Mosható pelenka kisokos – 2. rész

Előző blogposztunkban kiveséztük az környezetvédelmi okokat, valamint a mosható pelenkák előnyeit az eldobhatósokkal szemben. Most bemutatjuk nektek, hogy – hála a sok kreatív varrómaminak – manapság milyen széles skálán mozognak a mosható pelenka típusok, mit jelent pl. az AIO, csónakos pelenka, zsebes pelenka, vagy mi is az a gyapi? Ma már minden baba-mama páros megtalálhatja a neki tetsző fazont és típust. Ebben szeretnénk segítségetekre lenni.

Általánosságban a rétegekről

Kívülről haladunk a test felé. 🙂 Alapvetően minden mosható pelenka működik, ha van egy külső vízzáró réteg, és ebben a nedvszívó belsők. A pelenkakülső az, ami azon túl, hogy megakadályozza a szivárgást, odatartja a pelenkabelsőket a babához. A külsőket és belsőket pelenka típustól függően összevarrhatják, de lehetnek külön is.

Pelenkakülsők

A külső vízzáró réteg lehet lélegző laminált műanyagtextilből ún. PUL anyagból, vagy akár természetes gyapjúból is.  Jellemzően a vízzáró külsőket tépőzárral, vagy patentokkal rögzítheted a babádra, vagy gyapjú külsők esetében jellemzőbbek a bebújósak, hagymafazonú gatyók, rövidnadrág, hosszúnadrág fazonúak (longies), esetleg megkötősek.

Pelenkabelsők

A belső nedvszívó réteg is sokféle lehet, mind típusban, mind anyagösszetételben. A típusokat tekintve léteznek többrétegű piskóta vagy téglalap alakú betétek, a mi Owaster pelenkabelsőink is ilyenek. Sima tetra vagy muszlinpelenkát is ráhajogathatsz a gyerkőcre. Ezen a linken sokféle hajtogatási módszert megnézhetsz, pl. fiús vagy lányos hajtogatás.

Vannak úgynevezett prefold pelenkabelsők is, ami több réteg nedvszívó anyag összevarrásával készül, jellemzően a középső zónába több réteg van belevarrva. Könnyebb behajtogatni a külső pelusba, viszont száradáskor előnyös, hogy ki lehet hajtogatni.

Belső nedvszívó nadrágpelenkák is léteznek, ezek a bombabiztosak éjszakára. Ezeket a PUL vagy gyapjú pelenkakülsők alá, azokhoz hasonlóan rá kell tépőzárazni/patentolni/kötni a gyerkőc derekára/csípőjére, így sokkal nagyobb felületen tudja a pisit felszívni, illetve az éjszakai forgolódás vagy tartós oldaltfekvés során sem történik baleset, vagy legalábbis ritkábban fordul elő. Én személy szerint ezt a típusú pelenkabelsőt nappalra nem szerettem a kislányomon, mert nagyobb „csomagot” képez, de éjszakára tökéletes volt.

A fenti pelenkabelső típusokat nyugodtan turbózhatod, kombinálhatod őket egymással, pakolhatod egymásra, attól függően, mid van otthon, és mennyire „törpe vízmű” éppen a kisbabád. 🙂 Anyagösszetétel tekintetében is jellemzően kezdőként csak kapkodjuk a fejünket: kender, bambusz, pamut, zorb, mikroszálas anyagokból is készítenek pelusbelsőket. Mindnek van előnye és hátránya is, például a kender és bambusz textilek a legjobb nedvszívók, viszont sokkal lassabban száradnak, mint a többi.

Nem győzöm hangsúlyozni az ismerősöknek is, hogy igazából bármit lehet használni pelenkabelsőnek, ami jó nedvszívó anyag, akár a háztartásban fellelhető anyagokból is könnyen elkészíthető. Pl. ha nagyi szekrénye tele van régi frottírtörölközőkkel, szétvághatjuk őket, egy kis szegés és máris költség- és energiahatékonyan pelenkázhatjuk a gyerkőcünket. 🙂

Szárazontartók vagy kakifogók

Szárazontartó általában egy vékonyka polár vagy műszálas textildarab, ami az egész pelenka tetejére kerül, befedi azt, azaz ez érintkezik a baba bőrével közvetlenül. Elvileg az a célja, hogy hamar elvezesse a baba bőrétől a nedvességet le, a nedvszívó rétegek felé. Így szárazabb érzetet ad a babának, illetve ha a vizeletre érzékenyebb a babapopsi akkor ezzel védhetjük a kipirosodás ellen. Viszont vannak babák, akik pont a műszálra érzékenyek, így az én véleményem, hogy ne alapfelszerelésnek vegyük, csak gondoljunk rá opcióként, ha problémánk van a kipirosodással.

A kakifogó egy papírlap, amit a szárazontartóhoz hasonlóan tehetsz a kész pelenka tetejére. Ennek célja, hogy megvédi a textílpelenkát a foltoktól. Az én személyes tapasztalatom ezzel, hogy viszonylag sok hulladékot termel, még úgy is, hogy ha csak pisis lett, ki lehet mosni, újra lehet használni néhány alkalommal. És persze addig ficereg a gyerkőcünk a pelenkában, hogy úgyis kerül a pelenkára is a végtermékből, szóval nemigazán lehet megúszni a folttisztítózást, különösen anyatejes babáknál. A használt kakifogólapot elvileg a WC-be le lehet húzni a végtermékkel együtt, legalábbis ezt kommunikálják a gyártók, de hasonlóan az eldobható popsitörlőkendőkhöz, ez is súlyosan károsítja a környezetet és a csatornarendszereket, ugyanis nem mállik szét, a lebomló címkével elláttottak sem.

Mosható pelenka típusok

“Külön van a vízzáró és a nedvszívó réteg” típusú pelenkák

Tehát nincsenek összevarrva, mint más típusoknál. Ezekkel kezdem a sort, mert környezetvédelmi szempontból ezeket tartom a legjobbaknak. El is mondom, miért. A külső vízzáró réteget, ha nem éri szennyeződés (kaki :P), akkor általában többször használhatod egymás után, hiszen csak kiveszed belőle a pisis pelusbelsőt, és teszel bele egy tisztát.  Így számszerűleg kevesebb pelusra van szükséged, kevesebb műanyagra, ha a PUL-ra gondolunk.

  • Csónakos megoldás: A külső vízzáró csupán egy csónak alakú PUL réteg, ami jellemzően egy bugyifazonú patentos vagy tépőzáras kisnadrágba van bepatentolva. Ebbe a csónakba kerül a nedvszívó pelenkabelső. Jellemzően méretes pelenkák, azaz ajánlott kor és/vagy kilogramm szerint választhatod ki a babádra leginkább illőt. Előnye, hogy mivel méretenként készítik el a jó illeszkedés miatt, sokkal kisebb csomagot képez a babapopón, csinosabb hatást kelt. Illetve mivel a vízzáró réteg egy kisebb csónak, csak a legszükségesebb helyeken takarja a babát és nem öleli körbe a derekát, nem lesz mindenhol pisis-kakis a baba bőre, csak a csónakon belül.
Csónakos pelenka alkotórészei
  • PUL pelenkakülső+ nedvszívó belsők: Egy réteg vékony PUL adja a külsőt, amibe beletehetsz nedvszívónak piskótabetéteket, belehajtogathatsz tetrát, vagy prefoldokat, igazából mindegy mit.
  • Gyapjú pelenkakülső+ belső nadrágpelenka: A gyapjú a lehető legtermészetesebb megoldás a pelenkázásban a nedvességzárásra. Ha el akarod kerülni a PUL pelenkakülsőket, mindenképpen ajánljuk hogy próbáld ki. Kreatívabb anyukák nagyon könnyen elkészíthetik otthon is, akár egy használt gyapjúpulcsit szétvágva (hajrá! upcycle!), de horgolni vagy kötni is lehet gyapjúfonalból (akár bontottból is!). Általában nagyit is rá lehet venni ilyesmire. 😉 Sok ingyenes szabásminta lelhető fel az interneten. Előnye, hogy a lehető legjobban szellőzik benne a babapopsi, nyáron hűt, télen fűt és nagyon kényelmes viseletet biztosít. Ha vigyázunk rá, hosszabb az élettartama a PUL/műanyag külsőknél, ahol bizony az elöregedés jelensége létező dolog.

Összevarrt pelenkák

  • AIO pelenkák: Egy komplett kész pelenka, teljesen össze van varrva a külső és a nedvszívó belső rész. Tehát előveszed a fiókból egyben, és ráadod a gyerkőcre. Használat után egyben leveszed a gyerkőcről és mehet a szennyesbe. Ez is készülhet patenttal vagy tépőzárral, illetve van belőle méretes vagy a gyerekkel együtt növő verzió is. Az előnye, hogy tipikusan „apabarát” vagy „nagymamabarát”, hiszen ugyanúgy működik, mint az eldobhatós verzió, nem idegenkednek tőle annyira. 🙂 Hátránya, hogy sok kell belőle, hiszen itt nem használod újra a PUL csónakot vagy a PUL külsőt, mint a fentebb említett esetekben. Ha levetted a gyerekről, megy a szennyesbe az egész.
  • Zsebes pelenkák: Úgy van összevarrva egy külső nedvességzáró réteg egy belső nedvszívó réteggel, hogy közben hagytak egy kis nyílást/zsebet, jellemzően derékrésznél, amibe lehet még pelenkabetéteket tömködni. Hátránya az AIO pelenkákhoz hasonlóan, hogy az összevarrt külső-belső rétegek miatt egyszeri használat után a szennyesbe kerül, viszont mivel kivehető a zsebből a plusz nedvszívó, ezért mosás után könnyebben szárad, mivel nincs összevarrva olyan sok réteg. Ebből is létezik méretes vagy a gyerekkel együtt növő verzió is.

Következő mosipelusos blogposztunkban körbejárjuk a mosás és tárolás témakörét is!

Néhány facebook csoport, ahol sok infót találsz, kérdezhetsz, vásárolhatsz használtan, vagy eladhatsz mosipelusokat:
Mosható pelenka piac és csevegő
Mosható pelusok eladás vétel és társalgó csoport – A pelenkaland.hu csoportja
Mosható pelenkázásról kezdőknek

A Zeroplacc Facebook csoportunkban is szívesen válaszolunk bármilyen felmerülő kérdésetekre a mosható pelenka használatról!