Őszi zero waste dekoráció

Elérkeztünk az év azon szakához, amikor egyre erősödik a befelé figyelésünk, a “kuckózás” és a sötétedő esték tartalmas eltöltése iránti vágy. Ősz van, csodaszépek a színek a természetben, közben kiszámíthatatlan az időjárás. Kevesebb a kinti munka, már csak a kertet készítjük a télre, takarunk, magot gyűjtünk, betakarítjuk a másodvetés termését.

Óhatatlanul is ott a vágy, hogy most behozzuk a kinti világot, ehhez gyűjtöttünk Nektek inspirációt, zero waste módra. Tudjuk, hogy nagy a csábítás, Instagramon, üzletekben virítanak az őszi csecsebecsék, egy kis hangulat az előszobában, egy kis ez, egy kis az a nappaliban, de nem kell újabb csetreszeket vásárolni (majd azoknak helyet találni a többi évszakban), helyette gyűjtögessetek a természetben, használjátok a Föld kincseit.

Levelekkel, termésekkel díszített ág

Sétáljatok egyet a környéken, gyűjtsetek be letörött ágat, leveleket – minél színesebb, annál jobb, terméseket. Ha van otthon méhviaszod, a terméseket folyékonyra hevített méhviaszba be is márthatod, így tartósabb lesz a díszed, de ez a lépés elhagyható. Cérnával fűzd fel a kincseket, és kötözd fel az ágra. Az ág mehet az étkezőasztal fölé, de egy fali szögön is megállja a helyét.

Őszi díszek 0 Ft-ból!

Koszorú fonás

Lombhullás után érdemes felkerekedni, és idei fűzfavesszőket gyűjteni, bár kaptunk tippet, hogy nyárfából, kőrisből, almából, barackból, nyírből, szilből, veresgyűrű somból, eperfából, szederindából is lehet fonni, ugyanúgy használni, mint a fűzfa vesszőket. Ezeket a frissen szedett hajtásokat nyugodtan lehet dugványozni a kertben, és akkor minden évben tudod szüretelni a saját fonásra használt vesszőidet.

Maga a koszorú a legegyszerűbb forma, ITT egy videó, ami alapján Ti is tudtok otthon koszorút fonni. Érdemes hosszú vesszőket vágni, törekedjetek legalább 1 méter hosszú hajtások gyűjtésére, ezekkel könnyebb dolgozni. Először érdemes “meggyökkenteni” a vesszőt, ez azt jelenti, hogy a hüvelykujjaddal végigsimítod erősen az egész vesszőt, kicsit gyúrod, hogy ne törjön olyan könnyen. A fás vastag részt le is vághatod metszőollóval. Első lépésben egy karika formára hajlítod a vesszőt, majd folyamatosan hurkolod egymásba, és kiadja magát a kerek forma. Ha elfogy, fogsz egy újabb vesszőt, maga körül fonod, mindaddig, amíg elégedett nem leszel a koszorú vastagságával. Ekkor levágod a kilógó szárakat, és bármilyen anyaggal, terméssel díszítheted immár a koszorúd, ami évekig kiváló alap marad.

Termések a házban

Egyszerű, de nagyszerű: helyezz el a lakás különböző pontjain dísztököket, sütőtököt vagy éppen Halloween-i tököt.

Egy erdei kiránduláson gyűjtött makkok, tobozok, gesztenyék is remekül mutatnak egy kis tálkában elhelyezve.

Horgolt díszek, makramé

Az őszi esték meghitt időtöltése a kézimunkázás. Szerencsére a finom horgoláshoz vagy a rusztikusabb makraméhoz is könnyen beszerezhetjük a fonalakat, pamutból (Öko-Tex 100 tanúsítvánnyal rendelkező) vagy éppen 100%-ban újrahasznosított anyagból készült fonalak is vannak a piacon. A műanyagot (pl. akril) inkább kerüljük.

A világ egyik legkönnyebben, legkevesebb pénzből (hiszen csak egy horgolótű kell és egy gombolyag fonal) megvalósítható hobbija a horgolás. Én például YouTube-ról tanultam meg horgolni (ezzel a videóval kezdtem, bár rengeteg oktatóvideó található); kifejezetten az amigurumi érdekelt, amivel bájos kis figurákat tudtam készíteni a gyerekeknek. Aztán annyira belejöttem, hogy tavaly karácsonyra már karácsonyi díszeket horgoltam ajándékba. (Ingyenes minták ITT) . De nem kell itt megállni, a horgolással terítőket, konyharuhákat, kenyérzsákokat, párnákat, szinte bármit el lehet készíteni.

Egy másik szuper, reneszánszát élő hobbi a makramézás. Ez sem bonyolult, ezt szintén YouTube-ról sajátítottam el (videó ITT), és ehhez még tű sem kell, elég egy gombolyag makramé fonal. Én virágtartót készítettem, de gyönyörű álomfogókat, lakásdíszeket, dekorációkat lehet belőle alkotni.

Fenntarthatósági kisokos

  • használd bátran a természet kincseit,
  • környezetbarát alapanyagot használj – preferáld a lebomlót,
  • adj egy régi holminak új életet (akár átfestéssel, felújítással),
  • tartsd körforgásban (pl. befőttesüvegből mécses),
  • ha van időd, készítsd saját kezűleg,
  • ha vásárolsz, támogasd a hazai alkotókat,
  • ha mégis nem lebomló dekorációt vásárolsz, igyekezz sok évre tervezni, hogy tartós holmi maradjon.