Hogyan érzékenyítsd a környezeted az ökológiai válságra?

Azt hiszem, ha valaki egy ökologikusabb életre adja a fejét, sokszor szembesül azzal, hogy mennyire nehéz széllel szembe haladni, árral szemben úszni. Sokszor érezhetjük, hogy egyedül vagyunk a problémáinkkal, aggodalmainkkal, hogy a körülöttünk élők tudomást sem vesznek arról, hogy milyen nagy baj van. Akár konfliktusokat, nehézségeket is szülhet ez a helyzet. Mégis hogyan hathatunk a körülöttünk élőkre, hogyan érzékenyíthetjük őket? Hogyan motiválhatjuk őket egy fenntartható életmódra?

A türelem rózsát terem…

…tartja a mondás és bármilyen bosszantó is ez, azt kell mondjam, hogy a legjobb érzékenyítés a türelem. Nagyon sokat segít a kommunikációban és a konfliktusok kezelésében, ha türelmes vagy a másikkal és nem kell azt éreznie, hogy rá akarod erőltetni az életmódodat, gondolataidat. Cserébe viszont kérheted, hogy ő is legyen türelmes veled.

Egyes szám, első személy

Beszélj magadról, alkalmazd az “én-kommunikációt”. Mondd el a másiknak, hogy TE hogy érzed magad, milyen félelmeid, aggodalmaid vannak, ami miatt úgy érzed változtatnod kell. Fontos, hogy ne arról beszélj, hogy a másik miért nem veszi észre a problémákat, miért nem néz velük szembe, hanem magadról, a saját érzéseidről kommunikálj. A hibáztatás ellehetetleníti egymás megértését és nagy valószínűséggel csak ellenállást szül.

Örülj!

Szerintem nagyon fontos, hogy a körülötted élők azt lássák, hogy ez jó. Hogy jó így élni! Természetesen ehhez az kell, hogy te is meglásd az örömöket, élvezd a megtett lépéseidet a hulladékcsökkentés irányába, okozzon örömet a termelői, vegyszermentes élelmiszer, a kisebb, de fenntartható ruhatár és a többi. Ha sugárzik rólad az, hogy szereted az életed, hogy a fenntarthatóságra törekvés nem szenvedés, akkor sokkal vonzóbb alternatíva lesz ez az életmód.

Ide tartozik, hogy beszélj is erről! Ne csak a félelmeid, a bolygónk jövője miatti szorongásod, hanem az örömeidet is oszd meg másokkal. Meséld el, hogy….

  • mennyire jó, hogy a fogyasztásod csökkentése miatt több pénz marad a pénztárcádban.
  • hogy ezt a pénzt élményekre (pl. belföldi utazások) tudod váltani vagy minőségibb élelmiszerre, öltözetre.
  • Sőt, akár felvetheted azt is, hogy a fogyasztás csökkentésével oda is el lehet jutni, hogy több időnk legyen egymásra, hiszen ha kevesebből megélünk, akkor kevesebb keresettel is beérhetjük. (ITT olvashattok egy családról, akik élő példa erre.)
  • kevesebb tárgyad van, de azt könnyebb rendben és tisztán tartani.
  • illetve bármilyen pozitív megélést, ami a zero waste-tel lépet be az letedbe.

Edukálj!

Sokszor az ismeretek, a tudás hiánya is eredményezi a környezetünk passzivitását. Természetesen ilyenkor is fontos, hogy hogy fogalmazol! Ne olvasd a másik fejére, hogy “hát te még azt sem tudod, hogy ezt nem lehet újrahasznosítani?!”. Hanem mond el kedvesen, hogy te miért kerülöd az adott csomagolást, terméket, miért gondolod, hogy nem fenntartható – nem újrahasznosítható, messziről szállítják, ezért nagy szén-dioxid kibocsátást eredményez, stb.

A legalapvetőbb meggyőződésekre hatni

Sokszor éppen olyankor érzékenyítjük a leginkább az ismerőseinket, mikor mi magunk sem gondolnánk. Ahhoz, hogy valaki lépni tudjon egy fenntarthatóbb életmód irányába, valójában a legbelső értékeinek és gondolkodásának kell megváltoznia. Ha egy-egy beszélgetés közben felveted, hogy talán nem a pénz, a gazdasági növekedés, a hatékonyság kellene, hogy az egyetlen vagy elsődleges szempont legyen, ha beszélgetsz másokkal arról, hogy a több nem mindig jobb, akkor már rengeteget tettél.

Mutasd meg…!

Hogy mit kell óvni! Vigyél ki minél több embert a természetbe! Hívd el őket sétálni, kirándulni, látogassatok meg egy vadasparkot, mozduljatok ki a természetbe. Baráti, családi programnak is szuper és közben óhatatlanul kapcsolódik a környezeted a természettel, óhatatlanul gyönyörködik benne, fontossá válik a számára.

Ha elolvasol egy-két könyvet a fákról, erdőkről – mint például Peter Wohlleben A fák titkos élete c. lenyűgöző és olvasmányos írását – akkor kirándulás közben akár mesélhetsz is kicsit a többieknek a benneteket körbevevő életközösségekről. Ezekkel az apró, mintegy véletlenül elmesélt történetekkel közelítheted és érzelmileg is bevonhatod a társaságod a természet csodálatos világába, ezzel is motiválva őket egy fenntartható életre.

Ne veszítsd el a hited!

Néha talán lassúnak tűnik a változás, de hidd el a jó példa ragadós! Igazából, ha “csak” annyit teszel, hogy a meggyőződésed szerint éled az életed, nem magyarázkodva, hanem természetesnek kezelve, hogy te másképp gondolkodsz, más életmódot élsz, hatni fogsz azokra, akik körbe vesznek.

A JULKA Csapata

One thought on “Hogyan érzékenyítsd a környezeted az ökológiai válságra?

  1. Pingback: Ökotudatosság a családban - Julka Webshop

Hozzászólások lezárva.