Ökotudatos és minimalista babaápolás – így kezd el!

Édesanyákként pontosan tudjuk, hogy amikor a várva-várt pihe-puha szeretetgombóc megérkezik a családba, mindenki a legjobbat szeretné neki megadni és ez nincs máshogy a babaápolás tekintetében sem. Ezért beszerezzük a legismertebb, legjobbnak tartott babaápolási kencéket, és a hintőportól kezdve a babaolajon és fürdetőn át a babasamponig szinte egy hadsereg várja, hogy „ápolhassa” a kis jövevény bőrét. Viszont összesen 5 gyerkőccel a hátunk mögött és a természetes babaápolást leginkább szem előtt tartva állítjuk, hogy  itt is igaz a mondás, miszerint a kevesebb néha több.

Fürdetés

A babák bőre úgy maradhat a legkönnyebben puha, ha nem mossuk le feleslegesen a bőr saját zsír és olajrétegét.  Természetesen időjárástól függő (nyári babáknál nehezebb az esetleges izzadtság miatt), de az újszülöttnél szinte teljesen felesleges az egész testet érintő mindennapos pancsizás.  A víz klór tartalma miatt a fürdetés nagyon kiszáríthatja a babák bőrét, amit ha mesterséges kemikáliákkal, kőolajszármazékokat, illatanyagokat tartalmazó babaápolási szerekkel orvosolunk nagy eséllyel a baba bőr érzékenyítését érjük el.

Nálunk az alábbiak szerint nézett ki az első pár hónapban az esti bőrápolási rutin: Picike hidegen sajtolt növényi olajjal a hajlatokat átkenni, nyak, hónalj, combtő, szinte mindegy mivel, a konyhából is garázdálkodhatunk. És csak tiszta vízben fürdetni, legfőképpen a popsi területét.

Popsik és pelenkák

A babapopsi ápolás kapcsán is fontos megállapítás, hogy egy megfelelő rutin mellett nagyon ritkán fordul elő a popsi bőrének pirossága. A mosható pelenkák használatával és az eldobható popsitörlők mellőzésével szinte teljes mértékben elkerülhető, hogy mesterséges anyagokkal érintkezzen a popsival. (pl. tartósítószer, parfümszármazék). Szuper megoldás, ha az eldobható törlők helyett egyszerűen csak lemosod a babapopsit sima vízzel vagy hsználd mosható törlőinket, amiket akár előre be is készíthetsz és tárolhatod nedvesen is.

A saját tapasztalataink alapján a babapopsi hidratáláshoz, táplálásához, pisi elleni védelemhez, pici pirosság kezeléséhez, hidegen sajtolt növényi zsírok, vajak a megfelelőek, elegendőek. Ilyen például a kókuszzsír, sheavaj, kakaóvaj, olívaolaj.

A mosható pelenkától sokan ódzkodnak, de akik belekezdenek, azok általában rájönnek, hogy nem is olyan vészes, mint gondolták! Pláne annak tükrében, hogy milyen hatalmas mértékben csökkenthetik a szemetüket így! Olvasd el a blogjainkat ITT és ITT, amiben bővebben írunk a téma elméleti és gyakorlati hátteréről!

Koszmó elleni harc

Pár hónapos babáknál gyakra megjelenik a koszmó, ami egy zsíros felrakódás a fejbőrön. Legtöbbször a kutacs környékén jelentkezik és bár ártalmatlan, de jó ha kezeljük. Viszont itt sem kell egyből a gyógyszertárba sietni, hiszen a koszmót természetes módszerrel is megszüntethetjük. Nincs másra szükséged csak valamilyen növényi olajra és egy puha kefére, amivel heti 2x bedörzsölöd az olajat ez érintett területre. Érdemes fürdés előtt 30 perccel bedörzsölni az olajjal a fejbört és hagyni, hogy felpuhuljon a koszmó, így fürdés után már nagy eséllyel elválnak a fejbőrtől a felrakódások.

Fogápolás

A gyerekek fogápolásánál nagyon fontos szempont, hogy kerüljük azokat a fogápolási szereket, amik életkorilag nem megfelelő illóolajokat tartalmaznak. Az előszeretettel alkalmazott menta illóolaj 3 éves kor alatt nem ajánlott. A választásnál mindenképpen figyeljünk ezekre az az ajánlásokra. A gyerekek fogápolásánál fontos szempont lehet a sörte puhasága. Így semmiképpen nem ajánljuk a természetes, állati sörtéjű fogkeféket, hanem inkább a kellő puhaságú, akár bambusz nyelű fogkeféket.

Ha meghoztuk a kedvedet a természetes és ökotudatos babaápoláshoz, lesd meg a webshopban a Tudatos babaápolás csomagunk fiús vagy lányos verzióját. Most Ökotudatos babaápolás kisokos is jár ajándékba, amiben a fenti pontokról még sokkal bővebben és saját tapasztalatokkal kiegészítve olvashatsz!

Szeretettel,
a Julka.hu csapata