Így használd tovább! – citrusok, banánhéj és a kávézacc új élete

Megeszed a banánt, lefőzöd a kávét, kifacsarod a citromot – aztán minden mehet a komposztra jobb esetben. De miért ne használnád fel még más dolgokra is ezeket a konyhai hulladékokat?

A banánhéj

  • A banánhéjból remek remek tápoldatot készíthetünk. Az érett banán héját tegyük egy vízzel teli befőttes üvegbe, áztassuk benne 2-3 napig. Végül szedjük ki a héjat, a banánteával pedig öntözzük meg a növényeinket.
  • A kertben is felhasználhatjuk a héjat. Komposztálódás közben tápanyagokkal tölti fel a földet. A folyamat meggyorsítása érdekében vágjuk fel a héjat 2-3 cm-es darabokra, majd ássuk be a növények mellé. A még ültetés előtt álló növények ültetőgödrébe is elhelyezhetjük.

Citrusok héja

A citrusok héjával óvatosan bánj, mivel a kezelt héjú citrusokról nem kívánatos anyagok kerülhetnek a talajba. Érdemes megfontolni, hogy inkább a kommunális hulladékba dobod a kezelt héjat, és csak a bio, kezeletlen héjú citrusokat komposztálod otthon.

No de mire is használhatod a citrusok héját?

  • Készíts belőle általános tisztítószert! A héjat tedd egy befőttes üvegbe, önts rá ecetet, amíg el nem lepi. Pár nap érés után már használhatod is: fertőtlenít, és a takarítás mellett öblítő helyett is bevetheted mosásnál.
  • Takarító szivacsként is használhatod: ha kifacsartad a citromot, töröld át a héjával a tisztítandó felületet (kerámialapot, csaptelepet, konyhapultot). Szuper vízkőmentesítő: csak gyorsan áttörlöm a csaptelepeket, letörlöm és csillog-villog!
  • Bár kicsit több időt igényel, de egy tökéletes zero waste megoldás a fürdőszobai takarítókendő készítés. Ehhez szükséged lesz:
    – régi, használaton kívüli pamutpólókra vagy feldarabolt törölközőre
    – egy nagyobb üvegre, vagy átlátszó műanyag tárolóra
    – 1 ek. reszelt szappanra
    – 2-3 dl citrushéjas ecetre
    – 2-3 dl meleg vízre
    – tetszőleges illóolajból 10 cseppre.

    A meleg vízben oldd fel a reszelt szappant, majd a többi hozzávalót is add hozzá. Az üvegbe vagy a tárolóba hajtogasd bele a kendőket és öntsd le a keverékkel. Használat után mosd el a kendőket, és használd újra!
  • Utolsó ötletnek pedig egy régi klasszikust hoztunk: illatosítsd a lakást narancsba szurkált szegfűszeggel. Ráadásul dekorációnak sem utolsó!

Kávézacc

  • A kávézacc kiválóan szagtalanít a hűtőben, csak helyezd egy kis tálkába a hűtőbe és ints búcsút a kellemetlen szagoknak.
  • A zacc apró szemcséinek köszönhetően súrolószerként is használható száraz felületeken, illetve a mosogató lefolyóját és csőhálózatát is rendszeres használatával karbantarthatjuk.

További fenntarthatósági tippekért kövesd a Julka Facebook- és/vagy Instagram oldalát:

Vegyszermentes takarítással kapcsolatban pedig ITT olvashatod különböző tippjeinket.