Változatos & szezonális étkezés télen

Az ősz beköszöntével nem csak a napsütésben fürdőzést, a strandolást és fröccsözős estéket kell elbúcsúztatnunk, hanem szép lassan az ízek is megváltoznak. Véget ér a paradicsom-, paprika-, padlizsánszezon, ahogy egyre közeledik a tél a salátáktól is búcsút kell vennünk, kifut a zöldhagyma, el kell köszönnünk a cukkiniktől, uborkáktól… Sokan ilyenkor úgy érzik, hogy kénytelenek a külföldi, üvegházakban termesztett import paradicsom és uborka felé nyúlni, ha nem akarnak egész télen rakott krumplin élni. Pedig hazai és szezonális alapanyagokból is lehet változatosan és finomakat enni ősszel és télen is!

Mi is szezonális…?

Ha szeretnétek nyomon követni, hogy az adott hónapban mi a szezonális hazánkban, akkor nagyon nagy szeretettel ajánljuk nektek a Felelős Gasztrohős felületét, ahol minden hónapban csekkolhatjátok az aktuális zöldségeket-gyümölcsöket.

Hát nem gyönyörű, színes ez a téli tál? 🙂

Mi most csak kimondottan a télen is szezonális zöldségeket szeretnénk bemutatni nektek itt. Szezonálisnak számítjuk nem csak az adott hónapokban beérő zöldségeket és gyümölcsöket, hanem a hosszú, téli tárolást is bíró finomságokat.

  • Burgonya, édesburgonya, csicsóka
  • Sárgarépa, petrezselyem gyökér, pasztinák, zellergumó
  • Káposztafélék – pl. fejeskáposzta (fehér és vörös), kelkáposzta, fodroskel
  • Cékla
  • Lencse, csicseriborsó, fejtett bab, sárgaborsó, rizs
  • Sütőtök
  • Vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma, póréhagyma
  • Magvak – pl. dió, mogyoró, tökmag, napraforgómag
  • Birsalma
  • Fekete retek
  • Alma, körte, naspolya

Fűtetlen fóliasátorból is előkerülhet: újhagyma, fejes saláta, ázsiai levélzöldségek, spenót, rukkola, madársaláta.

Mivel dobhatod fel?

Ahogy fenti listából is látszik, bőven elérhető sok-sok finomság a téli hónapokban is, de van pár trükk, amivel még ezen túl is feldobhatod az étkezéseid! 😉

Csíráztatás

A csírák nem csak egy kis friss zöldet csempésznek a tányérodra, hanem nagyon egészségesek is. Ásványi anyag- és vitaminforrást jelentenek a borús napokban. Egy csíráztató edény nem nagy beruházás, de akár szűrőt vagy egy befőttes üveget és néhány gézlapot is segítségül hívhattok.

Fontos, hogy mindig csíráztatásra alkalmas magokat, tehát csávázatlan, bio termesztésű magvacskákat válasszatok! Csíráztathattok babot, gabonaféléket, mustárt, káposztaféléket, zsázsát, retket, lencsét vagy napraforgót is.

A magokat mindig nedvesen kell tartani, ehhez minimum naponta kétszer át kell őket öblíteni, de fontos a jó szellőzés is és hogy a nedvesség kicsepeghessen! Néhány nap múlva kész is lesz a kis csíra. (Tipp: ha erősebb a maghéj, azt érdemes eltávolítani!) Hűtőben néhány napig eltartható.

Előre gondolkodni…

Ami talán a legjobb trükk, hogy már nyáron érdemes előre gondolni a télre és tartósítani, amiből csak tudsz. Így mindig lesz kéznél egy “kis üveg nyár”, amivel változatosságot csempészhetsz a főzésbe.

  • Aszalás: szárítással nem csak gyümölcsöket, hanem paradicsomot, gombákat, fűszereket is tartósíthatsz.
  • Fagyasztás: A fagyasztó a legjobb barátod, de jobb, ha magad teszed el bele a finomságokat és nem a csomagolt, nagyüzemi mireliteket választod! Gyalult tököt, spárgát, cukkinit, kukoricát, borsót, zöldbabot, spenótot, sóskát, répát, de gyümölcsöket (pl. meggyet, szilvát) is tartósíthatsz így – de van aki még paradicsomot is fagyaszt le. Fűszernövényeket is fagyaszthatsz.
  • Befőzés: Ha nincs elég hely a fagyasztóban, akkor elő a befőttes üvegekkel és kezdetét veheti a befőzés! Lekvárok, kompótok és chutney-k, paradicsomlé vagy -sűrítmény, lecsó, babkonzerv, de kukorica és borsó is kerülhet a befőttes üvegbe. Ajvár, zakuszka, tésztaszószok vagy éppen szörpök, ki mit szeret igazán. 🙂
  • Savanyítás: Savanyúságot kétféleképpen is készíthetsz. Választhatod az ecetes savanyítást – ezen a módon készülhet cékla, uborka, vegyes savanyúság, paprika, zöld paradicsom, hagyma vagy akár karfiol is! De választhatod a fermentálást is, amit aztán végképp a végtelen lehetőségek tárháza, alig van olyan zöldség, amit ne lehetne tartósítani ezen a módon – ráadásul nagyon egészséges is!
  • Olajban eltevés: Akár az aszalt paradicsomot, sült paprikát is eltehetjük olajban télire, de a különféle pestok is így készülnek.

FONTOS! Természetesen nincs mindenkinek ideje magának befőzni, eltenni ilyen sok mindent a téli hónapokra, de sok kistermelőnél megtaláljátok ezeket a termékeket is, válasszátok őket inkább a külföldi zöldségekkel/gyümölcsökkel szemben.

Miért fontos?

Korábban már két cikkben is összefoglaltuk, hogy miért fontos, hogy a hazai és szezonális termékeket válasszuk (legyen szó akár élelmiszerről, akár bármi másról), ha pedig bővebben érdekel a téma, érdemes megnézni a Netflix Ételünk és életünk című sorozatát (eredeti címe: Rotten).