Méhbarát élet a mindennapokban – így segítsd a méheket

A tudósok szerint az elmúlt években kb. egyharmadával csökkentek a méhek populációi. A méhek drasztikus pusztulása intő jel kell hogy legyen mindannyiunknak, hiszen az élelmiszerellátásunk közvetlenül függ a méhektől. A hazánkban termesztett gyümölcsfajok közül csupán a dió, a mogyoró és a gesztenye, ami szél porozta. A többi gyümölcsünk jellemzően rovarmegporzású. És ha már a döntéshozók a méhek túlélése kérdésében is a gazdasági érdekeket tekintik mérvadónak, legalább mi, átlagemberek tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a méhekért. Is. Hogy hogyan segítsd a méheket a mindennapi életed során? Mutatjuk.

photo from pixabay

Peszticidek, neonikotinoidok nélkül

A drámai csökkenést feltehetőleg a növényvédő szerek okozzák. Illetve vegyszerek kijuttatása a természetbe, ide tartozik a repülős szúnyogirtás is. Méhészgazdák számtalan alkalommal számolnak be megmagyarázhatatlan tömeges pusztulásokról, amit valószínűleg ezek okoznak. És hiába fotelharcoskodunk, hogy akkor tiltsák be őket, ha közben ugyanúgy megvesszük a multiban gigaipari körülmények között termesztett, agyonvegyszerezett élelmiszereket. A mi felelősségünk itt abban áll, hogy mire adjuk a voksunkat, mit támogatunk a pénzünkkel. A nagyüzemi mezőgazdaságot, ahol a pénz az úr mindenekfelett vagy a kicsit drágább, vagy csúnyább kistermelői, öko-, bio zöldséget, gyümölcsöt termesztőket. Mostanában egyre többen ébrednek rá arra, hogy csak akkor ehetnek egészséges élelmiszert, ha azt megbízható termelőtől szerzik be. Így egyre több kistermelő szövetkezet, termelői kis piac, vagy közösség szerveződik, mert igény van rájuk. Érdemes megkeresni a környékeden lévőket és csatlakozni hozzájuk, mint vásárló.

A tömeges méhpusztulások gyakoriak

Mézelő virágokat, zöld felületeket mindenhova

Továbbgondolva a fentieket. Ha van egy kis kerted, zugod, zöldfelületed, akkor ne egynemű, az élővilág szempontjából teljesen értéktelen füvesített területet csinálj belőle, ami másra nem jó, minthogy a szemed gyönyörködtesd rajta (bár mondjuk az én szememben ezek már nem is szépek, pont azért mert értéktelenek). Az ilyen területekről az élővilág, rovarok, méhek, stb. ki vannak zárva. Helyette inkább termelj magadnak rajta biozöldséget, gyümölcsöt, vagy mézelő, kerti virágokkal vesd be, de legalábbis egy sávot a kerted végében. Csalogasd be a természetet a kertedbe: ide rovarok, vakondok, siklók, békák! Ezzel is segítheted a méheket! Itt a segítség hozzá: pl. rovarcsalogató növények listája. Jaj! És ne nyírd le kéthetente a növényzetet, hiszen jó lenne, ha legalább a méhek miatt a növények virágozni tudnának. És persze magot hozni.

Rovarhotel kertbe, erkélyre

Nemcsak közösségben élő méhek vannak ám, hanem szép számmal akadnak olyan beporzók is, akik magányosan élnek. Nekik nagyon nagy segítség az ún. rovarhotel vagy rovarszálló, ahol a megtermékenyített nőstény fészket épít fába vagy kőbe vésett járatokba és itt rakja le tojásait. Rovarhotel létrehozásával növelhetjük a szaporodóhelyeik számát, támogatva a sikeres szaporodást és egy kis mértékben kompenzálhatjuk őket az élőhelyeik elvesztése miatt. Itt olvashattok arról, hogyan építhettek saját kezűleg rovarhotelt.
Itt pedig meg is nézhetitek:

Haldokló, elfáradt méh “etetése”

Miért kéne etetni a méheket? A méheknek sok energiára van szüksége ahhoz, hogy egész nap virágról virágra szállva begyűjtsék a virágport és a nektárt. Teli gyomorral 5-8 km-t is megtehetnek, de ritkán csatangolnak el messzire. Előfordul, hogy elszámolják magukat a méhek és nincs energiájuk visszamenni a méhkasba, elhullanak. Ha látsz egy erejét vesztett, haldokló méhet, keverj össze egy kis cukrot vagy mézet vízzel, és tedd ki egy tálkára mellé. A méh ebből energiát nyerhet, összeszedi magát és folytatja útját.

Mindenki tehet értük!

Fontos, hogy ne úgy tekintsünk a méhbarát életre, hogy az csak a vidékiek, kerttel rendelkezők kiváltsága lehet. Ha már van egy erkélyed, balkonod, akkor majdnem mindent meg tudsz csinálni, amit fent leírtam. Ha nincs, akkor is oda tudsz figyelni arra, hogy milyen termelésből származó zöldség-gyümölcsöket vásárolsz, mire költöd a pénzed. Hiszen tudod, a pénzed szavazat. Még egy gondolat a témáról. Az ehhez hasonló kijelentések szinte mindennaposak már: kihalt ez vagy az a faj, csökken a diverzitás, itt a klímaváltozás stb., sokan sokféleképpen kongatják a vészharangokat. Ám azon túl, hogy sajnáljuk, felháborodunk vagy elszörnyülködünk az aggasztó hírek hallatán, általában nem igazán hagynak nyomot az életünkben. Másnap ugyanúgy folytatódik a nap. Ha a méhek eltűnnek, akkor nem lesz holnap. Vagyis lesz, egyesek szerint a kihalásuk után maximum 4 évig. Abban viszont nem lesz köszönet.

Kérlek védd a méheket! – Save the bees please!

Nastasia

One thought on “Méhbarát élet a mindennapokban – így segítsd a méheket

  1. Pingback: Mit tehetsz egy szebb jövőért? - Julka Webshop - elmélkedős

Hozzászólások lezárva.