#billenját – Egyensúly az ökotudatosság terén

2019 júniusában indította útjára Mohácsi Nusi, a Shamo bags márka megálmodója a #billenját elnevezésű kampányát, amelyre azóta több, mint 1500 poszt érkezett és melynek fókuszában az ökotudatosság áll. Nusi idén (2020) júniusban is meghirdette a kampányt, amelynek célját így fogalmazta meg: “minél többen meséljük el történeteinket arról, hogy mi segített egy-egy új zöld szokás beépítésében az életünkbe, vagy mi az, amivel még mindig küzdünk? … Szeretném, ha erről nyílt párbeszéd indulna és ezzel minél többeket ösztönöznénk arra, hogy merjenek változtatni. És hogy miért a döntött kép? Vizuálisan is szeretném kifejezni a billenést, hiszen NÉZŐPONTVÁLTÁSRA van szükség ahhoz, hogy az ember változtasson. Ez elsőre nem könnyű, de gyakorlással menni fog! És benne van az ÖRÖM, JÁTÉK, HUMOR is, ami sokkalta könnyedebbé teszi a változtatást, aminek nem szabadna nyűggé válnia.”

Hogy billenünk mi?

Arra gondoltuk, hogy csatlakozva Nusi szuper szemléletformáló kampányához, mi is megosztunk veletek néhány gondolatot a billenésről, arról, hogy hogy lehet az ökotudatosság terén átbilleni és megtartani az egyensúlyt.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nagyon fontos, hogy a zero wastre való törekvés során megtaláld azokat az alternatívákat, amely számodra a legmegfelelőbbek, ugyanis nem a szenvedés, a kényelmetlenség a cél, hanem az, hogy az egyszerűsítés és a fenntartható alternatívák által megtaláljuk azokat a megoldásokat, amik nekünk és a Földünknek is jók.

Az is nagyon fontos, hogy mindehhez megadd magadnak az időt. Haladj fokozatosan a változtatások sorában, hogy az új szokások a véreddé válhassanak.

Anett és kisfia billen 🙂

Mi van akkor ha visszabillensz?

Semmi. Mindannyiunkkal megtörténik, hogy bármennyire is gyakorlott hulladékcsökkentők vagyunk már, jön egy-egy váratlan helyzet, amiben nem sikerül elkerülni a szemét keletkezését vagy egy más módon környezetterhelőbb termék kerül az otthonunkba. Egyszerűen ilyen az élet, mind ebben a világban élünk, amely nem mindig támogató, ha fenntarthatóan szeretnénk élni, így megtörténhet, hogy kibillenünk a megszokott rutinból.

A lényeg, hogy tartsd az irányt!

A legfontosabb szerintünk, hogy a cél mindig a szemed előtt lebegjen és tartsd az irányt. Lehet, hogy lesznek vargabetűk, kisebb-nagyobb kitérők, lehet időbe telik megtalálni az ökotudatos megoldást, de tényleg az számít igazán, hogy te mindig próbálsz a legjobban dönteni.

Mi segít visszabillenni, ha kibillentél?

Talán furcsa lesz elsőre, amit mondok, de az, hogy zavarjon. Szerintem nagyon fontos tudni azt, hogy az, hogy zavar a kibillenés, még nem jelenti azt, hogy elítéled magad. Sőt épp ez a lényeg: tudd szeretni és elfogadni magad. Tudd, hogy nem vagy egyedül ebben a cipőben, tényleg MINDÜNKKEL megtörténik. De azért zavarjon annyira a dolog, hogy megadja a motivációt ahhoz, hogy amikor kevésbé lesz hektikus az életed, vagy megtalálod azt a megoldást, ami belefér neked, vagy egyszerűen csak lesz energiád újra foglalkozni ezzel, akkor vegyél egy nagy levegőt és billents vissza magad.

Egy másik fontos dolog, hogy keresd meg magadban azokat az érzéseket, ami miatt fontos neked a fenntarthatóság. Engedd, hogy a természet szeretete, a bennünket körülvevő kincsekben való gyönyörködés, az értük való aggódás átjárjon egy séta, kirándulás, természetfilm-nézés, biciklizés vagy bármi más közben és megadja a kellő löketet a billenéshez. Nekem a hétköznapok során is sokat segít ez a módszer, amikor kedvem lenne a könnyebb, de kevésbé fenntartható utat választani. Elképzelem, hogy milyen világban szeretnék élni, azt, hogy mik azok a kincsek, amik megőrzése olyan fontos nekem. Ezekből a gondolatokból erőt merítek ahhoz, hogy az ökotudatos megoldás felé billenjen a mérleg.

Reméljük tudtunk segíteni abban, hogy megtaláld az ide-oda billenések közepette is az egyensúlyt az ökotudatosság lelki oldalán is.