#receptrovat – káposztafélék

A káposztafélék a téli időszak megmentői – legalábbis számomra. Télen is szezonális, hiszen el lehet tárolni, lehet savanyítani, sőt egy-két káposztafélét még a hó aló is be lehet takarítani, mint a kelbimbót vagy a fodroskelt is. Nekem ezek a káposztafélék azok, amik a téli zöldségek egyhangúságába egy kis változatosságot csempésznek.

Kik tartoznak a káposztafélék közé?

A fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, retek, karfiol, brokkoli, bimbós kel, kínai kel, bordás kel, leves kel.

No, de melyek tárolhatóak el télire? Leginkább a fejes káposzta, kínai kel és a kelkáposzta az, amit könnyen be lehet tárolni, a kelbimbót is eltehetjük akár fagyasztva, akár, mint említettem a hó alól is lehet szedni.

Mit készíthetünk belőlük?

  • Savanyúságot– a savanyított, fermentált káposzta nem csak egészséges, hanem fel is dobja az étkezéseinket. Köret mellé kiegészítőnek, lédús, rostos, frissítő köretnek kiváló és nem bonyolult elkészíteni otthon sem.
  • Salátát – egyéb téli zöldségekkel és gyümölcsökkel pikáns, de nagyon finom salátát készíthetünk. A személyes kedvencem a reszelt fejes káposzta, reszelt alma és répa, joghurttal, mézzel és mustárral ízesítve.
  • Sültet – A mindent megmentő fogásom, amikor nincs idő hosszadalmas főzésekre, hogy az otthon található zöldségeket, káposztát, céklát, répát, bármit feldarabolom és kb. 20 perc alatt megsütöm a sütőben. A kelbimbó is kimondottan ízletes lesz így, de a fejes káposzta vékony szeletei is isteniek lesznek így!
  • Főzeléket – paradicsomos káposzta, kelkáposzta főzelék, sőt én ide sorolom a töltött káposztát is. Mind ízletes és egy kis változatosságot hoz.
  • Levest – Leginkább a kelkáposztából készült frankfurti leves a befutó nálunk, de a zöldség vagy húslevesbe főzött kelbimbó is isteni tud lenni.

Meséljétek, ti hogy készítitek el a káposztaféléket?