#receptrovat – Édesburgonya

Elindult a rovatunk, amelyben idény recepteket hozunk nektek hétről hétre. Azért hívtunk életre, mert azt éreztük saját magunkon, hogy bár elkötelezettek vagyunk a szezonális étkezés iránt, a hagyományos, családjainkból, szüleinktől hozott receptek nem illeszkednek ehhez a ritmushoz. Ezért, hogy magunk is tudatosabbak legyünk ebben és nektek is segítsünk abban, hogy minél szezonálisabban tudjatok étkezni, rendszeresen hozunk nektek recepteket idén, inspiráció gyanánt.
Most az édesburgonya lesz górcső alatt. 😉

Az édesburgonya

Az egyik legszuperebb téli alapanyag az édesburgonya, amely itthon is megtermeszthető, nagyon egészséges és isteni finom is. Tudjuk, hogy nem épp a legolcsóbb, legelérhetőbb árú zöldség, de ha nagyobb tételben vásároljátok meg előre a téli hónapokra, akkor egészen jó áron lehet találni már sok helyen. Akár online is meg lehet rendelni és házhoz szállítják.

Hogyan készítsd?

Azért is választottam ezt a zöldséget a mai receptnek, mert őt is nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, akár a maradékból is új ételt lehet összehozni.

  1. Gyors hámozás után vágd hasábokra az édesburgonyát. Terítsd szét egy tepsin, sózd, fűszerezd, amivel épp kedved van. Tegyél rá egy kis zsiradékot és már mehet is sütőbe. 180°C-on kb. 20 perc alatt készre sül.
  2. Pirítsd meg egy kis hagymát egy lábos alján. A meghámozott édesburgonyát vágd kockákra, pucolj meg két szál répát hozzá, főzd puhára őket a hagymás alapon. Fűszerezd sóval, fokhagymával, szerecsendióval. Turmixold össze, tegyél hozzá tejfölt és már kész is a krémleves!
  3. A levest készítheted a sütőben sült édesburgonya maradékából is, ilyenkor a répát főzd kicsit elő és utána turmixold össze a kettőt.
  4. Burgonyapürét, rakott édesburgonyát, szendvicskrémet is készíthetsz belőle, de még muffin vagy gofri is készülhet vele.

Remélem kedvet kaptatok kipróbálni a tészta készítést és ha tetszett egyéb praktikákat is találtok a #receptrovat címkével ellátott blogposztokban.

Jó étvágyat!
A Julka Csapata