Hulladékmentes fürdőszoba? – Mutatjuk, hogy kezdd el!

A fürdőszoba hulladékmentesítése talán nagy falatnak tűnik, de nem lehetetlen kihívás! 4 lépésen keresztül vezetünk el egy letisztultabb, fenntarthatóbb és zero waste fürdőszobáig.

1. Lomtalanítás

Arra tippelünk, hogy nem ismeretlen jelenség számodra sem a sok-sok felhalmozott kozmetikum, amely az évek során felgyűlt a fürdőszoba zugaiban, de valójában a legtöbbjét nem is használja az ember. Teljesen feleslegesen kerülgeted őket. Ha lehet, használd el őket, ha nem, dobd ki vagy ajándékozd el őket és fogadd meg, hogy soha többé nem veszel felesleges kozmetikumot. Sőt, a családtagoknak is mondd meg kerek-perec, hogy ezentúl nem szeretnél ilyen jellegű ajándékokat kapni, csak ha biztosan tudják, hogy szükséged van rá és szeretnéd is használni. Csak így veheted elejét a káosznak.

2. Tartós tárgyak bevezetése

A tartós alapanyagok segítségével hatalmas mennyiségű eldobható terméktől mentesíthetjük a környezetünket, hiszen az egyszer használatos termékek közül nagyon sok érinti a fürdőszobát – nézzük csak a tampont, a betéte, borotvát vagy arctisztító pamacsokat. De az a jó hír, hogy van helyettük mosható betét, intim kehely, mosható arctisztítókorong és gyönyörű, elegáns és praktikus fém borotva is!

Owaster intimkehely orvosi szilikonból

Fontos, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább passzoló alternatívát, ezért egyrészt szánjunk időt az információ gyűjtésre az adott termékvariációk kapcsán. Másrészt ne akarjunk egyszerre lecserélni mindent, hiszen minden tartós tárgy cseréje az eszközhöz tartozó szokást is megváltoztatja, így itt is a legjobb taktika az, ha tudatosan, megtervezve állunk át.

3. Természetes&csomagolásmentes kozmetikumok

A fenntarthatóság kapcsán az egyik fontos szempont, hogy olyan összetevőkből álljanak a fürdőszoba polcain lévő termékek, amik nem ártalmasak sem a mi szervezetünkre, sem a környezetre nézve. Épp ilyen hangsúlyos az is, hogy előállításuk nem támogat semmilyen etikátlan gazdasági viselkedést. Mit is jelent ez?

  1. Pálmaolajmentesség: A pálmaolaj egy ehető növényi olaj, mely az olajpálma terméséből nyerhető ki. Az elmúlt évtizedekben egyre inkább nőtt az igény a növényi olajok iránt és erre az egyik legolcsóbb alternatíva a pálmaolaj lett. Az olcsóságnak azonban ára van: erdőirtások, esőerdők felégetése, az orangután és a szumátrai tigris populációjának drámai csökkenése… És még sok más faj pusztulása. erről ITT olvashatsz bővebben.
  2. Cruelty-free: Az állatkísérlet mentesség ma már szinte alapkövetelmény. De az EU-n kívülről érkező kozmetikumok esetén nem lehetünk biztosak benne, hogy a valóban nem alkalmaztak teszteléseket állatokon. A tudatos választásnál a PETA keresője lehet a segítségükre.
  3. Természetesen a teljes csomagolásmentesség nehezen elképzelhető a kozmetikumoknál, bár egyre több a “pucér” szilárd kozmetikum. Ha mégis csomagolni kell, jó ha az üveg- vagy fémtégelyes példányokat választjátok, hiszen ezek újrahasználhatóak vagy újrahasznosíthatóak.
Szilárd sampon

Ebben a szellemiségben szép számmal találtok nálunk szappanokat, arcápolási termékeket, dezodorokat, hajápolási termékeket. És még sok minden mást, baba-mama termékektől a borotválkozó szappanig.

4. Lebomló alternatívák

Ha valamiből nincs tartós megoldás, de nem is szívesen mondanál le a használatáról, még mindig ott vannak a természetes, lebomló alternatívák. Ilyenek a fa- vagy bambuszfogkefék, az komposztálható fülpucolópálcikák, a lebomló fogselyem vagy a természetes anyagú borotvapamacs illetve a fa fésű.

Lebomló fogselyem

Ha szépen, lassan végighaladsz a tippjeinken, biztosak vagyunk benne, hogy idővel egy tényleg zero waste fürdőszobát sikerül kialakítanod! Ha van kedved oszd meg velünk az utad a Zero Placc névre hallgató Facebook csoportunkban!

Ha pedig segítségre lenne szükséged ajánljuk kezdő csomagjainkat (Fleur de lin kezdőcsomag és Tudatos szépség csomag), amihez fenntartható fürdőszoba kisokos is jár!

A Julka csapata