Ünnepi menü és ajándékok – lehet fenntartható!

1. Tervezés – az ünnepi menü alapja

A menütervezéssel időt és energiát spórolsz magadnak. Így biztosan el tudod kerülni a kapkodást, a felesleges vásárlást (egyben feleslegesen csomagolt dolgokat) és persze különösen fontos, hogy esetleges pénzkidobástól is megmented magadat. Ráadásul nem megy pocsékba a megvásárolt étel sem, elkerülheted az ételpazarlást is. Az ünnepi menü általában véve is egy komplex valami, tehát érdemes időben megtervezni, hogy mi is kerüljön az ünnepi asztalra. Ezután készítsd el a bevásárló listát – a hosszabb lejáratú termékekért már most el lehet menni, hogy azzal is kipipálhassunk néhány feladatot.

Látogass el egy csomagolásmentes boltba – ITT találod a térképet a jelenleg működő boltokról. Tárazz be köretekből, aszalványokból, lisztekből – amire csak szükséged van. A bevásárlásnál pedig mindig legyen nálad szütyő vagy vidd magaddal a már korábban használt de még jó állapotú nejlon zacskókat.

Ebben a bejegyzésünkben további tippeket olvashatsz a menütervezéssel kapcsolatban.

2. Mikulásra készülődés fenntartható módon

A klasszikus bezacskózott Mikulás-csomag helyett kerüljön a Mikulás ajándéka pamutzsákba, akár újrahasznosíthatsz valamilyen maradék anyagot is erre a célra. Lehet az egy piros pamut felső, vagy valamilyen téli mintás anyag újjászületése. Ha nincs kedved magad készíteni és keresel valamilyen karácsonyi hangulatú szütyőt nézd meg az ünnepi mintás zsákunkat, ami a mikulás mellett akár ajándékok csomagolására is szuper választás.

Mi is kerüljön a zsákba? Szülőként lehet, hogy szívünk szerint csak egészséges nasikat pakolnánk a gyerekeknek (gyümölcsöt, aszalványokat), de ha gyerekfejjel gondolkodunk, egy kis édességnek is legyen helye abban a csomagban. Sok csomagolásmentes boltban találsz nassolnivalókat, csomagolj be mosható szalvétába pl. karamellát, bonbonokat és máris megspóroltad azt a rengeteg csomagolóanyagot.

Nézd meg az alábbi videónkat, amit az érdi (Érd, Pipacs utca 15.) Érdenkerti Zöld kosárban készítettünk: mennyi mindent meg lehet vásárolni csomagolás nélkül!

Ha ehelyett vagy emellett játékot is választanál a gyerkőcöknek, válaszd hazai alkotók munkáit. Nagyon sok kis vállalkozás foglalkozik természetes alapanyagú játékok készítésével, nézz körül pl. a Meskán!

Nálunk idén is a könyveknek van a legnagyobb sikere, így biztos nagy lesz az öröm, amikor megkapják a Zöld mondokák kedves kis könyvecskét. 🙂

Ezek a tippek a családi körben való ajándékozásra is ugyanúgy vonatkoznak. Felnőtteknek ajándékozhatsz akár élményt is tárgyi ajándékok helyett, egy-egy régi álom megvalósulása (repülőgép vezetés, élményfestés stb.) felejthetetlen pillanat.