Minimalista fürdőszoba rutin

Ki ne vágyna egy letisztult, kompakt, egyszerű és praktikus, fürdőszobára? Mi most tippekkel segítünk, hogy a fiókok és a polcok a fürdőben is rendezettek legyenek és egy minimalista fürdőszoba büszke tulajdonosa lehess.

1. Szelektálás – a minimalista fürdőszoba rutin alapja

Termékminták, nem-szereti-a-bőröm kozmetikumok, ilyen-színű-rúzst-minek-vettem és társai könnyen felgyűlhetnek a kozmetikumok között. Ahogy a gardróbban, itt is igaz, hogy ne tartogassuk ezeket a termékeket, ajándékozzuk el a felesleget annak, aki hasznát veszi. A parfümök is megromlanak egy idő után: ha pár év alatt nem fogy el egy üveg, kellemetlen mellékszagot hordozhat, ezek után pláne nem fogod magadra fújni. Mielőtt tehát a szemetesbe dobnál valamit, add tovább, ha megfelelő az állapota a terméknek; ha pedig már semmire nem lesz jó, vizsgáld meg a dobozát, tégelyét, flakonját, hogy fel tudod-e használni akár saját készítésű kozmetikumok tárolására vagy tisztítószerekhez. Esetleg rövidárut tudsz-e benne gyűjteni (pl. kis tégelyek), stb. Ha a szemétben landol, mosd el és szelektív gyűjtőbe dobd.

2. Válaszd a természeteset, zero waste fürdőszobai megoldásokat!

SLS és parabének helyett válassz természetes összetevőjű termékeket, natúrkozmetikumokat. Meg kell említenünk az igazi minimalista fürdőszoba harcost, a szappant! Persze csábítóak az illatos kencék, de sokkal egyszerűbb, praktikusabb, gazdaságosabb egy szappannal megoldani a tisztálkodást mindenféle műanyag flakonos kemikália helyett. A Julka webshopban mindenféle bőrtípusnak megfelelő Életvirág szappan megtalálható.

Hallottál már a samponszappanokról? A minimalista fürdőszoba alapkellékeiről, a szilárd samponokról egy régebbi bejegyzésünkben is olvashatsz ITT.

3. Növényi olajok a pihepuha bőrért

Egyrészt elképesztően fontos a vízfogyasztás – inni, inni és inni – télen/nyáron egyaránt. Másrészt a mindenféle ismeretlen eredetű illatanyaggal és szintetikus szerrel dúsított testápolók helyett a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás a háztartásokban is megtalálható növényi olajok használata. Nekünk jó tapasztalataink vannak az olívaolajjal, de szuperek a bázisolajok is, pl. a MediNatural bázisolajai. A shea vaj is kiváló bőrápoló.

4. Válts tartós és mosható fürdőszobai eszközökre az eldobhatók helyett!

Használj szappanzsákot, hogy még az apró szappandarabkák se vesszenek kárba. Műanyag hajkefe helyett fésülködj fa fésűvel, műanyag fültisztító pálcika helyett pedig komposztálható, bambusz alapút használj.

Stílusos fém borotva az eldobhatók helyett? Naná! Ezen kívül legyen nálad mosható arctisztító az eldobható vattakorongok alternatívájaként.

Ebben a videónkban bemutatunk sokféle alternatívát a megszokott kozmetikai cikkek helyett.

5. Ne akarj mindent egyszerre

A szépségápolási rutint nem olyan könnyű egyik napról a másikra megváltoztatni, hagyj időt magadnak. Fontosak az apró sikerek is, ezért érdemes lépésről-lépésre haladni.

Plusz tipp

Ha szeretsz magad kotyvasztani kozmetikumokat, akkor itt van 2 recept, ami érdemes kipróbálnod: 

Kétbázisú sminklemosó

  • 2 ek. mandula olaj
  • 2 ek. sárgabarackmag olaj
  • 1/2 ek. E vitamin
  • 4 ek. rózsa víz

Tonizáló arcvíz

  • 1 ek. szárított rózsaszirom
  • 1 ek. szárított körömvirág
  • 1 ek. szárított levendula
  • + 1 dl alma ecet 
    Ezt a keveréket egy kis befőttesüvegben kell áztatni 4-5 napig. 
    Utána felönteni 4 dl rózsavízzel vagy narancsvirág vízzel.