Kertészkedj velünk! #tervezés

#kertészkedjvelünk Új sorozat indul! ✨

Bizony ám, új sorozatot indítunk #kertészkedés témában! Hónapról hónapra hozunk nektek tippeket, összefoglalót, amivel abban szeretnénk segíteni, hogy akár balkonon, akár cserépben az ablakpárkányon, akár kiskerti ágyásokban, de kezdjetek el kertészkedni, mert fantasztikusan jó dolog, na és nem mellesleg közelebb kerülhettek általa az élelmetekhez, a természet működéséhez és óvhatjátok vele az egészségeteket és a bolygónk egészségét is!

Mire számíthattok?
🌿 Segítség a tervezésben
🌿 Összefoglalók az adott hónap legfontosabb munkáiról
🌿 Inspiráció
🌿 Bevált trükkök és tippek
🌿 A legfontosabb elméleti háttér tudások összeszedése
🌿 Bevált gyakorlati módszerek

A rovatban található infókat és tanácsokat Ágoston-Papp Dorottya gyűjtötte nektek össze, aki a Fecske Porta egyik gazdája és azon munkálkodik minden nap, hogy felépítse saját természetszerű és holisztikus gazdaságát. Ti is követhetitek, hogyan épül és szépül a gazdaságuk, érdemes!

A jó kertész tervez!

Bizony ám! Főleg ha nagyobbacska kerted van, érdemes átgondolnod, hogy mit szeretnél ültetni, mikor, hová, hogyan ésatöbbi. Ráadásul ilyenkor már a vetőmagokat is jó beszerezni.

Hogyan érdemes ennek nekiállni?

💚 Első lépésként gondold végig a lehetőségeid! Mekkora területed van? Vagy hány csereped? Árnyékos vagy napfényes ahová ültetni szeretnél? Mennyire tudsz locsolni? Tudsz támrendszert/karót biztosítani a futó/támasztékot igénylő növényeknek? Ez lehet akár az erkély korlátja is…
💚 Második lépésként mérd fel az igényeiteket! Mit szerettek nagyon enni? Mivel lenne kedved kísérletezni?
💚 Ha megvannak az ötletek, a vágyak, akkor olvass utána kicsit az adott növény igényeinek és mérd össze a realitással. Paradicsomot árnyékban nem fogsz tudni termeszteni, bármennyire szeretnél is, ahogy a cukkini sem fog elférni egy balkonládában, de biztos megtalálod azokat a finomságokat, amiket az adott keretek között termeszteni tudsz.

Néhány tipp!

– Balkonon is tudsz céklát, répát termeszteni és mindenféle fűszernövény örülni fog, ha nálad lakhat! Ha tudsz karózni, termeszthetsz paradicsomot, paprikát is! A spenót és a salátafélék is jól elférnek kis helyen is, de a hónapos retekről és a hagymafélékről sem kell lemondanod. Sőt, van, aki még krumplit is termeszt balkonon, de persze ehhez jó nagy cserepek, sok föld és nagy balkon kell 

💚Ha kiválasztottad a termesztendő növényeket, fajtákat is kell választanod! Ilyenkor a következőkre érdemes figyelni:
– ha van lehetőséged, menj magbörzékre, csereberél a környékbeliekkel tájfajta magokat, vagy igényelj a NöDiK-től különleges, hazai fajtákat!
– vedd figyelembe a növények tenyészidejét! Ez azt mutatja meg, hogy a kiültetéstől/elvetéstől kezdve hány nap alatt érik be a zöldséged. Azért érdemes erre figyelni, hogy folyamatos legyen a zöldségellátásod. Például káposztából érdemes egy rövid tenyészidejűt választani, hogy már júniusra legyen és egy hosszabbat, hogy nyár közepe-vége felé se hiányozzon a konyhából! Ez azért is fontos lehet, mert például miután letermett a saláta, vethetsz a helyére valami mást is – például répát vagy céklát – de olyat kell választani, ami még ősz előtt kellő méretűre növekszik!
💚 Érdemes, főleg nagyobb kertnél, mennyiségeket is tervezned! Mennyit esztek meg frissen, mennyit főznél be télire? Kalkuláld bele a veszteségeket is és hagyj helyet a virágoknak, fűszereknek is, hogy a beporzóknak is kedvezzünk!

Ugye, neked is megjött a kedved a kertészkedéshez?

Jó tervezgetést kívánunk és ha összállt a terv, akár itt a JULKÁN is be tudjátok szerezni a magokat, amihez most ajándék luffatök mag is jár! Részletek hamarosan 🙂

Tarts velünk, mert folyamatosan hozunk aktuális tanácsokat, tippeket.