Zero waste mosás kalauz

Most a zero waste mosás kérdéskörét jártuk körül. A zero waste életmód talán legelemibb részei a mosható alternatívák használata az eldobható termékek helyett. Mi is arra törekszünk, hogy minél több mosható terméket tudjunk kínálni:

Mosható:

Időnként fel is merül a kérdés, hogy vajon mekkora környezeti ártalma van a mosásnak? Létezik-e zero waste mosás? Ha csak azt nézzük, hogy egy adott eldobható termék előállításához, annak esetleges újrahasznosításához mennyi energiára van szükség, és ezt összevetjük azzal, hogy a mosógépet így is úgy is használjuk a ruháink mosásához, akkor egyértelműen a mosható termékek nyernek, mint környezetkímélő megoldások.

Tehát a mosható alternatívákat nyugodtan mossuk együtt átlagos ruháinkkal, külön mosást miattuk NE indítsunk.
Ezek a textilek többnyire kisebb darabok, így a mennyiségük sem jelentős.

Mi a célunk a mosással? Természetesen, hogy tiszták legyenek a holmijaink. Viszont nem mindegy, mit használunk ennek eléréséhez. Tudjuk, hogy egy évtizedeken át megszokott bolti öblítő illathoz sokan ragaszkodnak, de higgyétek el, aki természetesebb, kevésbé intenzívebb illatélménnyel is megelégszik, annak egy idő után már a bolti öblítőillat lesz tolakodó és túlzó, tehát mint egy függőségtől, ettől is elhatározással el lehet szakadni. Valóban, a természetes megoldások nem lesznek kirobbanó illatok, egy pulcsinál felvételkor finom illat persze lesz, de nem az az egész napos erős öblítőszag.
Na és persze mi is annál illatosabb, mint a nyári napsütésben száradt ágynemű illata, vagy a téli, akár kissé füstös szabadban száradt ruháké? Első körben tehát érdemes lecserélni a jól bevált textilöblítőnket.

Nagyon fontos: a megbontott termékeket NE dobjátok ki egyből a kukába, nem pazarlásra ösztönzünk, hanem egy tudatosabb életmódra. Használjátok el, használjátok fel a meglévőket, ha addig nem okozott bőrproblémát.

Öblítő helyett

Mit érdemes öblítő helyett használni? Első körben próbáld ki az ecetes vizet! Nem véletlenül használják ruhafestést követően színfixáló szerként az ecetes vizet. Az ecettől éppúgy puhák lesznek a ruhák, mint az öblítőtől, ráadásul eltávolítja a textíliákból a mosószermaradékot, és az olyan kellemetlen szagokat is, mint a dohányfüst. Ha pedig egy kis extra illatra vágysz, adj a mosógép öblítőszeres rekeszébe a háztartási ecethez tíz csepp 100%-os illóolajat, pl. citrom- vagy levendulaolajat. De kipróbálhatod a háztartási boltokban és drogériákban kapható mosóparfümöt is – melyből szintén nem kell sok. Bár ezeket műanyag flakonban kapod, viszont nagyon kevés is elég belőlük, szóval sokáig tudsz használni egy flakon mosóparfümöt. Hogy mennyire környezetbarátok az egyes márkák, az viszont változó, a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján utána tudsz járni a különböző címkéknek, ezek segíthetnek eligazodni az egyes márkák között.

Ha egy idő után már az illatot sem igényled a mosáshoz, maradhatsz az ecetes víznél vagy próbáld ki a vízben oldott citromsavat öblítő helyett. 125 g vízzel +2 g citromsavval kb. 10%-os ecetet tudsz helyettesíteni.

Zero waste mosás: a mosószer kérdése

Hogyan válasszunk mosószert? Nehéz dönteni, nagy a túlkínálat. Másodszor, sokunknak és/vagy gyerekeinknek érzékeny a bőre, esetleg ekcémás – ilyenkor nagyon nem mindegy, milyen szerekkel operálunk.
Válasszunk környezet- és bőrbarát termékeket, amelyek kevés hulladéktermeléssel járnak.

Itt megint figyeljük meg a bolti mosószer flakonokon az ökocímkés termékeket. A következő lépés a zero waste mosáshoz a műanyagmentesség. Milyen termékeket használjunk, hogy még flakonok se gyűljenek a mosási rutin során?

Többféle szuper alternatíva létezik: mosószóda, mosószappan, mosótojás pl.

Mosógél mosószódából és mosószappanból

Remek mosógél készíthető mosószódából és mosószappanból. A TVE honlapján egy szuper bevált recept olvasható:

Főzött mosógél környezetbarát alapanyagokból

Hozzávalók:

Így készítsd:

Fazékban forraljunk fel 3 liter vizet, adjuk hozzá a reszelt mosószappant és oldódásig kevergessük, majd tegyük félre. Egy kisebb edényben forraljunk 1 liter vizet, majd a tűzről levéve keverjük bele a 20 dkg mosószódát. Oldódásig ke­verjük, majd hagyjuk hűlni. Ha már langyos, a szappanos léhez öntsük a mosószódás oldatot, hozzáadjuk a szódabikarbónát és az illóolajat. Botmixerrel összeturmixoljuk (szépen kifehéredik és pudingsze­rű állaga lesz). Még adunk hozzá vizet, ha nagyon besűrűsö­dik. Ebből kb. 7 liter mosószer lesz, amit üvegekbe, kiürült mosószeres flakonba öntünk. Később még hígít­hatjuk, ha besűrűsödik.

Így tárold:

A házi készítésű folyékony mosószer tárolásáról sokféle információ kering. A legbiztosabb, ha hűtőben tároljuk. Viszont mivel egyszerre jelentős mennyiségű mosószer készül el, gond lehet, ha hirtelen mosószerrel telik meg a hűtőszekrényünk. Ezért érdemes vagy kisebb mennyiséggel dolgozni vagy összefogni és szétosztani az elkészült mennyiséget.


A mosószódát simán por formában is direktben a dobba szórva is lehet használni (ezt elsősorban szőnyegek, lakástextíliák esetében). Nem szabad elfelejteni, hogy a mosószódát csak vízben oldott állapotban szabad a mosógép mosószer adagoló tartályába tölteni! Szárazon adagolva egy kevés víztől is kőkeményre tud szilárdulni, ami komoly károkat okozhat a mosógépben

Mosótojás

Ha nem a Te asztalod a mosógél főzőcskézés, választhatsz mosótojást is. Az Ecoegg mosótojásban is mosótojásban is mosószóda alapú mosószer golyók vannak (pont úgy mint a legtöbb mosószernek is mosószóda az alapja, csak éppen ezt még különféle illat és állagjavító adalékanyagokkal turbózzák).

A fehér golyócskák fokozatosan el is kopnak a használat során. A fekete golyók (turmalin, ásványi anyag) csupán azt a célt szolgálják, hogy segítsenek a fehér golyók kopásában, a hatékonyabb mosás érdekében. A golyók, ahogy fogynak, úgy kell alkalmanként a tojást feltölteni.

Tóth Andi gondolatai az Ecoegg mosótojással kapcsolatban:

“A mosótojás általam tapasztalt előnyei:
💚 Nincs cipekedés, hiszen egy mosótojás minimum hónapokig, de a legnagyobb kiszerelés esetén akár 3 évig is elegendő mosószer tartalékot tartalmaz.
💚 Mindig van otthon kéznél.
💚 Nincs szükség adagolásra, méricskélésre.
💚 A műanyag tojás 10 év után becserélhető újra, az elhasználódott tojásból újra ilyen tojásokat gyártanak (az enyém közel 10 éves, de nem adja jelét, hogy cserélnem kellene)
💚 Több évre vetítve elhanyagolható mennyiségű hulladék képződik (papír csomagolása, és a PLA-ból készült kis zacskók, amikben a mosógolyók vannak).
💚 Hatékonyságát tekintve éppen olyan mint a legtöbb öko mosószer. Itt is szükséges az előkezelés foltok esetén (én ezt mindig mosószappannal oldom meg vagy nátrium-perkarbonátban előre áztatok), itt is moshatod magasabb hőfokon a ruhákat, ha szükséges (max. 60 fok).
💚 És valóban drága egyszerre kifizetni az árát, de hosszú távra visszaosztva simán megfizethető.
Összefoglalva a lényeget, merjetek váltani olyan mosószerre, ami nem csak az egészségetekre, de a környezetünkre és az élővilágra sincs káros hatással.”

Biobubi

Bár a Biobubival még nincs saját tapasztalatunk, de alapvetően amolyan házhoz jövő csomagolásmentes boltnak felel meg, egy betétdíjas tisztítószer márka. Kiszállításkor, háznál cserélik a flakonokat, így hulladékmentesítve az otthonokat. Összetevőik ökonak minősülnek.

Remélem segítettünk a zero waste mosás témakörében, a következő posztban jönnek olvasói kérdéseink!