Indul a műanyagmentes július!

Hamarosan elkezdődik a július, ami nálunk egyet jelent a műanyagmentes július kampánnyal. A július az utóbbi években a műanyagmentesség hónapja lett, amely arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy milyen sok műanyagot használunk a háztartásunkban, amelyek aztán rövid úton hulladékként végzik, viszont sok száz évig nem bomlanak le. Ami pedig nem a hulladéklerakókban, óceánokban, folyókban, erdőkben köt ki, az a hulladékégetőkben alakul szén-dioxiddá, mely fokozza az üvegházhatást. Elsőre talán rémisztően nehéznek tűnik egy teljes hónapon át mellőzni az eldobható, egyszer használatos műanyagokat, pedig nem is olyan nagy turpisság. Hoztunk nektek néhány ötletet, hogy hogyan fogjatok bele.

A műanyaghulladék több száz évig nem bomlik le…

A motiváció

Nagyon fontos, gyakorlatilag nulladik lépés, hogy tudatosítsd magadban, miért csinálod. Ahhoz, hogy a környezetvédelem és ezen belül a műanyagmentesség ne egy teher, kötelesség legyen, hanem egy belülről fakadó vágy, fontos tudatosítani, hogy miért, kiért vágsz ebbe bele. A saját egészségedért, a gyermekeid jövőjéért érzett aggodalom épp úgy lehet motiváció, mint a környezet pusztítása felett érzett fájdalom. Ezek ugyan negatív érzések, de megtanulhatod erőforrásként használni őket, amikor kihívásba ütközöl. Ne feledd, tulajdonképpen az aggodalom, a féltés, az együttérzés mélyén valójában egy nagyon erős, pozitív érzelem lakik: a szeretet.

A tervezés

Fontos lépés, hogy leülj és végig gondold, hogy milyen programjaitok lesznek a hónapban. Gondold végig, hogy akár otthon, akár utazás közben, hol fogsz tudni bevásárolni. Az internet segítségével az itthoni termelői piacokat biztosan megtalálod, de lehet, hogy még külföldiekre is rábukkansz. A piacon jobb eséllyel tudsz csomagolásmentesen, a saját eszközeidbe vásárolni és még a helyi kistermelőket is támogatod. Ha van csomagolásmentes bolt a közeledben az szuper, de sajnos sok helyen ez még nem elérhető. Gondold végig, kérdezz utána helyi hulladékmentes csoportokban, hogy hol tudsz nagy kiszerelésben megvásárolni olyan termékeket, ami feltétlenül szükséges, de nem kaphatók a piacon. Ha nagy kiszerelésben nem is, de sikerül az adott terméket üvegben vagy papírcsomagolásban megvenni, már az is nagy lépés!

Vigyél magaddal tárolókat!

Nézz körbe a konyhádban. Biztos találsz jó néhány kiürült befőttes üveget, fagyis dobozt, ételhordó dobozt. Nem kell semmiből újat venned, csak mikor vásárolni indulsz, győződj meg arról, hogy eltettél a már meglévőkből annyit, amennyire szükséged lesz. Vigyél magaddal vászonszatyrokat is, ha van akkor különböző méretűeket, hogy ne kelljen nejlonzacskót elfogadnod. Jó, ha ilyen kisebb zsákokból mindig van nálad egy-kettő, mert ha nem sikerül reggelizned vagy jól esne uzsonnára enni valamit, péksüteményt vagy gyümölcsöt is vásárolhatsz ezekbe.

Vászonzsákban zöldségek.
Ez a két vászonzsák simán elfért a táskámban és máris megspóroltam két nejlonzacskót!

Légy bátor!

Kell egy kis bátorság ahhoz, hogy megkérd az eladót, rakja a dobozodba, szütyődbe a termékeit, de hidd el, a legtöbben nagyon pozitívan reagálnak, ha kedvesen, mosolyogva kéred. Vagy most kihasználhatod a kampány hírnevét is a meggyőzéshez “Hát nem hallotta hogy műanyagmentes július van?”  🙂 Ha mégis rossz élmény érne, ne add fel, meríts erőt a korábban már emlegetett motivációdból! Sokat segíthet az is, ha van körülötted támogató közeg akár offline, akár online, akiknek elmesélheted a pozitív és negatív tapasztalataidat egyaránt és megbeszélhetitek, hogy ki hogy reagál az ilyen helyzetekre.

Mit tehetsz még?

Sok apróság van, ami rengeteg fölösleges műanyag hulladéktól megkímélhet. Ha van nálad kulacs, amit újratölthetsz, nem kell majd palackos vizet venned, a kávédat is kérheted saját bögrébe/termoszba, de helyben is elfogyaszthatod. Ha meginnál valahol egy limonádét vagy szörpöt, szólhatsz előre, hogy nem kérsz szívószálat. Ha nem sikerül magadnak főzni, legyen nálad doboz vagy befőttes üveg, amibe kérheted az elviteles ebéded vagy edd meg az étteremben! Amúgy is jó, ha van nálad mindig ilyesmi, mert sokszor alakul úgy, hogy nem bír az ember megenni mindent, ami a tányérján van. Ha ilyenkor egy saját dobozkába viszed el a maradékot nem csak a műanyag használatodat csökkented, hanem az ételpazarlás ellen is teszel.

Legyen nálad mindig saját kulacs, hogy elkerüld a PET-palackokat!

Ha elutaztok, kirándulni mentek, vigyetek magatokkal gyümölcsöt, zöldséget, saját készítésű szendvicset vagy sütit élelem gyanánt, hogy elkerülhessétek a zacskós rágcsákat, egyesével csomagolt kekszeket.

Otthon is figyelhetsz rá, hogy zsugorfólia helyett mosható tárolókba, konyharuhákba tedd el a maradékodat, megpróbálhatod kiváltani a tisztító és tisztálkodó szereidet, hiszen azok is legtöbbször műanyag csomagolásban kerülnek be a háztartásba. Ráadásul ha természetes, natúr kozmetikumokat takarítószereket használsz, a vizek elszennyezését is csökkentheted!

Ha mégis műanyag kerül a lakásba…

…szelektálj! Megtörténik, hogy nem sikerül elkerülni a csomagolást, az egyszer használatos műanyagokat. Ne aggódj! Mindenkivel megtörténik. A legfontosabb, hogy gondold végig, hogyan tudtad volna elkerülni a használatát. Ha pedig többé már nem tudod használni, dobd a szelektív hulladékgyűjtőbe!

Gyűjtsd szelektíven a hulladékod, ha nem sikerül elkerülni, hogy keletkezzen!

Fontos itt megjegyezni, hogy az ember kénytelen kompromisszumokat kötni. Én például előre tudom, hogy sem a műanyagmentes július során, sem máskor nem fogom tudni elkerülni, hogy a húst csomagolásban vegyem meg. Persze, vihetném a henteshez a dobozomat, de nem szívesen megyek a henteshez, mert csak olyan húst veszek meg, ami olyan állat volt korábban, aki életében boldog, halálában pedig megtisztelt volt. Ilyet pedig egyelőre csak zacskóban tudok venni. Szóval mérlegelek és eldöntöm, hogy mit tartok a kisebb rossznak. Lehet, hogy te is kényszerülsz ilyen helyzetbe, ilyenkor sajnos valamiben engedni kényszerülünk.

Hogyan segíthet a műanyagmentes július kihívás?

Azt mondják, hogy ha 21 napig kitartóan csinálunk valamit, akkor szokássá válik és egy idő után automatikussá válik. Nos, azt nem tudom, hogy tényleg pontosan 21 nap kell-e ehhez, de az biztos, hogy ha elkezdesz egy kicsit figyelni ezekre az apróságokra, előbb-utóbb a véreddé válnak. Erre jók a kihívások, segítenek, keretet adni az elhatározásunknak.  Én már el sem tudok indulni kulacs, vászonzacskó és dobozka nélkül, ahogy evőeszköz-készlet is mindig van nálam. Ne aggódj, ha nem megy minden elsőre, ez a hónap, ha csatlakozol a kihíváshoz, akkor is jó gyakorlás és kaland lesz!

Doró