Zero waste mosás – Olvasói kérdések

Melyik jobb a környezetnek, a mosódió vagy a mosószer (pl. Easy Fresh) vagy ha otthon készítek mosógélt?

Erre nem annyira egyértelmű a válasz. Ha csak a származási helyet nézzük, akkor: a mosódiót Ázsiában termesztik, az Easy Fresh fő hatóanyaga Japánból származik, míg a házi mosógél alapanyagait ha nem is teljesen Magyarországon, de az EU-n belül termelik, és mivel nagy mennyiség készíthető belőle otthon, így talán erre a válasz az, hogy a mosógél. Ugyanakkor az Easy Fresht be lehet szerezni csomagolásmentes boltban, ahova saját flakont tudsz vinni, míg a mosószappant, a mosószódát, a szódabikarbónát nem mindenhol lehet kimérősen beszerezni, azok megvásárlása hulladékkal járhat.

Mivel teszek jobbat, ha még elhasználom a meglévő mikroszálas törlőimet vagy ha kidobom őket?

A meglévő törlőket természetesen használd el nyugodtan, ne pazarolj azzal, hogy működő termékeket kihasználatlanul kidobsz, pláne ne a kommunálisba. Egyébként ezeknek a mikroszálas törlőknek a nagy része újrahasznosított műanyagból készül.

Öblítő helyett mit használjak, ha 1. Illat, 2. Puhaság a cél?

Az ecet citromsavval való helyettesítése (az előző mosós cikkben írtuk a receptet) segíthet a puhaságon, illetve egy olyan tippet is kaptunk (bár nem próbáltuk), hogy a mosási program végén még egy előmosást végeznek melegebb vízzel, majd ezt centrifugázzák – de itt azért megint egy jelentős energia- és vízfogyasztás többlet lesz.

Azt is fontos tudni, hogy sajnos a jelenlegi fast fashion piac olyan ruhákat kínál, amelyek nem tartósak eleve. Egyszerűen az anyaguk már nem tiszta pamut, lyukadnak, kopnak, nagyon-nagyon hamar tönkremennek, sajnos ezektől az olcsó, távol-keleti sweatshopokban készült daraboktól ne várjunk sokat.

Illat: lehet próbálkozni a mosóparfümmel vagy a különböző illóolajokkal. A természetes megoldásoktól azért ne várjunk kirobbanó, egész napos illatfelhőt.

Az Ecoegg mellé érdemes nátrium-perkabonátot használni, hogy ne szürküljenek be a ruhák?

Igen, ez szuperül működik, érdemes egy éjszakára nátrium-perkarbonátos vízbe áztatni a fehér ruhákat, másnap pedig mosni. A fehér ruhákat csak fehérekkel mossuk, különben elkerülhetetlen a szürkülés.

Milyen illóolajat lehet használni öblítéshez?

A lényeg, hogy 100%-os tisztaságú legyen, kedvelt illatok a levendula, teafa, eukaliptusz, narancs stb. Tipp: ha mosódiót használsz, és a mosódió zsákjára cseppented az olajokat, akkor tartósabb lesz a ruhákon az illat!

Az Owaster kávéfiltert hogyan és mivel érdemes mosni?

Citromsav és/vagy szódabikarbóna keverékével mehet, inkább kézi mosással. Bolti mosószert inkább ne használjatok, hiszen közvetlen kapcsolatba kerül az anyag a kávéval.

Autószerelő ruhájára mit ajánlanátok? Erősen olajos, meg minden, ami elképzelhető.

A marhaepeszappan mindenféle foltot eltüntet: kávé, anyatejes kaki, olaj, vér stb. Első körben ezzel érdemes folttisztítani, kidörzsölni a foltokat, amennyire lehet, majd rajta is hagyni a szappanból valamennyit, és ki se kell öblíteni, mehet így a mosásba.

Mosipelus mosása, hogyan kezdjek neki?

Erről egy egész könyvet lehetne írni, de most röviden a saját tapasztalatomat fogom megosztani. A pelusokat, ha pisis, egy öblítés után, ha kakis, akkor megtisztítás + marhaepeszappanos foltkezelés után egy vödörben nedvesen tároltam max 2 napig (általában 2 naponta mostam az adagokat). Ha összegyűlt a mennyiség és már kellettek a tiszták, akkor egész egyszerűen a többi babaruhával együtt mostam őket, sima 40 fokos mosásban. Annak idején BambinoMio fertőtlenítőt is tettem hozzá, de ezt lehet helyettesíteni persze mással is, nátrium-perkarbonáttal pl. A tépőzáras pelenkákat külön mosózsákban mostam, a tépőket a helyükre csatolva.

Pár hónap használat után észrevettem, hogy eléggé bebüdösödtek, ilyenkor egy éjszakára nátrium-perkarbonátos és mosógatószeres vízbe áztattam őket (egész egyszerűen ment minden a kádba), másnap pedig mosás. Ez a művelet szépen kihozta az állandósult pisiszagot. A foltok ellen egyébként a legjobb a napfény, ha tehetitek, mindig szabadon, a napon szárítsátok a a ruhákat.