Elindult a rovatunk, amelyben idény recepteket hozunk nektek hétről hétre. Azért hívtunk életre, mert azt éreztük saját magunkon, hogy bár elkötelezettek vagyunk a szezonális étkezés iránt, a hagyományos, családjainkból, szüleinktől hozott receptek nem illeszkednek ehhez a ritmushoz. Ezért, hogy magunk is tudatosabbak legyünk ebben és nektek is segítsünk abban, hogy minél szezonálisabban tudjatok étkezni, rendszeresen hozunk nektek recepteket idén, inspiráció gyanánt.
Most az édesburgonya lesz górcső alatt. 😉
Az édesburgonya
Az egyik legszuperebb téli alapanyag az édesburgonya, amely itthon is megtermeszthető, nagyon egészséges és isteni finom is. Tudjuk, hogy nem épp a legolcsóbb, legelérhetőbb árú zöldség, de ha nagyobb tételben vásároljátok meg előre a téli hónapokra, akkor egészen jó áron lehet találni már sok helyen. Akár online is meg lehet rendelni és házhoz szállítják.
Hogyan készítsd?
Azért is választottam ezt a zöldséget a mai receptnek, mert őt is nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, akár a maradékból is új ételt lehet összehozni.
- Gyors hámozás után vágd hasábokra az édesburgonyát. Terítsd szét egy tepsin, sózd, fűszerezd, amivel épp kedved van. Tegyél rá egy kis zsiradékot és már mehet is sütőbe. 180°C-on kb. 20 perc alatt készre sül.
- Pirítsd meg egy kis hagymát egy lábos alján. A meghámozott édesburgonyát vágd kockákra, pucolj meg két szál répát hozzá, főzd puhára őket a hagymás alapon. Fűszerezd sóval, fokhagymával, szerecsendióval. Turmixold össze, tegyél hozzá tejfölt és már kész is a krémleves!
- A levest készítheted a sütőben sült édesburgonya maradékából is, ilyenkor a répát főzd kicsit elő és utána turmixold össze a kettőt.
- Burgonyapürét, rakott édesburgonyát, szendvicskrémet is készíthetsz belőle, de még muffin vagy gofri is készülhet vele.
Remélem kedvet kaptatok kipróbálni a tészta készítést és ha tetszett egyéb praktikákat is találtok a #receptrovat címkével ellátott blogposztokban.
Jó étvágyat!
A Julka Csapata