Tökéletes tisztaság hulladékmentesen? Lehetséges! – Zero waste takarítás

A tisztítószerek és a hulladékmentes takarítás meglépése kritikus pontot jelenthetnek egy háztartás hulladékmentesítésének folyamatában. Van, aki nehezen mond le az öblítő illatáról, másnak félelmei vannak, hogy elég nagy tisztaságot csinálnak-e az öko tisztítószerek, megint más a jól bevált takarítós szivacsát adja nehezen. Most olyan tippeket szedtünk össze nektek, amik talán segítenek túllendülni ezeken, pláne, ha hozzátesszük: mi magunk is alkalmazzuk ezeket a módszereket, praktikákat és nagyon is beváltak a csapatunk minden tagjának kisebb és nagyobb gyerekes anyukáknak épp úgy, mint egy egyetemistának.

Mitől öko egy tisztítószer?

Ez egy nagyon nehéz kérdés és laikusként valóban nagy kihívás megérteni, hogy egy-egy vegyszer milyen hatással van a természetes ökoszisztémára. Mi sem erre vállalkozunk most, de úgy gondoljuk, mégis fontos beszélgetni a témáról! Szerintünk a fő szempont, hogy

  • a természetben megtalálhatóak és
  • ott lebomlanak

így biztosak lehetünk benne, hogy a természet megküzd ezeknek az anyagoknak a feldolgozásával, akkor is, ha azok, a felhasznált mennyiség miatt, iparilag előállított vegyszerek.

Mire gondolunk? A mosószódára, szódabikarbónára, citromsavra, ecetre. Ezek ugyan szintetikusan kerülnek előállításra, de a természetben is megtalálhatók. Ugyanakkor, nem szabad elfelejteni, hogy ezek is maró hatású szerek így túlzott használatuk hatására akár káros folyamatokat is beindulhatnak a természetben. Nagyon fontos tehát a mérlegelés és a mértékletesség!

Mi fontos még?

A hulladékmentes takarítás során fontos, hogy lehetőleg igyekezz minél spórolósabban bánni a vízzel és használj olyan kiegészítőket hozzá, amelyekről nem szakadnak le apró, láthatatlan kis mikroműanyagok. Ablakpucoláshoz használj pamut rongyot (vagy újságpapírt), műanyag szivacs helyett válasszd a luffa szivacsokat, súroláshoz pedig a marokkeféket szoktuk ajánlani, mint természetes alternatívát.

A mikroműanyagok óriási problémát jelentenek, amit nehéz elhinni, hiszen nem látjuk őket, pedig a táplálékláncon keresztül hozzánk, pontosabban belénk is eljutnak! Az alternatívák viszont nem csak a mikroműanyagok miatt fontosak, hanem azért is szuperek, mert életútjuk végén komposztálhatók, így visszakerülnek a természetes anyagkörforgásba.

Mit mire használj?

A citromsav és ecet

A citromsavnak az ecettel ellentétben szagtalan és szagtalanító hatása van, ezért jobb szívvel ajánljuk vízkőoldásra, mint az ecetet, pláne, hogy míg az ecet általában műanyag flakonban kapható, addig a citromsavat nagy kiszerelésű papírzsákokban is be tudod szerezni. Az ecetet egyetlen esetben szoktuk előnyben részesíteni, ha nagyon makacs a vízkő. 

Vízkőtelenítésen túl a citromsavat, használhatod mosáskor öblítőként (itt is lehet alternatíva az ecet), mert lágyítja a ruhát.

Recept 1.0

10-20%-os vizes citromsav oldatból kb. 1 dl-t kell tenni a mosáshoz, vagy közvetlenül 1 evőkanállal az öblítőtartályba is kanalazható. Ha valamiért mégis az ecetet választod, keverje össze 2 dl ecetet és 8 dl vizet. Tegyél hozzá kb. 20 csepp levendula vagy citrus illóolaj és már mehet is a megfelelő tartályba! Az ecet, ahogy a citromsav, a ruhák lágyítása, az illóolajok pedig a kellemes illatok miatt fontosak.

Recept 2.0

Általános felülettisztítót keverhetsz ki, ha 2 teáskanál citromsavat teszel egy vízzel teli spriclis flakonba (érdemes meleg vízben feloldani), aztán már csak pár csepp illóolaj és kész is.⁣ Sőt felmosáshoz is szuper: 2 evőkanál megy a vödör forró vízhez, de ehhez még tehetsz pár csepp teafaolajat is.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna tulajdonképpen az egyik legfontosabb és leghatásosabb összetevője minden olyan tisztítószernek, amivel valamilyen mértékű súrolást akarunk végezni. Ráégett ételmaradékok eltávolítását is megkönnyíti, ha forró vízzel elegyítve átsúroljuk a foltokat akár magán a tűzhelyen, akár az edények alján. Kiválóan alkalmas rozsdamentes acéledények tisztítására, de a konyhapult, mosogatótálca vagy akár zuhanytálca/kád tisztításhoz is remekül működik. Érdemes szódabikarbónából és vízből pasztát készíteni és ezt használni súroláshoz. Szintén hatékony súrolópor készíthető (mosogatáshoz) szódabikarbóna és kávézacc 1:1 arányú keverékéből.

Mosószóda

Fontos gyorsan megjegyezni, hogy a mosószóda is betölthet hasonló funkciókat, mint a szódabikarbóna, de van egy nagy különbség! A mosószódát ne alkalmazd acéledények tisztítására! Egyébként kézi mosogatásnál készíthetünk 5 liter forró vízből és fél evőkanál mosószódából mosogatóvizet. Ebben a vízben hatékonyan távolíthatjuk el edényeink faláról a zsiradékot és a szennyeződéseket. Az üvegeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, egyébként foltosan száradnak. Mivel erősen zsíroldó hatású, érzékeny bőrre érdemes gumikesztyűt húzni, ha mosószódával mosogatunk. Folttisztításra, valamint fehér ruhák fehérítéséhez is javasoljuk. A színes ruháknál csak kis mennyiségben használd, sőt, inkább a mosószappanból készíthető folyékony mosószert javasoljuk.

Recept 3.o – Folyékony mosószer

Hozzávalók: 10 dkg mosószappan, 10 dkg mosószóda. 3,5 l víz

A mosószappant reszeld le és önts bele annyi vizet ami ellepi ( A vizet érdemes előtte felforralni és lehűteni). Kezd el melegíteni, amíg fel nem oldódik a szappan. Ezután tedd hozzá a mosószódát és öntsd fel a maradék vízzel. Folyamatos kevergetés mellett melegítsd (fontos, hogy ne forrjon) és ha már minden száraz hozzávaló feloldódott akkor hagyd kicsit hűlni. Amint elkezd megdermedni egy botmixerrel keverd át és töltsd át régi mosószeres flakonba vagy üveg tárolóba.

Egy kis biztatás…

Elsőre lehet, úgy tűnik, hogy elveszel a sok hasonló szer között és hatalmas munkának tűnik a kutyulgatásuk, pedig egy jól átlátható tárolórendszer és egy kis gyakorlás segítségével nem kerül több időbe használni őket, mint levenni a hagyományos tisztítószereket a polcról és a természet nagyon hálás lesz Neked! Meglásd egy kis gyakorlás és a hulladékmentes takarítás gyerekjáték lesz! 🙂

Ha szeretnél elindulni a fenntartható takarítás világa felé, akkor figyelmedbe ajánljuk a Tiszta Otthon, a Stílusos takarítás, valamint az Ökomosás csomagjainkat, amikhez most fenntartható tisztítószerek kisokos is jár majd sok-sok tippel és recepttel!

A Julka Csapata