Mosható pelenka kisokos – 1. rész

Foglalkoztat a mosható pelenka világa, de még bizonytalan vagy? Nem tudod, hogy neked való-e? Szeretnél megismerkedni a témával, de nem tudod hol kezd? Érdekel, hogy valóban olyan környezet tudatos-e vagy hogy jót tesz-e a gyermeked egészségének? Akkor neked szól ez a cikkünk! Tarts velünk!

Egy kis környezetvédelem

Amikor a mosható alternatívák szóba jönnek, mindig felmerül a kérdés, hogy valóban környezetkímélőbbek-e, mint eldobhatós társaik. Nos, nézzük mit tudunk a mosható pelenkákról!

(Előtte még egy rövid kitérő. Bármely tárgy, technológia, szolgáltatás környezeti hatását úgy tudjuk a legalaposabban megvizsgálni, ha úgynevezett életciklus elemzést végzünk. Azaz a termékhez szükséges nyersanyag kinyerésétől, a termék gyártásán keresztül, a termék használatáig és a használat után keletkező hulladék hasznosításáig vagy kezeléséig vizsgáljuk a hatásait. Ezt a teljes elemzést érdemes összehasonlítani más alternatívák elemzéseivel, így kaphatunk reális képet.)

EZ alapján az életciklus elemzés alapján a következőket tudjuk:

  • A tanulmány készítői a pelenkázós időszakot 2,5 éves korig számolták, ez alatt az időszak alatt egy gyermek 3,796 darab eldobhatós pelust használ el.
  • Ez kb. 550 kg szén-dioxid levegőbe juttatását eredményezi.
  • A tanulmány kiemeli a gyártás környezetterhelését.
  • A pelusok a tartalmukkal együtt kb. 500-800 kg hulladékot jelentenek.
  • A hulladéktelepeken kb. 100 évbe teleik mire a gázképződés tökéletesen végbe megy és 20 ezer évbe, hogy a csurgaléklé a talajvízbe szivárogjon.
  • Magyarországon évente kb. 100 ezer tonna pelenka kerül a hulladéklerakókba.

Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a mosható pelenka is akkor tud csak igazán környezetkímélőek lenni, ha:

  • több gyermek is használja őket (legalább kettő)
  • a mosás során odafigyelünk, hogy energia-hatékony gépet és öko-tisztítószereket használjunk
  • legfeljebb 60°C-on mossuk őket
  • telepakoljuk a mosógépet
  • nem szárítógéppel szárítjuk őket.

Ha ezeket betartjuk, akár 40%-kal is kisebb lehet a pelenkázás környezetterhelése!

Egészségügyi előnyök

  1. Szellőzés: A természetes anyagoknak hála elkerülhető a befülledés, a kiütések és a piros popsi is! A fiúbabák későbbi egészsége szempontjából sem elhanyagolható ez az akár 1,5-2°C-os különbség!
  2. Szobatisztulás: Akár néhány hónappal is korábbra kerülhet a szobatisztulás, hiszen a textilpelusok nem adják meg azt a mesterséges szárazságérzetet, amit az eldobhatós társaik.
  3. Helyes csípőtartás: A pelus terpesze helyes tartásra motiválja a babákat.

Bónusz érv: etikus gyártás

Míg az eldobhatós pelenkákat biztosan nagyvállalatok terjesztik a világban, addig mosható pelenka készletedet számos kisvállalkozótól, hazai mikrovállalkozástól beszerezheted. A tudatosvasarlo.hu cikkében olvasható:

“Az egyik oldalon a Procter&Gamble, a Pampers pelenka gyártójához hasonló nagy cégek állnak. A P&G az Egyesült Királyság eldobható pelenkapiacának 60%-át tudhatja magáénak, egyben a huszonkettedik legnagyobb vállalat a világon. 2009-es 79 millió dollárnyi árbevétele csak kicsivel nagyobb a 160 millió lakosú Banglades GDP-jénél, vagy Tunézia és Kenya együttes GDP-jénél.”

Azaz a pelenka vásárlásod épp úgy szavazat a tőkekoncentráció ellenében és az etikus gyártás mellett, mint minden más vásárlásod.!

Pénzügyek

Nos, nem elhanyagolható szempont az sem, hogy vajon a pénztárcánk melyik megoldással jár jobban? Nos, lássunk egy kalkulációt!

Egy átlagos pelenka ára kb. 50 Ft, ha nagy kiszerelést választasz, persze vannak eltérések, de az átlag ilyesmi. Ha úgy számolunk, hogy a fenti tanulmány értelmében kb. 4000 pelust használ el egy gyermek 2,5 éves koráig, akkor minimum 200 000 Ft-ba kerül a szobatisztulásig a pelenkázása, de ha később éri el a szobatisztaságot, ami szintén nem ritka, akkor akár 300 000 Ft fölé is felmehet ez az összeg.

Mi a helyzet a mosható pelenkával?

Ha úgy számolunk, hogy körülbelül 3 naponta indítasz egy mosást, akkor olyan 20-25 darab pelus beszerzését szokták javasolni, ami 40-90 ezer forint között mozog, de mondjuk vegyük a közép utat, akkor az körülbelül 65 ezer forint. Persze ehhez hozzájön még a mosások költsége, ami eszerint a forrás szerint kb. 240 Ft, mai 3 naponta mosással 2 és fél év alatt kb. 72 600 Ft. Így összességében 138 ezer forint körül van, ami jóval az eldobhatósok összege alatt van.

Fontos megemlíteni, hogy ha elértétek a szobatisztulást, akkor a pelusok továbbadhatók jó áron, hiszen megőrzik minőségüket vagy tovább használhatjuk a második, harmadik gyerkőcnek, így az ő pelenkázása már annyiba sem fog kerülni, mint az első gyerkőcöké!

Források: tudatosvasarlo.hu, Fenntartható háztartás tanulmány, Brit életciklus elemzés, temiti.hu, temiti.hu

One thought on “Mosható pelenka kisokos – 1. rész

  1. Pingback: Ökotudatos és minimalista babaápolás - így kezd el! - Julka Webshop

Hozzászólások lezárva.