Mit tehetsz egy szebb jövőért?

Egyre jobban megy a hulladékmentesség és szeretnél továbblépni? Szeretnéd az életed más területeit is fenntarthatóbbá tenni? Tovább csökkentenéd a környezetterhelésed? Támogatnád az élővilágot? Nem tudod, hogy mi legyen a következő lépés? Segítünk!

Nem elég a hulladékmentesség?

Azt hiszem a blogbejegyzéseink széleskörű témaválasztásai és úgy az egész kommunikáción sugallja, hogy alapvetően a hulladékmentességet nagyon fontosnak tartjuk és egy szuper kezdésnek, ha valaki a fenntarthatóságra szeretne törekedni, de fontosnak tartjuk, hogy a zero waste szemlélete szivárogjon be az élet minden területére és azon túl is csökkentsd a környezetterhelésed. Hogy miért, arról már ITT írtunk nektek.

Lépések, amik szorosan kötődnek a hulladékmentességhez

  • A “nemfogyasztás”, minimalizmus – a zero waste kapcsán sokszor előkerül, hogy az a legjobb hulladék, ami nem is kerül be a háztartásunkba. Viszont mivel előbb-utóbb minden hulladék lesz (bár messze nem mindegy, hogy milyen!) , ráadásul a termékek előállítása is nagyon erőforrás-igényes, ezért fontos, hogy tényleg meggondoljuk, hogy mit veszünk vagy épp nem veszünk meg. A minimalizmus azonban csomó szuper hatással lehet az életünkre, ITT sok ilyen példát olvashattok, ITT pedig mi írtunk a fontosságáról.
  • Műanyagmentesség – a hulladékmentességnek is vannak irányzatai, vannak, akik nem bánják, ha bekerülnek a háztartásukba a tartós műanyagtermékek, vannak, akik ezeket is kerülik. Ha van kedved, kezdj el kísérletezgetni ezzel is, hiszen a műanyag, az műanyag, még ha tartós is, lehetnek hátrányai az alkalmazásuknak.
  • Újrahasználat – aki hulladékmentesítésre törekszik, az valószínűleg már túl van ezen a lépésen, de ebben is mindig lehet fejlődni. Gondolunk itt a ruhacserére, használt termékek vásárlására, betétdíjas termékekre, szürkevíz-használatra, javíttatás, stb.
  • Pálmaolajmentesség – aki kapcsolatba kerül a zero wasttel, azt nem kerülheti el a pálmaolaj problémája sem. Erről a témáról is írtunk már ITT és ITT is.
  • Slow szépségápolás, natúr kozmetikumok – ezeknek a csomagolása is sokszor jóval fenntarthatóbb és a bőrünk, valamint a környezetünk számára is sokkal egészségesebb. ITT adunk hozzá tippeket.

Ha tovább csökkentenéd a környezetterhelésed…

  • Second hand, természetes alapanyagú ruházkodás – Még egy körrel tovább tartani a ruhákat a körforgásban, olyan öltözéket választani, aminek a gyártása és életútja végén a hulladékká válása minél kevesebb problémát okoz. Erről Mengyán Eszternél, a HolyDuck blogon olvashattok még többet.
  • Vegyszermentes háztartás – nem csak saját egészségünk megóvása érdekében, hanem a vízi életközösségek miatt is nagyon fontos, hogy erős vegyszereinket természetbarátabb alternatívákra cseréjük. Hiszitek vagy sem, a mosószóda, a szódabikarbóna, az ecet vagy éppen a só épp olyan jól tisztít, mint a színes-szagos bolti készítmények!
  • Környezetkímélő technológiák előnyben részesítése – Természetesen nem mindig tudjuk vásárlás nélkül megúszni a dolgokat, sőt, nem is mindig sikerül használtan beszerezni, amit keresünk, ilyenkor érdemes odafigyelni a gyártási körülményekre, az energiahatékonyságra, arra, hogy milyen hulladék lesz a termékből végül, stb, hogy kicsit javítsunk a helyzeten.

Váltás természetközelibb életre

  • Komposzt wc – Talán elsőre riasztónak tűnik, pedig egy nagyon jól működő kis találmány, ami akár házilag is elkészíthető, szagtalan és szuper tápanyaggá alakítja a trágyánkat.
  • Saját termesztés, mélymulcsos, notill kertgazdálkodás – Ha érzel magadban affinitást, szívesen ennél olyan élelmiszert, aminek eredetét maximálisan ismered (hiszen magad termelted :)), szeretnél egy kicsit közelebb kerülni a természet körforgásához, megtapasztalni az élelmiszertermelés örömeit és nehézségeit, akkor érdemes belevágnod. Akár egész kicsiben, akár nagyobb léptékben, amihez erőt érzel. ITT találsz segítséget ahhoz, hogy hogyan kezdj bele.
  • Élettereden zöldfelületek növelése – Ha nincs lehetőséged saját kertben kertészkedni, akkor lehet, hogy neked találták ki a közösségi kerteket. De akár össze is foghattok a szomszédaiddal és megpróbálhatjátok elérni, hogy az önkormányzat segítségével növeljétek a zöld felületeket, ültessetek fákat, hozzatok rendbe/óvjatok meg parkokat, de éppen egy társasház tetejét is kizöldíthetitek vagy a balkonodat is megtöltheted növényekkel.
  • Élővilág támogatása a portádon (rovarok, madarak, hüllők, kétéltűek, emlősök) – Arról, hogy hogyan segítheted a méheket már ITT írtunk, de az ún. rovarhotelek más élőlénye számára is nagy segítséget jelentenek. Ahogy a madáretetők, -itatók kihelyezése, gally kupacok meghagyása, kerted benépesítése növényekkel is.
  • Passzív vagy aktív házak építése, természetes építkezés, felújítás – ennek előnyeiről és lehetőségeiről szintén írtunk már nektek ITT.
  • Komposztálj! – Hogyan? Miért? Olvasd el ITT!

Mi az, amit megeszel?

  • Arról, hogy miért fontos a helyi és szezonális alapanyagok előnyben részesítése, ezáltal a termelők támogatása már sokszor írtunk nektek. Legutóbb például ITT beszélgettünk a szezonális étkezés előnyeiről. A helyi termelők támogatása nem csak a gazdaság lokalizálása, hanem az élelmiszereink utaztatásának csökkentése. Így az ökolábnyomuk csökkentése miatt is fontos. Ebben segítségetekre lehetnek a közösségi gazdaságok is.
  • Emellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy ha tehetjük ökológiai gazdálkodásból származó ételt fogyasszunk. Hiszen ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy a gazdálkodó nem használ veszélyes vegyszereket, szelídebben tartja az állatait, jobban vigyáz a talajára, stb.
  • Húsfogyasztás csökkentése. – Bár mi alapvetően nem értünk egyet az állati termékek teljes kiiktatásával az életünkből, de fontosnak tartjuk, hogy a jelenlegi mértéktelen húsfogyasztásunkat csökkentsük.

Mindig van hová fejlődni 🙂

  • Közösségi gazdaság, tárgymegosztás – Ennek fontosságáról ITT már írtunk nektek.
  • Gazdaság lokalizálása – A helyi termékek előnyben részesítésével sokkal tudod csökkenteni a környezetterhelésed. Nem csak az élelmiszereink, tárgyaink, alapanyagaink által megtett, hatalmas (szén-dioxid és egyéb szennyező anyag) kibocsátást tudnánk számottevően csökkenteni. Hanem etikusabbá és ökologikusabbá is tenné a gazdasági folyamatainkat.
  • Repülőmentesség – A repülés az egyik legnagyobb olyan szennyezési forrás, amiből származó ökológiai lábnyomunkat viszonylag egyszerűen csökkenthetjük. Tapasztalat, hogy nem muszáj messzire utazni ahhoz, hogy csodákat lássunk és nagyon jól érezzük magunkat! 😉
  • Segíteni a népességcsökkenést szelíd módszerekkel. – Támogatni a fogamzásgátló szerek elterjedését és a nők oktatását, tanítását, valamint a jogaik szélesítését. – A népesség növekedés nagyon érzékeny téma, amiről csak nagyon érzékenyen szabad beszélni, de nagyon fontos, hogy megtegyük. A globális problémák enyhítése kapcsán megkerülhetetlen, még ha közvetlenül nem is a te környezetterhelésed csökkenését idézi elő.

És végül…

Hallasd a hangod, edukálj másokat is!

Reméljük tudtunk segíteni, hogy tovább csökkentsd a környezetterhelésed és egy egyszerűbb, de egészségesebb élet felé tegyél lépéseket. További tartalmakért kövess minket Instagramon és Facebookon is!