól és a minimalista elvekhez híven hulladékmentes. Nincsenek kukák, még szelektív gyűjtők sem, nincsenek egyszer használatos eszközök, mindenki a saját étkészletébe kap enni. Sőt, ne számíts karszalagra, jegyekre, nyomtatott programra, felesleges reklám anyagokra, papírtörlőre a mosdóban, de még postitekre se a workshopokon. Számíthatsz ugyanakkor klassz előadókra és tartalmas találkozásokra!

Fesztiválok jó úton

  • EcoPunk – Az EcoPunk Fesztivál környezetvédelemről szól olyan környezetben, ahol rögtön kedve támad az embernek tényleg meg is védeni azt, legalábbis ők így mondják. 🙂 De nem csak a program szól a fenntartható életmódról, a dekorációt bontott, hulladék deszkákból készítették és környezetbarát festékeket használtak. A fesztiválkarszalag újrahasznosított, ruhaként már nem funkcionáló farmeranyagból készül, környezetbarát szitafestékkel. Szelektíven gyűjtik a hulladékot és a saját étkészletedbe is kérheted az ennivalót a konyhán. Bár, akinek nincs, az ún. bioműanyag étkészletbe kaphatja az ételét, aminek mi nem vagyunk nagy híve, erről már ITT írtunk nektek.
  • Tanyasi Spiri- Muri – Az ökológiai spiritualitás jegyében megrendezett mini fesztiválon alomszékekkel, repohár rendszerrel, helyi és termelői élelmiszerekkel és kerti tusolókkal, szelektív hulladékgyűjtéssel, komposztálással igyekeznek tenni a fenntarthatóságért.
  • Malomfesztivál – A Malomfesztivál Szerbiában kerül megrendezésre ugyan, de azért megemlítjük nektek is, mert egy szuper kezdeményezés. A szervezők szervezői komoly kihívással küzdenek a szelektív hulladékgyűjtés terén, mivel Szerbiában nincs megoldva az újrahasznosítás, de sok-sok aprósággal igyekeznek zöldíteni: alomszék (vagy másik nevén komposzt wc), igyekeznek minél többet kommunikálni a hulladékcsökkentés fontosságáról és sok olyan kézművest hívtak meg a termékükkel, akik a hulladékmentességet szem előtt tartva dolgoznak.
Mi is odafigyelhetünk, hogy legyen nálunk egy-két, a hulladékmentességet segítő eszköz…

Nagyobb fesztiválok

  • Everness – A legtöbbek által ismert önismereti, spiritualitással és életmóddal foglalkozó fesztivál nagy előrelépéseket tett a fesztivál környezeti terheinek csökkentésére, de azért van még hová fejlődni. Ami viszont szuper, hogy, komposzt wc-k szolgálják ki a kempinget, nagy gondossággal történt a hulladék utóválogatása. Ami félsiker, hogy a vendéglátó egységekben lebomló vagy újrahasználható tányérokat, poharakat és étkészletet használtak. Ez részben persze jó, de a legjobb lenne, ha mindenki a sajátját használná, hiszen a lebomló étkészletek gyártása is energia igényes, komposztálásuk csak ipari körülmények között lehetséges. Ráadásul gyorsan a szemétbe kerülnek.
  • SZIN – Szegedi Ifjúsági Napok ugyan egy viszonylag hagyományosnak mondható rendezvény, de szuper kezdeményezés náluk a repohár, ehető villa és kanál, és a minél több újrahasznosítható dekoráció. Remek kezdeményezés a re:kocsma, ahol komposzt wc is helyet kap, a szalma szívószál, ahogy az is szuper, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésekről is megrendeznek beszélgetéseket.
  • Művészetek Völgye – Itt is szintén helyet kap az ökotudatosság, hála részben a sok kézművesnek, részben pedig a szervezőcsapatnak, akinek köszönhetően különböző, a zöldítést segítő programokon is részt lehet venni a fesztivál keretein belül.

Ti hol szerettek fesztiválozni? 🙂