A pálmaolaj alternatív nevei és származékok listája

Ebben a cikkünkben közzé tesszük azokat az ipari összetevőket, amelyek napjainkban nagy valószínűség szerint pálmaolajból készülnek, vagy a pálmaolaj alternatív nevei.

Ha nyitott szemmel járunk, és elolvassuk a termékek összetevőit láthatjuk, hogy MINDENben (is) jelen van. Legyünk tudatosak ezen a téren is, és kerüljük el ezeket a termékeket. Az én meglátásom szerint, felismerhetőek arról a látványos tulajdonságukról, hogy műanyagba vannak csomagolva 😅.

Tehát ha zerowaster vagy és kerülöd a csomagolt élelmiszereket, műanyagcsomagolt kozmetikumokat és törekszel hazait vásárolni, nagy eséllyel nem támogatod a pálmaolaj-ipart. A problémáról általánosságban itt írunk bővebben.

Nem árt résen lenni, belefuthatunk pálmaolajat bőszen használó hazai natúr kozmetikumos termékekbe is, szóval fő a figyelem.

Tehát íme a pálmaolajra utaló összetevők listája:

 

1,2-OCLanediol

1,2-Octyleneglycol

2-Ethyl Hexyl Stearate

100 Cetyl/stearyl ether

304

12-Hydroxystearic acid

α-hydroxy-N-stearoylphytosphingosine

A vitamin

Acetic and fatty acid esters of glycerol

acetylated glycol stearate

Acetylated Monoglycerides

Alkil alkohol

Alkyl alcohol

Alkyl betaine

Alkyl ether sulfate ​

Alkyl Polyglucoside

Alkylamidopropyl betaine​

Aluminium stearate

Alumínium sztearát

Aluminium, calcium, sodium, magnesium salts of fatty acids

Aluminum Myristates/Palmitates

Amidopropyl betaine

Ammonium laureth sulphate

Ammonium lauryl sulphate

Amphoteric surfactant

Anionic surfactant

APG

Arachamide mea

Ascorbyl palmitate (304)

Ascorbyl stearate

Azelaic acid

Azelainsav

Behentrimonium Methosulfate

Beta Carotene

Béta-karotin

BTMS

Butyl Myristate

Butyl stearate

Calcium lactylate

Calcium Myristate

Calcium oleyl lactylate

Calcium stearate

Calcium stearoyl lactylate

CAPB

Capric triglyceride

Caprylic / Capric Glycerides

Caprylic acid

Caprylic triglyceride

Caprylic/capric triglyceride

Caprylic/capric/stearic triglyceride

Capryloyl glycine

Caprylyl glycol

Carboxylic acid soap

Carotene (Sometimes made from palm)

Castile soap (often from palm)

Ceteareth (2-100)

Ceteareth mbhe laurethulanate

Ceteareth mbsfl laurethulanate

Cetearyl alcohol

Cetearyl and Sorbitan Olivate

Cetearyl ethylhexanote

Cetearyl glucoside

Cetearyl isononanoate

Ceteth-20

Ceteth-24

cetil-palmitát

Cetilsztearil alkohol

Cetostearyl Alcohol

Cetremonium Chloride

Cetrimonium Bromide

Cetyl acetate

Cetyl alcohol

Cetyl ethylhexanoate

Cetyl hydroxyethylcellulose

Cetyl lactate

Cetyl Myristate

Cetyl octanoate

Cetyl palmitate

Cetyl ricinoleate

Cetylstearyl alcohol

Cetyltrimethylammonium bromide

Cetyltrimethylammonium chloride

Citric and fatty acid esters of glycerol

Cocamide DEA

Cocamide MEA

Cocamidopropyl betaine

Coco Polyglucose

Coco-Caprylate​

Cocoa butter equivalent (CBE)

Cocoa butter substitute (CBS)

Cocoyl Sarcosine

Conditioning emulsifier

Decyl Glucoside

Decyl Myristate

Decyl oleate

Diacetyltartaric acid esters of monoglycerides

Diacetyltartaric and fatty acid esters of glycerol

Dicocoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate

Dilinoleic acid

Dipalmitoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate

Disodium laureth sulfosuccinate

Disodium lauryl sulfosuccinate

Distilled Monoglyceride Palm

Dodecanol

E160a

Elaeis guineensis

Emulsifiers: E304, E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E470, E470a, E470b, E471, E472, E472a, E472b, E472c, E472e, E472f, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E479, E480, E481, E482, E483, E493, E494, E495

Emulsifying wax

Epoxidized palm oil (uv cured coatings)

Esterquats

Esters of Myristic Acid

Ethoxylated Monoglycerides

Ethoxylated SMO

Ethoxylated SMS

Ethoxylated STS

Ethyl hexyl Esters-2

Ethyl lauroyl arginate (243)

Ethyl myristate

Ethyl palmitate

Ethylene glycol diesters

Ethylene glycol monoesters

Ethylene glycol monostearate

Ethylhexyl hydroxystearate

Ethylhexyl Myristate

Ethylhexyl Palminate

Ethylhexyl palmitate

Ethylhexyl stearate

Ethylhexylglycerin​

Ethylhexylglycerin

Etyl Palmitate

Fatty acids

Fatty alcohol alkoxylate

Fatty alcohol sulphates

Fatty amines

Fatty isethionate

FP(K)O – Fractionated Palm Oil

Fractionated Palm Oil

Glicerin

Glicerine

Glycerin

Glycerin or glycerol (442)

Glycerol esters

Glyceryl cocoate

Glyceryl Dimyristate

Glyceryl distearate

Glyceryl laurate

Glyceryl Linoleate​

Glyceryl monostearate

Glyceryl myristate

Glyceryl oleate

Glyceryl polymethacrylate

Glyceryl Rosinate

Glyceryl stearate

Glyceryl stearate SE

Glycol distearate

Glycol stearate

Guineesis (palm)

Hexadecanoic acid

Hexadecylic

Hexyl laurate

Hexyldecanol

Humectant 422

Humectant glycerol

Hydrated palm glycerides

Hydrogenated palm glycerides

Isoamyl Laurate​

Isobutyl Myristate

Isocetyl alcohol

Isocetyl Myristate

Isocetyl stearate

Isodecyl Myristate

Isodecyl oleate

Isopropyl esters

Isopropyl isostearate

Isopropyl Myristate

Isopropyl palmitate

Isopropyl titanium triisostearate

Isostearamide DEA

Isostearate DEA

Isostearic acid

Isostearyl alcohol

Isostearyl isostearate​

Isostearyl Myristate

Isostearyl neopentanoate

Isotridecyl Myristate

kálium-sztearát

Lactic and fatty acid easters of glycerol

Lactylated Monoglycerides

Lauramide DEA

Lauramide MEA

Lauramine oxide

Laureth (Laureth-1, Laureth-2, Laureth-3, Laureth-5, Laureth-6, Laureth-7, Laureth-8, Laureth-9, Laureth-10, Laureth-11, Laureth-12, Laureth-13, Laureth-14, Laureth-15, Laureth-16, Laureth-20, Laureth-21, Laureth-25, Laureth-30, Laureth-38, Laureth-40, Laureth-50) source

Lauric acid

Lauroyl sarcosine

​Lauryl Alcohol

Lauryl Alcohol Ethoxylates

Lauryl betaine

Lauryl dimonium hydrolysed collagen

Lauryl glucoside (from palm)

Lauryl lactate

Lauryl Myristate

Lauryl pyrrolidone

Lauryl Sarcosine

​Lecithin

Lecithin Isopropyl Palm Oil

Linoleic acid

Magnesium myristate

Magnesium stearate

magnézium-sztearát

Metallic salts of lactylic esters of fatty acids

Methyl Myristate

Mixed tartaric, acetic and fatty acid esters of glycerol

Mono and di-glycerides of fatty acids

Mono glycerides of fatty acids

Monoglyceride citrate

Monopalmitate

Myreth 3 Myrisrate

Myristate

Myristic acid

Myristic Cetrimonium Chloride Acid

Myristoyl

Myristoyl Sarcosinate

Myristoyl Sarcosine

Myristyl alcohol

Myristyl myristate

Myristyl myristate

N-Butyl Esters

nátrium-laurét-szulfát

nátrium-lauril-éter-szulfát

nátrium-sztearát

Nonionic surfactant

növényi emulgeátor

Növényi glicerin

növényi olaj

Octadecanoic acid​

Octydodecyl stearate

Octyl palmitate

Octyl stearate

Octyldodecyl myristate

Octyldodecyl stearoyl stearate

olajsav

Oleamide MIPA

Oleic acid

oleinsav

Oleoyl Sarcosine

Oleyl betaine

Oleyl Myristate

Oliv-emulse

Oliv-wax LQC

Olivem 1000

OPKO – Organic Palm Kernel Oil

Palm fruit oil

Palm kernel amidopropyl amine oixde

Palm kernel amidopropyl betaine

Palm kernel cake

Palm Kernel Diethanolamide

Palm kernel oil

Palm Kernel Olein

Palm Kernel Stearin

Palm Methyl Ester

Palm oil

Palm oleic acid

Palm olein oil

Palm stearine

pálmaolaj

Palmate

pálmazsír

Palmester

Palmfonate

Palmitamidopropyl betaine​

Palmitamidopropyltrimonium chloride

Palmitate

Palmitic acid

Palmitinsav

Palmitoleic acid

Palmitoyl acid

Palmitoyl alcohol

Palmitoyl myristyl serinate

Palmitoyl oligopeptide

Palmitoyl oxostearamide

Palmitoyl tetrapeptide

Palmolein

Palmosalt

Partially hydrogenated Palm Oil

PBS Base

PEG-150 Distearate

Pentaerythritol tetra caprai caprylate

Pentaerythrityl tetracaprylate/tetracaprate

Pentaerythrityl tetraisostearate

Peptide complex

PG dicaprylate/caprate

PHPKO – Partially hydrogenated Palm Oil

PK oleic acid

PKO – Palm Kernel Oil

PKO fractionations: Palm Kernel Stearin (PKs); Palm Kernel Olein

Planta cleanse

Poliszorbát 20

Poliszorbát 40

Poliszorbát 60

Poliszorbát 65

Poliszorbát 80

Poliszorbát 85

Polyethylene (40) stearate (431)

Polyglycerate-60

Polyglycerol esters of fatty acids

Polyglycerol esters of interesterified ricinoleic acid

Polyglycerol-2 oleyl ether

Polyglyceryl-3 dilisostearate

Polyglyceryl-3 Palmitate

Polyglyceryl-4 isostearate

Polyglyceryl-4 laurate

Polyglyceryl-4 oleyl ether

Polysorbate 60 or polyoxyethylene (20) sorbitan monostearate

Polysorbate 65 or polyoxyethylene (20) sorbitan tristearate

Polysorbate 80 or polyoxyethylene (20) sorbitan monoolate

Polysorbate-20

Polysorbate-40

Polysorbate-60

Polysorbate-65

Polysorbate-80

Polysorbate-85

Potassium Cetyl Phosphate​

Potassium Myristate

Potassium stearate

Propanediol dicaprylate

Propylene Glycol Alginate

Propylene glycol esters of fatty acids

Propylene glycol laurate

Propylene glycol monoester

Propylene Glycol Myristate

Propylene glycol stearate

Retinyl palmitate

Saponified elaeis guineensis

Saturated Fatty acid

Sleareth

SLES

SLS

sodium alkyl sulfate

Sodium cetearyl sulphate

sodium cocoyl glycinate

​Sodium cocoyl isethionate

Sodium Dodecyl Sulphate (SDS or NaDS)

Sodium dodecylbenzenesulfonate

Sodium Isostearoyl Lactylaye

Sodium lactylate; sodium oleyl lactylate; sodium stearoyl lactylate

Sodium laurate

Sodium laurel

Sodium laureth – 1 sulphate

Sodium laureth – 2 sulphate

​Sodium laureth – 3 sulphate

Sodium laureth sulfate

Sodium laureth sulphate

Sodium laureth-13 carboxylate

Sodium lauroyl lactylate

Sodium lauroyl sarcosinate

Sodium lauryl

Sodium lauryl ether sulphate

Sodium lauryl glucose carboxylate

Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate

Sodium lauryl sulfate

Sodium lauryl sulfoacetate

Sodium lauryl sulphate

Sodium Methyl Cocoyl Taurate

Sodium Myristate

Sodium palm kernelate

Sodium palm kerneloyl isethionate

Sodium palmate

Sodium palmitate

Sodium polyarylsulfonate

Sodium stearate

Sodium stearoyl Fumarate

Sodium stearoyl glutamate

Sodium stearoyl lactylate

Sodium Trideceth sulphate

Solubiliser PS20

Sorbitan Caprylate

Sorbitan Cocoate

Sorbitan Diisostearate

Sorbitan Distearate​

​Sorbitan ester

Sorbitan isotearate

Sorbitan laurate

Sorbitan monoglyceride

Sorbitan monolaurate

Sorbitan monopalmitate

Sorbitan monostearate (491)

Sorbitan oleate

​Sorbitan olivate

Sorbitan palmitate

Sorbitan sesquioleate

Sorbitan triglyceride

Sorbitan trioleate

Sorbitan tristearate

Sorbitan tristearate (492)

Stearalkonium chloride

Stearalkonium hectorite

Stearamide MEA

Stearamidopropyl dimethylamine

Steareth-10

Steareth-2

Steareth-20

Steareth-21

Steareth-7

Stearic acid

Stearic acid or fatty acid (570)

Stearoyl lactic acid

Stearoyl sarcosine

Stearoyl Sarcosine

Steartrimonium chloride

Stearyl alcohol

Stearyl dimethicone

Stearyl heptanoate

Stearyl tartarate

Stearyltrimethylammonium Chloride

Succinylated monoglycerides

Sucrose esters of fatty acids

Sucrose stearate

Sucroseesters of fatty acids

Sulphonated Methyl Esters

Surfactant CCG

Taxanomic

TEA-lauryl sulphate

TEA-stearate

Tetradecyloctadecyl Myristate

TMP esters

Tocopherols (Vitamin E)

Tocopheryl linoleate

Tocotrienols (Vitamin E)

Triacetin

Triacetin (1518)

Tribehenin

Tricaprylin

Tridecyl Myristate

Trifluoroacetyl Tripeptide-2

Tristearin

Veg-emulse

Vegetable emulsifier

Vegetable glycerin

Vegetable Oil

Vit A

Vitamin A palmitate

Yeast with 491

Zinc Myristate

Zinc stearate

zsírsavak

 

A listát köszönjük a Mondj NEMET a Pálmaolajra!! nevű facebookcsoport lelkes aktivistáinak és a csoport motorjának, Juhász Lillának. <3

2 thoughts on “A pálmaolaj alternatív nevei és származékok listája

    • Nastasia says:

      Elvileg magas az A-vitamin tartalma és po-ból vonják ki ipari körülmények között, így van jelen az A vitaminpótló készítményekben is. Igazából nehéz elkerülni teljesen. Szerintünk az a legjobb taktika, ha eleve elkerüljük a félkész, kész ételeket, a csomagolt édességeket (elkezdünk sütni, főzni alap alapanyagokból), odafigyelünk a kozmetikumainkra (slow szépségápolás, po-mentes natúrkozmetikumok). Ha valaki hulladékszegény életmódra adja a fejét, akkor ezek a dolgok úgyis jönnek maguktól, hiszen kéz a kézben jár gyakorlatilag a po-mentesség a hulladékszegény életmóddal, mint a minimalizmussal, a slowlife-fal, a műanyagmentességgel, stb. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Értesítést kérek, ha a termék elérhető. Emailt küldünk, amit ismét elérhető a termék.
Email Az email címed sosem adjuk ki harmadik félnek!