EC – Természetes csecsemőhigiénia

Felkértük Krémer Sára EC és Szobatisztaság szakértőt, hogy meséljen nekünk a természetes csecsemőhigiéniáról.

EC_1

Julka: Mi az az EC?

Sára: Az EC (Elimination Communication), magyarul Természetes Csecsemőhigiénia, a gyakorlatban alapvetően csecsemő biliztetést jelent, de fontos kiemelni, hogy nem egyenlő a korai szobatisztaságra neveléssel. Csecsemőkorban az elsődleges célja a baba higiénikusan tartása és a szülők a pelenkázás mellett alkalmazzák. Egy éves kor környékén pedig már, amikor már jellemzően kialakult a stabil ülés és járás képessége sokan a pelenkázás helyett vezetik be ezt a módszert, ezzel is segítve, hogy a gyermek fokozatosan vegye át a stafétát és tanulja meg a szobatisztasághoz kapcsolódó feladatokat.

Ez azt jelenti, hogy az EC babák alapvetően a pelenkán kívülre, egy arra megfelelő helyre végzik a dolgukat. A pelenka, ha van, akkor nem a baba állandó vécéje, hanem csak egy biztonsági alsó, ami megvédi a szülőket és a környezetet a pisi és kaki tévesztések okozta kellemetlenségektől. 

Fontos tisztázni, hogy az EC a pelenkázás melletti kiegészítő lehetőség. Tehát az én üzenetem nem az, hogy a babáknak biliznie kell, hanem az, hogy minden baba képes rá és aki szeretné, beépítheti a babagondozási repertoárba.

Julka: Tudnál mesélni a történelméről? Mennyire elterjedt?

Sára: Az EC a világ 75 országában – Afrikában, Ázsiában és a világ számos más pontján – napjainkban is mindenki által bevett babagondozási módszer. A múlt század elején még Európában is 3 hónapos kor körül kezdték a gyerekek a bilizést. Egyes szülők hasonlóan a mai EC gyakorlatához a baba jelzéseire és természetes ürítési ritmusára támaszkodva ajánlották fel a bilit. Azonban ezt a gyakorlatot a hírhedt ‘korai szobatisztaságra nevelés’ módszerével együtt eltörölték.

A természetes csecsemőhigiénia jelenleg használt nyugati formája a 70-es években szivárgott be először Amerikába, majd Európába. Magyarországra a 2000-es évek elején érkezett. 

Julka: Miért jó a babának, milyen előnyei vannak számára?

Sára: Érdemes tudni, hogy egy újszülött még aktívan jelzi felénk ürítési szándékát, ugyanúgy ahogy például az éhséget és az álmosságot is. Ennek oka, hogy természetes veleszületett higiéniai ösztönéből fakadóan nem akar a ‘fészkébe’ vagy a gondozójára üríteni, ezért aktívan jelez és tartja amíg bírja. Legtöbbször erre a jelzésre, végigpróbálunk mindent, amit tanultunk, vagy ismerünk – éhes, szomjas,  fázik, melege van stb. -,  hogy hátha ez vagy az a baja, és ha már semmi sem segít, akkor sokszor hasfájós tünetként értelmezzük.

Ha figyelembe vesszük, hogy a csecsemő jelzi az ürítési szándékát, akkor azt is meg lehet próbálni, hogy lehetőséget adunk arra, hogy  peluson kívül tudja elvégezni a dolgát. Így nagy valószínűséggel sok aggodalomtól óvjuk meg magunkat és a babát is valamint egy újabb kommunikációs csatorna jön létre köztünk, ezzel is erősítve a válaszkész és igény szerinti gondozást. 

Higiénikusabb mert minimálisra csökken a baba bőrének és a pisinek/kakinak a találkozása. Ezáltal szép egészséges marad a bőre. A pirosodás, pelenkakiütés és a fertőzések is elkerülhetőek.

Minden életkorban segíti a kaki problémát. Sok újszülöttnél elmúlnak a hasfájós tünetek, hozzátáplálásnál segíti a szilárdabb széklet távozását, és nem utolsó sorban megelőzi a 2 éves kor felett kezdett szobatisztulással gyakran együtt járó visszatartási problémákat.

Az EC születéstől kezdve kompetens lényként tekint a babára a saját ürítése tekintetében. Ma már több kutatás is bizonyítja, hogy egy újszülött is tudatában van a vizelési-székelési ingernek. Továbbá képesek a tudatos elengedésre és gyakorlással hamar megtanulják visszatartani. Sok, kizárólag pelenkázó (nem EC-ző) szülő tapasztalhatja, hogy újszülöttje akkor engedi csak el magát ha kibontja a pelenkáját.

Az EC-vel nem teszünk mást, mint hogy fokozatos fejlődést biztosítunk ennek a képességnek. A baba mindig a saját szintjéhez mérten vesz részt a folyamatban, lépésről lépésre sajátítja el az önálló bilizéshez szükséges tudást. Ugyanúgy, ahogy a beszéd, táplálkozás, mozgásfejlődés területén is teszi. Végül olyan 1,5-2 éves kor között éri el a teljes szobatisztaságot.

EC_2

Julka: Milyen előnyei vannak az anyuka számára, a baba-mama páros számára?

Sára: Az EC egyik legnagyobb előnyének a mélyebb kapcsolódásra és teljes összehangolódásra való lehetőséget tartják a szülők. Egyértelműen tapasztalható, hogy a EC-vel a baba nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb. Ennek egyik fő oka, hogy a szülő számára a természetes csecsemőhigiénia által értelmezhető és megoldható lesz egy csomó, addig látszólag ok nélküli nyűgösség és sírás.

A másik leggyakrabban emlegetett előny, hogy nem kell kakit mosni (gyerekről, ruhából, pelusról), mert a babák pár hónapos korukra már “kakibiztosak”, ami azt jelenti, hogy csak elvétve van tévesztés (így hívjuk az EC-ben a baleseteket).

Továbbá jelentős anyagi megtakarítást is jelent, hiszen az EC-s gyerekek sokkal hamarabb szobatisztulnak mint társaik. Így összességében kevesebb a pelenkázásra, mosható pelenka esetén a mosásra költött összeg.

Julka: Nekünk kiemelten fontos a környezetvédelmi haszna. Tudnál mesélni erről?

Sára: Ez szintén egy pozitív hozadéka az EC-nek, amit nagyon fontos kiemelni. A rövidebb ideig tartó pelenkázás kevesebb pelenka és pelenkázási kiegészítő használatát jelenti. Kevesebb víz fogyasztást eredményez, illetve a háztartásokból veszélyes hulladékként kikerülő eldobható pelenka mennyisége is nagyon jelentősen csökken.

A család ökológiai lábnyoma erre az időszakra  jóval kisebb lehet.    

Julka: Mennyire nehéz megtanulni, alkalmazni?

Sára: Az EC nyugati verziója végtelenül rugalmas. Teljes mértékben adaptálódott a nyugati kultúrához és szokásokhoz. Minden tekintetben maximálisan személyre, eseményre és családra szabható. Nem szükséges több figyelem az EC-hez, mint egy jól időzített pelenkacseréhez, időben fektetéshez, vagy hogy, akkor etesd meg a babád, amikor éhes.

A teljes idős EC azt jelenti, hogy ha van lehetőséged, kapacitásod, kedved, akkor megpróbálhatsz mindig minden pisit és kakit úgymond elkapni.

Ha úgy érzed, hogy ez sok, akkor eldöntheted, hogy mikor, milyen körülmények között csinálod és mikor nem, ez a részidős EC. 

A szülők háromnegyede részidőben gyakorolja sikeresen ezt a gondozási formát. 

A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy például csak a kakira ajánlod fel a bilit, vagy csak otthon biliztek, csak ha apa is ott van, csak ha a tesó nincs ott, csak délelőtt vagy épp csak a fürdés előtti 1 órában.

Ez a család, a gondozó döntése.

Julka: Mikor lehet elkezdeni? 

Sára: Tradícionálisan az EC-t 0-6 hó között , de igazából bármikor el lehet kezdeni használni a bilit. Fontos kiemelni, hogy kezdéstől függetlenül, mindig a gyermek életkorához, habitusához, képességeihez kell igazítani a módszert. 

Teljesen másként bilizünk egy újszülöttel, mint egy bútor mellett lépegető totyogóval vagy egy 2 évessel.

Ezek alapján három különböző EC alapú módszerről beszélünk:

Természetes csecsemőhigiéniát gyakorlunk nagyjából 10-12 hónapos korig,
Segített szobatisztaságot olyan 10-20 hó között, és
Szobatisztaságot 18-20 hónapos kor felett. 

EC_3

Julka: Hol lehet tájékozódni részletesebben a témáról?

Sára: Ha valakinek az eddig elhangzottak felkeltették az érdeklődését, akkor mint Okleveles EC és szobatisztaság oktató a természetes csecsemőhigiéniát ajánlom minden újszülöttnek, kúszó-mászó babának, egy év alatti totyogónak és családjának.
Akik hasfájással, pelenka kiütéssel küzdenek, mosható pelenkáznak és nem akarnak kakit mosni, vagy szeretnének még egy kapcsolódási lehetőséget a babával, azoknak különösen ajánlom.

Nagyobbaknak pedig ajánlom az általam kidolgozott Pelenkátlanodj Segített Szobatisztaság és Pelenkátlanodj Szobatisztaság módszereket. Segítséget nyújtanak azon családoknak, akik el szeretnék  kezdeni a bili használatát és szeretnék elhagyni a pelenkát.

Az EC egyszerű, csodálatos kapcsolódási lehetőség, ami válaszkész, higiénikus, környezetbarát és bármilyen életkörülményhez rugalmasan, tetszés szerint alakítható.

Részletes információk a pelenkatlanodj.hu oldalon érhetők el.

Ha érdekel az ökotudatos babaápolás olvasd el EZT a blogposztunkat is, sőt keresd hulladékmentes babaápolási termékeinket a BABA-MAMA kategóriában!