Zero waste járvány idején

Megváltozott az életmódod, vagy az egész család életmódja? Bizony sok háztartásban van most otthon mindenki, de már egy kisgyerek otthonléte is jelentősen megnövelheti a lakásban keletkezett hulladék mennyiségét. A leterheltség, figyelmünk megosztása és a szorongás – mind hozzájárulhat ahhoz, hogy a megszokott dolgainkat a háztartás terén sem tudjuk úgy végezni, ahogyan igazán szeretnénk. Belefásulhatsz az állandó főzésbe – ki mit egyen kérdéskörbe, abba, hogy az élelmiszerboltban való vásárlás a heti kaland és persze ott van a társas kapcsolatok minőségének romlása: kevesebb találkozás a barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel.

Ilyen helyzetekben a zero waste életmód felé való törekvés háttérbe szorulhat. Talán ott van a lelkiismeret furdalás is, hogy nem próbálkozunk eléggé, hogy már megint milyen gyorsan gyűlik a szemét, hogy mások a beszerzési forrásaink. A piacok elkerülése magával hozhatja a csomagolt áruk arányának növekedését.

Mit tehetsz? Figyelj, itt van néhány ötlet, mire érdemes figyelni:

  • Megfigyelés és cselekvés, ahogy a permakultúra javasolja – lásd meg és tudatosítsd, mi az, amin tudna a háztartás változtatni, javítani. Miből használtok túl sokat, mi az, ami felesleges, mi adja az összegyűjtött szemét nagy részét?
  • A ritkább vásárlás, akár online vásárlás egy tudatosabb bevásárlás felé visz – kisebb az esély az impulzus vásárlása, igaz? Tényleg csak a legfontosabb dolgok kerüljenek a bevásárló kosárba, akár hagyományos, akár online kosárról beszélünk.
  • A gyerekek szokásai, szemetelési mennyiségei is láthatóbbakká válnak – nem nyelik el azt az óvodák és iskolák.
  • Bár csábító a házhoz szállítás, ha lehet, nagyobb egységekben gondolkodj – a gyakran kevés elv helyett rendelj ritkábban, nagyobb tételben.
  • Továbbra is támogasd a kistermelőket – nem szűntek meg a bevásárlóközösségek, csatlakozz, találj társakat!
  • Nézz körül a használt cikk piacon! Sokkal egyszerűbb a szomszéd utcából megvásárolni egy már nem használt tárgyat, ami számodra hasznos lesz – egy konyhai robotgép, egy kihasználatlan fűnyíró, vagy egy társasjáték. Ráadásul nem kell a szállításért se fizetni.

Minél több időt töltünk otthon, annál feltűnőbbé válnak a felesleges holmik. Marie Kondo-zd végig a lakást! Mik azok a tárgyak, ruhák, amik magadhoz ölelve jó érzéssel töltenek el, és mik azok, amik felesleges helyfoglalók? Találj nekik új otthont, ajándékozd el, ajánld fel őket olyanoknak, akik számára értékesek lesznek.

Az otthonülős időszak is rejthet lehetőségeket a zero waste terén:

  • ruhavásárlási szokásaink merően megváltozhatnak, akár a saját kapszula gardróbunkat is összeállíthatjük;
  • bátrabban kísérletezhetünk zero waste kozmetikumok kipróbálásával vagy elkezdhetünk otthon gyártani kozmetikumokat, tisztítószereket.

A Julka webshopban mindenféle izgalmas csomagot állítottunk össze Nektek, hogy könnyed legyen az indulás a zero waste szépségápolás és vegyszermentes takarítás felé.

I Love Fleur De Lin csomag:

Tudatos szépség csomag:

Tiszta Otthon csomag:

Ökomosás csomag: