Hanna receptje: Mákos-szilvalekváros zserbó

Vegán zserbó

Smuczer Hanna egy igazi, hamisítatlan ünnepi desszert receptjét hozta el Nektek. Ami még szuperebb, hogy ezt a mákos-szilvalekváros zserbót vegánok is fogyaszthatják, hiszen a recept növényi alapú.
Fogadjátok, süssétek nagy-nagy szeretettel!

Hozzávalók

Tipp: Természetesen BL55 búzafinomliszttel is elkészíthetjük. Ebben az esetben apránként
öntsük a tésztához a vizet, valószínű kevesebb is elég lesz.


Hozzávalók 19×28 cm-es kerethez

Tészta

400 g liszt* (nálam: 200 g BL55 búzafinomliszt, 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 50 g mogyoróliszt)
40 g porcukor
1/2 kávéskanál só
6 g sütőpor
1/2 csomag instant élesztő
215 g hideg növényi margarin
60-70 ml víz


Töltelék

150 g darált mák
50 g darált lenmag
100 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
50 g mazsola
400 g szilvalekvár
1 kávéskanál rum/aroma


Csokimáz

50 g porcukor
18 g cukrozatlan kakaópor
20 ml víz
30 g növényi margarin
1 teáskanál rumaroma / sütőrum
1-2 csipet só

Elkészítés

A tésztához a liszteket egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a porcukrot, a sütőport és az instant élesztőt. Belekockázzuk a margarint és gyorsan elmorzsoljuk a liszttel. Végül hozzáöntjük a vizet és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.

A töltelékhez ledaráljuk a mákot és elkeverjük a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a citrom reszelt héjával. Egy másik tálba kimérjük a lekvárt, elkeverjük a rummal/ aromával. Három réteg töltelékünk lesz, ezért harmadoljuk a tölteléket, hogy egyenletes rétegeink legyenek, 1 rétegre 133 g szilvalekvár és körülbelül 140 g mákos töltelék kerül.
Enyhén lisztezett deszkán 4 db, pontosan egyenlő részre osztjuk a tésztát. Egyenként kicsit átgyúrjuk őket, hogy átvegye a kezünk melegét. A tepsi aljába sütőpapírt vágunk. Kinyújtjuk az első lapot. Beleillesztjük a keretbe/tepsibe, megkenjük a lekvárral, egyenletesen megszórjuk az első adag töltelékkel. Kinyújtjuk a következő lapot, beletesszük a tepsibe, jöhet a lekvár, majd a töltelék, lap, lekvár, töltelék. Az utolsó lapot is kinyújtjuk és rátesszük.

Villával megszurkáljuk a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon. 175-180 fokra előmelegített (alsó-felső) sütőben 40-50 perc alatt megsütjük. Hideg helyre tesszük hűlni, éjszakára letakarjuk. Másnap kiborítjuk a tepsiből, így az alját fogjuk lecsokizni.

További csodás receptekért kövessétek Hanna oldalát!