#receptrovat – gyors ebéd házi metéltből

Idei személyes elhatározásunk, hogy szeretnénk ellesni és megtanulni minél több olyan konyhai praktikát, amelyek segítségével igazán ökotudatossá és nem mellesleg egészségessé válhat a konyhánk. Mire gondolunk? Fermentálás, tésztagyúrás, kenyérsütés, befőzés, csupa olyan tevékenység, amelyek nagymamáinknak nem okozott gondot, manapság viszont sok-sok háztartásban kikoptak ezek a praktikák.

Remélem van kedvetek velünk tartani és együtt elsajátítani, hogy válhat szokássá a hulladékmentességre törekvés a főzés terén is.

A mai recept, amit a figyelmetekben ajánlunk egy isteni fokhagymás, spenótos tészta, házi metélttel és sajttal készítve. Nyamiii…

Mitől Zero Waste?

  • alapanyagokat csomagolásmentesen – szütyöket és dobozokat fel és irány a piac!
  • ami nem szezonális az a fagyóból – nekem mindig van lefagyasztva spenótlevél, szerencsére a gyerkőcök is szeretik 🙂
  • amit lehet készíts sajátkezűleg – a recept különlegessége, hogy házi tésztából készült, de persze ha épp nincs idő kedv akkor marad a csomagolásmentesen beszerzett tészta.

Elkészítés

Az olajon fokhagymát pirítunk, majd mehet bele a spenót. Egy kis párolás után összekeverjük a 10 perc alatt készre főzött metélttel és kedvünkre való sajttal tálaljuk. Fűszerezés terén én csak egy kis sót és borsot használtam. A különlegességét a házi tészta adja, lássuk hogyan készült.

Házi tészta – ahogy anyósomtól tanultam

  • 500g liszt
  • 5 tojás
  • csipet só

A lisztet a tojásokkal és a sóval összegyúrjuk és a 2-3 felé vett adagokat hűtőben pihentetjük fél-1 órát. Pihentetés után vagy tésztanyújtó géppel vagy az ügyesek nyújtófával is nyújthatják, majd késsel vagy a gép megfelelő tartozékával felvágjuk. Utána már csak a szárítás marad. A pamut vászonra kitett tészta száraz lakásban 1 nap alatt szárad. Nem kell letakarni.

Amit még nem próbáltam, de biztos ki fogom, hogy zöldségek hozzáadásával (cékla, spenót) igazán különleges színezett és ízesített száraztésztát is készíthetünk.

Remélem kedvet kaptatok kipróbálni a tészta készítést és ha tetszett egyéb praktikákat is találtok a #receptrovat címkével ellátott blogposztokban.

Krumpliimádóknak pedig ez a posztunk kötelező olvasmány ?

A julka.hu csapata