Műanyaglábnyom kalkulátor – plastic footprint

A globális hulladékválság egyik fő eleme a műanyagok mértéktelen gyártása és egyszer-használatos mivoltuk. A leglényegesebb adatokat nem árt újra-és újra elővenni, ismételni, fel-fel hívni rájuk a figyelmet, mert a jövőnk múlhat azon, hogyan reagálunk rájuk. Hallottál már a műanyaglábnyom fogalmáról? Kiszámolnád magadnak? Olvass tovább!

Mekkora a te lábnyomod?

Egy egyszerűen kezelhető műanyaglábnyom kalkulátorral te is kiszámolhatod a műanyaghulladék-termelésedet. Persze biztosan alulbecsül majd a kalkulátor, azért egy hozzávetőleges számmal azért nem árt tisztában lenni, illetve elhelyezheted magad a világátlagban, vagy az európai átlagban.  

Íme az átlagok:

Becslések szerint a világon legyártott műanyagoknak csak 5–10%-a kerül újrahasznosításra. Több mint 30%-a hulladéklerakókba, körülbelül egyharmaduk az óceánokba kerül, amik az áramlásoknak köszönhetően már Európa méretű szigetet alkotnak. A mikroműanyagokat már kimutatták természetes vizekben, csapvízben, palackozott vízben, talajban, levegőben, sőt már a mélytengeri élőlényekben is. Szóval igenis van létjogosultsága a műanyag-csökkentésnek, a műanyaghasználat csökkentésének az életünkben.

Számold ki te is!

A személyes műanyaglábnyom kalkulátor itt elérhető el. Neked mennyi az éves műanyag-fogyasztásod? (Angol tudás előnyt jelent, de a beépített Google fordítóval is könnyen kitölthető a teszt.)

Jó tisztában lenni a műanyagfelhasználásunk mértékével. A műanyaglábynom kalkulátor segít ebben.

Mihez kezdj az eredménnyel?

Ennek az egésznek persze csak akkor van értelme, ha az eredményeken elgondolkozunk. Ne csüggedj el, ha nagyon nem olyan a végeredmény, mint, amire jó szívvel tudnál ránézni. Inkább határozd el, hogy változtatsz ezen!

Mi itt a Julkán szívesen segítünk neked ebben, ha szeretnéd! Kövess minket Facebookon, Instagramon, extra tippekért pedig csatlakozz a zárt Facebook csoportunkhoz.