Igazi vagy mű – milyen fát válasszunk karácsonyra?

Igazi vagy mű? Az örök vitakérdés – melyik fenntarthatóbb? Tarts velünk, elmélkedjünk a karácsonyfák témájában!

igazi vagy mű?

A karácsonyfa népszerűsége

A 19. század végén és a 20. század elején a karácsonyfa jelentős népszerűségre tett szert. Az amerikaiak házilag gyártott díszeket aggattak a fenyőre. A németek és a közép-európaiak viszont továbbra is az almát, a mogyorót vagy éppen a marcipános, diós sütit favorizálták.

Fenntartható-e az élő fa kivágása?

Sokan úgy vélik, vétek kivágni egy fenyőfát csak azért hogy néhány napig a nappaliban díszelegjen. De ne feledjük, ezek a fák (legalábbis többségük) ültetvényen nevelkedik. Ha nem állítanánk karácsonyfát, akkor ezek a fenyőfák nem lennének elültetve, így nem járulnának hozzá a szén-dioxid elnyeléséhez.

Bár a fenyőfa lebomlása során is szén-dioxid képződik, amennyiben a hulladék fenyőfa megfelelő helyen és módon kerül újrahasznosításra (pl. komposztálással), szinte karbonsemlegesnek mondható, mivel csak az a szén-dioxid kerül vissza a légkörbe, amit a növény élete során fotoszintézissel megkötött.  

Szén-dioxid termelés: melyik termel többet, az igazi vagy mű?

Egy lucfenyő egy év alatt 10-10,5 kg szén-dioxidot nyel el. Amennyiben 1 hektáron 1000 fa áll, akkor 1 hektáron 10-10,5 tonna szén-dioxid nyelődik el egy év alatt.

A vágott karácsonyfa elégetésével közel ugyanannyi CO2 keletkezik, mint amennyit élete folyamán felhasznál. Ha a karácsonyfát nem elégetik, hanem biomasszatüzelésű erőműben égetik el, akkor még kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, mert a keletkezett gázok leválasztó rendszeren mennek keresztül. Ha felaprítva szétterítik, komposztálják, akkor 3,3-3,5 kg-ra csökken a szén-dioxid-kibocsátása.

Minden egyes vágott fenyő után legalább egy, de átlagosan 5-6 fát ültetnek újra. Ez azt jelenti, hogy összességében több CO2-t nyelnek el a karácsonyfának nevelt fenyőfák, mint amennyi az elégetésük során felszabadul.

10 év alatt 1 hektár ültetvény 100-110 tonna oxigént termel, míg egy 2 méter magas műfenyő gyártásakor 40-42 kg szén-dioxid termelődik, ami közel tízszerese az elégetett fenyőnek. De vannak olyan műfenyők, ahol más anyagot is kevernek a gyártás során, ezek esetében pedig az 50 kg-ot is elérheti a CO2-lábnyom.

Mik a műfenyő és a vágott fenyő közötti környezetvédelmi különbségek?

Az igazi vagy mű fenntarthatósági kérdésre közelebb hozó válasz: az élőfenyő egész évben foglalkozást – trágyázás, locsolás, permetezés, metszés – igényel. Összességében évente 10-11 hónap munkát jelent egy fenyőfa nevelése, a fenyőfa megfelelő méretre való növekedéséhez pedig 8-15 évre van szükség. Sőt egyes fenyőfa fajták, például a kaukázusi jegenyefenyő esetében még ennél is több lehet. Ezzel szemben a műfenyőt (PVC, PE és fém kombinációja) üzemekben, legtöbbször fosszilis energiát felhasználva futószalagon gyártják.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete megjegyzi, hogy a műfenyőknek nagy az ökológiai lábnyomuk, és a tapasztalatok szerint általában már 5-6 év elteltével leselejtezik ezeket, miközben legalább 20 évig kellene használni egy műfenyőt ahhoz, hogy az valóban környezetkímélőbb alternatívát jelentsen.

A karácsonyfa újrahasznosítása

A fenyőfát karácsony után sokféleképpen fel lehet használni vagy újrahasznosítani, viszont nem érdemes az ünnepek után az otthoni fatüzeléses kazánt befűteni vele, mivel a fenyőfa magas gyantatartalma miatt károsítja a tüzelőberendezést, illetve a kéményt. Egyébként a fenyőfa ugyanezen tulajdonsága miatt jó a fűtőértéke, de jobb, ha szakértőkre bízzuk a fenyőfa eltüzelését.

A fenyőfákat Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó szállítja el, minden évben január 6-án kezdve. Az FKF honlapján olvasható, hogy évente 500-600 ezer fenyőfát szállítanak el, ezzel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtést és villamos áramot.

A fenyőfát nem csak fűtőanyagként lehet újrahasznosítani. A fenyőfákat több helyen ledarálják, komposztálják és hulladéklerakóba szállítják.

Forrás: portfolio.hu

Alternatív utak

Ha továbbra sem vagy meggyőzve arról, hogy melyik a jobb, esetleg úgy gondolod, egyik sem jó megoldás, használj alternatív megoldást!

Egy szép makramé karácsonyfa méltó dísze lehet az otthonodnak az ünnepek után is. Ez az újrahasznosított fonalból készült, hazai kézműves makramé dekoráció, igazi ünnepi dísze lesz a lakásodnak.

Díszítsd kedvedre, így maximálisan visszaadja a karácsonyi készülődés energiáit.

Pinteresten, Instagramon fantasztikus egyéb ötleteket is találhatsz, böngéssz kedvedre!