Környezettudatosság és hulladékmentesség? – Interjú Munkácsi Brigivel

Munkácsi Brigi nevét sokan ismerhetitek, hiszen a Nempazar blog alapítójaként Brigi lassan másfél éve hoz nekünk hasznos és érdekes cikkeket, bejegyzéseket a zero waste életmód kihívásairól. Három gyermekesen anyukaként 2018 év elején döntötte el, hogy elindul a hulladékmentes mindennapok útján és a kezdeti lépésekről, nehézségekről majd a megélt sikerekről rendszeresen beszámolt a blog olvasóinak. Ma már nem csak saját oldalán olvashatjuk írásait, hiszen hétről hétre a glamour.hu online magazin rovataiban is találkozhatunk Brigi aktuális zero waste tippjeivel. Bevallom én a kezdetektől figyelem és olvasom a Nempazart  és nagyon szeretem Brigi könnyed stílusát. Sokat tanultam tőle és szeretem azt a laza stílust, ahogy a hulladékmentes mindennapok témáit feldolgozza. Éppen ezért nagy öröm számomra, hogy a #zacskónélkül májusi csomagolásmentes kampányunk kapcsán Brigi elfogadta felkérésünket és megosztott néhány érdekes gondolatot a kezdetekről, személyes kihívásairól.

Környezettudatosságról

Julka: Mit jelent számodra  a környezettudatosság és mikor döntötted el, hogy a mindennapokban tudatosan keresed a hulladékszegény alternatívákat?
Brigi: A környezettudatosság számomra azt jelenti, hogy elsődleges szempont minden vásárlásomnál, döntésemnél, hogy feleslegesen ne terheljem a környezetet. Rengeteg apró dolgot tehetünk, és én igyekszem minél több mindent bevezetni a mindennapokba ezek közül. Most már picivel több, mint másfél éve kezdtem bele a zero waste életmódba, és azóta is folyamatosan haladok előre.

Mi volt az első zero waste elhatározásod?
Igazából mindent egyszerre próbáltam megváltoztatni, amitől őszintén szólva eléggé szenvedtem. Be kellett látnom, hogy így nem fog menni, és igenis lassítani kell! Nehéz volt türelmesnek lenni, időt adni a változásoknak, mert úgy éreztem, hogy így is túl sok idő telt már el, amikor igazából nem figyeltem oda.

Melyik zero waste lépés jelentette neked eddig a legnagyobb kihívást? Tavaly a biztonsági borotvától rettegtem, de végülis hamar hozzá szoktam. Az idei kihívás számomra az, hogy bár a háztartási hulladék egy harmadát komposztálni lehet, én még mindig nem léptem ezt meg. Úgy érzem nem szeretnék gilisztákat a lakásba, de a bokashi féle komposztálóhoz kell starter kultúra, amit tasakokban lehet kapni, ellenben főtt ételmaradékot is gyűjthetünk benne. Most őrlődök, hogy melyik a (leg)jobb megoldás, de lassan csak sikerül döntenem.

A hulladékszegény életmódra törekvés mennyire változtatta meg a mindennapjaid rutinját?
Szerencsés helyzetben vagyok, mert van a közelemben piac és csomagolásmentes bolt is, ezért igazából nem lett nehezebb a helyzet, csak más. Ugyanúgy kell vennem dolgokat, csak most más termékeket választok, és más boltokba megyek, mint korábban. Persze ha hetekkel a kezdetek után kérdeztetek volna, akkor nem biztos, hogy ugyanezt mondtam volna. 🙂

Brigi tanácsai – hogyan kezdj bele

Mit tanácsolnál azoknak, akik még csak barátkoznak a témával, hogyan érdemes elkezdeni?
Legelőször is gondolják végig mi a céljuk, és szépen lassan haladjanak afelé. Figyeljék meg a vásárlásaikat, és hogy milyen termékcsomagolásokkal telik meg a szemetesük, mert így átláthatóbb, hogy mit lenne célszerű csökkenteni. Tudatosabbak lehetnek a választásban, ha bevásárlólistával indulnak neki – hogy tényleg csak az kerüljön a kosárba, amire valóban szükségük van -, és keresik a csomagolásmentes, vagy legalábbis üveg, fém és papír csomagolásokat, a lehetőségek szerint. Kulacs és zsinóros vászonzsák pedig mindig legyen a táskájukban! Ha ezek a változások már beépültek a mindennapokba, akkor lehet tovább haladni.

A csomagolásmentes május és a #zacskónélkül kampányunk kapcsán milyen tippeket adnál a kihíváshoz csatlakozóknak, hogy tudják elkerülni a felesleges műanyagokat?
Nekem ez szorosan összekapcsolódik az előző kérdéssel. Szerintem pont a zacskómentes és csomagolásmentes bevásárlásokra törekvéssel érdemes kezdeni. Úgyhogy ahogy már mondtam, segít, ha kulaccsal indulnak reggel el otthonról, és bedobnak pár zsinóros vászonzsákot, hogy elkerüljék a műanyag palackokat és zacskókat a nap folyamán. Persze a nagyobb bevásárlásoknál már szükség lehet dobozokra, befőttes vagy csatos üvegekre is. És az, hogy célirányosan olyan boltba menjünk, ahol csomagolás nélkül is tudunk vásárolni. Ezen túlmenően lehet szélesíteni a csomagolásmentesség és felesleges műanyagok elkerülését sok minden mással is. Pl. a eldobható evőeszközök és szívószál tudatos elkerülésével, visszautasításával, vagy ha valaki azon gondolkodik már rég, hogy kipróbálja a samponszappant vagy az üvegtégelyben kapható fogkrémet, arra is remek alkalom.

Köszönjük az interjút Brigi!