Színtanácsadás, ami visszaadta a döntés szabadságát

Talán picit furcsa a mai blogbejegyzés címe, de valóban úgy érzem, hogy visszakaptam a döntés lehetőségét, amikor elkezdtem használni a Mengyán Eszter által tartott színtanácsadás megállapításait. Miért? Amikor a tudatos vásárlás, választás befészkeli a fejedbe magát, valahogy elkezd hatni az életedre, sokszor tudat alatt és szinte egyszerre az élet minden területen. Persze ez a jelenség egy szuper dolog, hiszen a változáshoz és egy jobb fogyasztói magatartás kialakulásához elengedhetetlen. Sőt pont ez a ráébredés, mint folyamat segít kialakítani egy hulladékszegényebb, környezetbarátabb szokásrendszert. A választás pedig sokszor sokkal egyszerűbbé válik, hiszen egy jól strukturált szempontrendszer szerint lehet dönteni. Nálam mégis volt egy terület – a ruhaválasztás és vásárlás –  ahol a tudatosságra törekvés inkább megnehezítette a választást, sőt valahogy úgy hatott, hogy sokszor döntésképtelenné váltam. Bevallom korábban sosem gondoltam, hogy a színtanácsadás valami olyan, amit ki kellene próbálnom, sőt úri huncutságnak tartottam. De szükségem volt rá, mint nőnek, anyának és tudatos vásárlónak egyaránt. A következő sorokban az élményekről és a fenntartható divatról olvashattok néhány gondolatot.

Nézzük a tényeket – divatipar káros hatásai

Manapság sok helyen olvashatunk és hallunk arról, mennyire környezetszennyező iparág a ruhaipar. Sőt, a 10 legszennyezőbb ipari szektor között tartják számon. Nagyon érdekes statisztikák vannak a témában, én mégis picit egyszerűsítve úgy írnám le a probléma gyökerét, hogy mindenkinek rengeteg ruhája van és általában a gerjesztett igények miatt mégis úgy lehet érezni, hogy nincs mit felvenni. A fast fashion márkák 2-3 hetente új kollekcióval kopogtatnak, ezzel folyamatosan fenntartva a “nem vagyok elég trendi” érzést a fejekben. Ez a jelenség pedig sokszor már a gyerkőcök ruhatárát sem kíméli. Sajnos nálunk is szembetűnő, hogy szinte ömlik ki a sok ruha a gyerekek szekrényéből. Túlfogyasztunk, mégsem elégít ki minket a vásárlás, hiszen a döntést és a választást nem mi, hanem valami trend, divat irányítja helyettünk.

shopping

A fentieken túl persze jó, ha tudatában vagyunk a számokkal és tényekkel a divatipar környezetszennyező hatásairól. Íme egy összefoglaló Mengyán Eszter Holy Duck! blogjáról a témában:

  • Egy felmérés szerint a fillérekért vásárolt új ruhák átlagosan mindössze 5 hétig maradnak egy nő szekrényében, mielőtt a szemétbe kerülnek.
  • Egy másik felmérés szerint mindössze háromszori viselet után a nők 33 százaléka úgy érzi, a szóban forgó ruhadarab már túl régi.
  • Egyetlen pamutpóló előállításához 2720 liter édesvízre van szükség.
  • 80 milliárd ruhadarab készül évente. Ez 400%-kal több mint 20 évvel ezelőtt, 1996-ban.
  • 40 millió ruhagyári munkás dolgozik a világon, ebből több mint 4 millió dolgozik Banglades 5000 ruhagyára közül az egyikben.
  • A ruhagyári munkások 85%-a nő, akik naponta kevesebb mint 3 dollárt keresnek.

Sokkoló, ugye?

Mi a jó irány és mi is az a fenntartható divat?

A válasz egyszerűnek tűnik: vegyük kezünkbe ezen a fronton is az irányítást és fogyasszunk annyit és olyat, ami nekünk és a környezetnek a legjobb. Na de mégis hogyan? Én úgy érzem ehhez kell egy komolyabb tervezés. Aki tudatosan akar dönteni az nem akar felesleges ruhát megvenni, de a rengeteg kínálatból nehéz kiválasztani azt az egyet-kettőt, ami elég lenne és még jól is érezzük benne magunkat. Fontos, hogy legyen egy szempontrendszer, ami segít. Egy ilyen támogatás például, ha tisztában vagyunk azzal, milyen színek állnak jól. Ezt kiegészíthetjük olyan ismeretekkel, hogy az alkatunkhoz milyen forma, fazon passzol. Ezekben a témákban valakinek elég ha utánaolvas, de tapasztalatból mondom, hogy nagyon hasznosak a tanácsadások, főleg ha számít az idő faktor is. Ha már tudjuk milyen színek és formák állnak jól nekünk, már nagyon sokat tettünk egy fenntartható ruhatár kialakításáért, hiszen jó eséllyel szeretjük majd azokat a darabokat, amiket megveszünk, ezért hosszú ideig velünk lesznek.

színtipus

Viszont itt egy újabb fontos kérdés, hogy honnan szerezzük be a ruhákat? A fenntarthatóság kapcsán lényeges szempont, hogy választásainkkal próbáljuk csökkenteni az ökológiai lábnyomot. Válasszunk olyan hazai tervezőtől, aki itthon gyártja a ruhákat, ha lehet európai és természetes alapanyagból. Így kevesebb a szállítás, az alapanyag később nem szennyezi a mikroműanyagok által a környezetet és ráadásul a gyártással itthon teremt munkát, fair körülmények között. Ennek persze megvan az ára és valljuk be, sokan nem tehetjük meg, hogy minden ruhadarabunk hazai, ökotudatos tervezőtől legyen. De egy-kettő biztos belefér, hiszen ha csökkentjük a ruhatárunk nagyságát összességében többet is költhetünk 1-2 darabra. A többi  alapdarabot beszerezhetjük másodkézből, a barátnők szekrényében és a turikban pedig igazi kincsekre lehet bukkanni. Én úgy gondolom, ezek a fenntartható divat építőkövei.

Lelőhely lista a teljesség igénye nélkül 😉

Összegyűjtöttem egy rövidebb listát, hogy hol érdemes nézelődni, akár hazai tervezésű ruhák kapcsán, akár alapdarabok felkutatása céljából. Ez a lista kizárólag saját tapasztalat alapján készült vagy vásároltam már itt vagy ajánlották mások, akik szintén keresik a fenntartható irányokat.

  • Touch Me Not – hazai designer ruhamárka
  • Háda kids a Keleti pályaudvar közelében  – jó minőségű használt gyerekruha lelőhely
  • C&A organic pamut kollekciója – alapdarabok után kutatva
  • Swappis – ruhacsere program, szuper kezdeményezés, ami igazán fenntartható elveken nyugszik
  • Lakásbutik – kár, hogy csak évente pár alkalommal tartják meg
  • Turi, turi, turi! – nézz be egy hozzád közelibe, sosem tudod hol találsz egy szuper alapdarabot.
  • Alapdarab – Őket én is csak most fedeztem fel, de nagyon szupernek tűnik.
  • ArtonMe Érdemes megnézni Marton Ancsa ruháit is.
  • Fridea Shop – Ebben a kis boltocskában is találhatunk környezettudatos módon készített ruhákat.
  • Botanica – gyönyörű festőnövényes ruhák & kiegészítők
  • Trip Hemp Fashion – kender és pamut alapanyagból készült pólók, sálak

Személyes élmények a színtanácsadásról

Végül hoztunk nektek egy rövid videós összefoglalót, ami talán visszaad néhány érzést, pillanatot abból, hogyan is épül fel egy színtanácsadás. Esztertől nagyon sokat tanultunk a fenntartható divatirányzatról, jó érzés volt olyan valakivel találkozni, akinek első javaslata az volt, hogy ha megvannak a színeid először csak a meglévő ruháid közül keresgélj, próbálj ki a típusodhoz passzoló összeállítást. A tanácsadás egy igazi feltöltődés volt, személyes odafigyeléssel, szuper energiákkal. Íme egy kis összefoglaló:

Ha pedig érdekel a Mengyán Eszterrel készített interjúnk is, akkor ITT megtalálod.

Ha tetszett a bejegyzés iratkozz fel hírlevelünkre és kövess minket Facebook és Instagram oldalainkon és a Youtube csatornánkon, hogy mindig értesülj legfrissebb infóinkról.