Ökotudatosság a családban

Bizonyára mindenkinek vannak emlékei arról, amikor először indult vásárolni vászonszütyőkkel a boltba, amikor először cserélte le a folyékony szappant tömbszappanra, amikor textilszalvétával kezdett teríteni a családjának vagy amikor megkérte őket, hogy ne hozzanak többet műanyag-palackos üdítőt a családi ünnepekre. A kérdés csak az, hogy milyen emlékeink vannak róla? Van, akinek pozitív, van, aki elutasítást élt meg, van, aki kezdeti ellenállásról mesél, ami aztán együttműködésbe fordult át. Mi a közös ezekben? Az, hogy ha az ökotudatosság útjára lépünk, az a családi kapcsolatainkra is hatással lesz.

Egy háló részei vagyunk

Mindannyian részei vagyunk közösségeknek és valószínűleg a többségünknek van kisebb vagy nagyobb családja is. Így a hulladékmentesítés és az ökotudatosság mindannyiunk számára egy társasjáték. Lehet, hogy van, akit kicsit többször raknak vissza a start mezőre, de egy közös bennünk:

együtt kell működnünk másokkal és ez tartogat magában kihívásokat és szép élményeket is.

Közös kaland legyen, ne folytonos harc!

Arról már írtunk nektek, hogy szerintünk milyen kommunikációs stratégiákat érdemes alkalmazni, hogy érzékenyíteni tudjuk a környezetünket az ökológiai válságra. Ezt ITT olvashatjátok, szerintünk érdemes a családjainkkal való kommunikációban is elővenni ezeket a “trükköket”.

Egy másik nagyon fontos dolog, hogy tekintsük a hulladékmentesítést egy közös kalandnak, ahol együtt fedezzük fel, hogy milyen alternatívákat találunk, amelyek nem csak a Földünknek, hanem a családunknak is beválnak. Hívjuk meg erre a párunkat, gyerekeinket, szüleinket, ne végleges megoldásokat, hanem kísérleteket ajánljunk fel, amikről aztán együtt eldönthetjük: beváltak-e vagy sem.

Kompromisszum

Ami még nagyon fontos, hogy legyünk készek kompromisszumokat kötni. A tágabb családdal sokat segít, ha világosan tisztázzuk a határainkat olyan dolgokban, amikben nem szeretnénk engedni – például nem szeretnénk műanyag játékokat a gyerkőcöknek karácsonyra. Ugyanakkor érdemes elfogadni, hogy másoknak is vannak határaik – nem az a legsúlyosabb probléma, ha például a közös ünnepeken lesz papírszalvéta azoknak, akik nagyon idegenkednek a textiltől. És talán még egy gondolat ide, a határokhoz. Érdemes lehet megpróbálni megérteni, beleérezni, hogy miért nehéz elfogadniuk bizonyos döntéseinket. Valamint gondoljunk arra: nekünk is vannak bizonyos dolgok, amiket nehezebb meglépni a zero waste útján, másoknak miért ne lenne?

“Ez egy társasjáték.”

Néhány személyes történet

Anett, a julka.hu társalapítója így mesélt a Zero Placc Facebook csoportunkban arról, hogy hogy kötöttek ők kompromisszumot öblítő-ügyben:

“Ez nálunk nagyon sokáig nehézség volt, mert a férjem nagyon ragaszkodik hozzá, hogy legyen illata a ruháknak. Nálunk ő is betesz egy-egy adag ruhát néha a mosógépbe és ilyenkor ő használta a hagyományos öblítőt, én meg, ha én mostam az ecetet+illóolajat. Na ezen az segített, hogy előre bekeverem előre: 2 dl ecet, 8 dl víz és 15-20 csepp illóolaj. Ez így illatos is, puha lesz tőle minden, jó a gépnek és nem macerás használni.”

Sós Márta (@pillangomarti) így fogalmazott, mikor Instagramon arról a témáról beszélgettünk, hogy mennyire nehéz a társainkat bevonni ebbe a folyamatba:

“A támogató férjem teljesen képes már éjszakai, külsős vagy zsebes pelust rendesen a gyerekre tenni, azt kezelni, mossa, teregeti, stb. Iszonyatosan büszke vagyok rá. Épp ezért, ha olykor nem vagyok elég gyors, előrelátó, akkor egy-egy zöldségesnél való vásárlás alkalmával bizony hazakerülnek a nejlon zacsik. De igyekszik, igyekszünk. ? “

@mentesvegán pedig ezt tette hozzá:

“(…)Nálunk a mosogatószivacs az, ami nagy probléma. Bármit szereztem be, nem tetszett neki. És pár napja vásárolt egy csomag hagyományost. Nézett, hogy most mit szólok ehhez. 😀 Kicsit sem voltam csalódott, hiszen ő is sok kompromisszumot kötött már miattam. És előbb-utóbb majd biztos találunk valami jó alternatívát. úgy érzem, csak így lehet közösen haladni egy úton. :)”

Reméljük, hogy tudtunk egy kicsit segíteni abban, hogy könnyebb legyen megtalálni az egyensúlyt és az együttműködést a családotokban az ökotudatosság terén is!