Hulladékmentes konyha? Így vágj bele!

Szeretnéd ha a konyhád hulladékmentes lenne, de nem tudod, hogyan vágj bele? Íme 6+1 lépés, amin keresztül segítünk neked a zero waste háztartás egyik alapkövét letenni!

1.) Válts mosható textilekre!

Az egyik legszuperebb és talán legegyszerűbb lépés a mosható textíliák bevezetése az egyszer használatos papírtermékek helyett. Ilyen lehet a mosható konyhai törlőkendő, a textil konyharuhák, textilszalvéták, de akár mosható kávé– vagy teafilter is.

Ez a lépés gyorsan sikerélményt ad! A váltás után néhány nappal már látszik is az eredmény a szemetesed rohamosan csökkenő tartalmán. Ráadásul nem is igényel nagy beruházást, a legtöbb háztartásban meg is vannak hozzá a szükséges dolgok vagy akár magad is megvarrhatod.

2.) PET-palackok és egyszer használatos műanyagok helyett

…válts tartós tárgyakra! Néhány dolognál viszonylag egyszerű elkerülni, például a textil vászonzsákok és szütyők drasztikusan csökkentik a haza hordott műanyag zacskók mennyiségét és egész kis helyet foglalnak a táskában, így nem gond magaddal vinni őket. A PET palackos üdítők helyett ott a csapvíz, szűrt víz, a szódagép. Üdítők helyett pedig a szörpök, teák, fermentált gyümölcslevek is jó alternatívát jelenthetnek. Ha pedig elmész otthonról, egy szuper kulacsban sok-sok évig viheted magaddal ezeket a finomságokat.

Van olyan csomagolás, amit nehéz elkerülni. Biztos te is belefutsz majd olyan szituációkba, amikor nincs csomagolásmentes verzió vagy választani kell a jó minőségű és a csomagolásmentes között. Ilyenkor fontos tudatosítani: nem tudunk kilépni a világból, a “zero waste” sose lesz 100%-ig zero, fontos a felelősségvállalás, fontos, hogy megtegyük, amit tudunk, de nem szabad ebbe belerokkanunk, mert annak nincs semmi értelme.

Ha mégis csomagolt terméket veszünk, ügyeljünk, hogy a csomagolása jól újrahasználható (pl. befőttesüveg) vagy jól újrahasznosítható (pl. fém, papír) legyen.

3.) A legfontosabb alapelvek: helyit és szezonálisat!

Ez a lépés talán kevésbé fog drasztikusan látványos hulladékcsökkentést eredményezni a konyhádban, de hidd el, nagyon jót teszel vele a környezetünknek!

Miért olyan fontos ez?

  • anyagi támogatás helyi kisvállalkozóknak
  • személyes kapcsolat a termelővel
  • a személyes kapcsolat révén alaposabb információk a termelés körülményiről (etikus-e, környezetbarát-e)
  • kisebb szállítás – kevesebb szén-dioxid és egyéb szennyezőanyag kibocsátás
  • az egzotikus élelmiszereket gyakran erős növényvédő szerekkel kezelik, hogy biztosan épségben érjenek ide
  • európai termékek esetében tudhatod, hogy a jogszabályok kellő szigorúsága miatt tisztes bérezés mellet és megfelelő munkakörülmények között készül a termék.

4.) Lebomló tárgyak

Sokat tehetsz, ha néhány műanyag tárgyat lebomlóra cserélsz. Az egyik ilyen a luffa szivacs, amivel teljesen kiválthatod a műanyag szivacsokat, szuperül habosít, mosható, sokáig kitart és életútja végén komposztálható. Nekünk abszolút kedvencünk! De a súroló helyett is választhatsz lebomló alternatívát, például egy marokkefe személyében.

5.) Környezetbarát és csomagolásmentes mosogatószer

Az egyik legszuperebb zero waste találmány a szilárd mosogatószappant, amivel nem csak a műanyag flakont, hanem a mosogatószerek nagy részét kitevő víz ide-oda szállítását is megspórolhatjuk. De súrolóport is készíthetsz 3 perc alatt szódabikarbóna és kávézacc 1:1 arányú keverékéből, ahogy mosogatógép tabletta helyett is használhatsz citromsavat, így is kevesebb vegyszert juttatva a környezetünkbe.

6.) Komposztálj!

Ha van lehetőséged rá, se perc alatt összedobhatsz egy kerti komposztálót, aminek segítségével visszajuttathatod az élelmiszerhulladékod nagy részét a körforgásba. Akkor sem kell megijedni, ha lakásban laksz, használhatod a ShareWaste-et, ahol találhatsz olyat, aki szívesen befogadja a szerves hulladékodat, de próbálkozhatsz a gilisztakomposztálással is. A kukádba kerülő szemét mennyiségét akár 30%-kal is csökkentheted, ha belevágsz!

+1) Csináld magad!

Amit magad készítesz, az biztos kevesebb hulladékkal jár (és egészségesebb), mintha megveszed. Sőt, talán kicsit jobban meg is becsülöd, így kisebb eséllyel lesz belőle élelmiszerhulladék. Bátran kísérletezz, hamar bele lehet jönni a sütés-főzés minden csínjába-bínjába (aszalás, fermentálás, kenyérsütés, befőzés, stb). Ráadásul nem csak a zero waste felé tehetsz hatalmas lépést vele, hanem sikerélményekkel is gazdagabb leszel!

Ha pedig szeretnél elindulni a fenntartható konyha világa felé, akkor nézd meg ezeket a kezdőcsomagokat (Fenntartható konyha – starter kit 1; Fenntartható konyha – starter kit 2; BevásárlásON), amikhez most fenntartható étkezés kisokos is jár.

A Julka Csapata