Zero Waste termékek – mitől lesz egy termék Julka-kompatibilis?

Mitől hulladékszegény egy termék? Attól, hogy előállítása, csomagolása, szállítása és használata a lehető legkevesebb hulladéktermeléssel jár. Igen, a funkciója miatt is lehet valami hulladékszegény, például, ha az eldobható, egyszer használatos, vagy rövid életű dolgokat hivatott lecserélni. Hogy egyszerűbb legyen átlátni a zero waste termékek rendszerét, érdemes külön beszélnünk róluk aszerint, hogy tartós használatúak vagy fogyó termékek, illetve alapanyaguk és csomagolásuk alapján.

Alapanyagok – tartós és fogyó termékek

A tartós termékek sokszori újrahasználatával, mosásával, karbantartásával rengeteg hulladéktól kímélhetjük meg magunkat és a Földünket. A praktikusság és jól használhatóság mellett fontos szempont, hogy amennyiben lehetséges, teljesen természetes anyagból legyen, így életciklusa végén komposztálható (fa, textil, növényi, állati sörték). Azoknál a termékeknél, ahol ez nem volt lehetséges, arra figyeltünk, hogy a tartós termék szelektálható és 100 %-ban újrahasznosítható anyagból készüljön, mint az üveg, vagy fém (rozsdamentes acél). A hulladékkezelési problémák mellett, az egészségre káros hatásai miatt is érdemes kerülni a műanyagból készült tartós termékeket, még akkor is, ha eldobható, egyszer használatos termékeket hivatott lecserélni. Főleg a kulacsoknál, cumisüvegeknél, ételhordóknál volt ez dilemma, hiszen ezek az eszközök közvetlen kapcsolatban vannak ételeinkkel italainkkal, így szervezetünkkel is. Az általunk választott üvegből és rozsdamentes acélból készült eszközök biztonságosak, melyekből savas, vagy forró olajos ételekkel való érintkezés során sem oldódnak ki egészségre káros anyagok. Gondolunk itt műanyagok esetén a hormonrendszert befolyásoló biszfenol-A-ra (BPA), vagy a BPA-mentes műanyagok esetén a BPS-re.

Akármennyire is hulladékszegény egy háztartás, a fogyó eszközök fogynak, elhasználódnak. Ilyenek a kozmetikumok, tisztítószerek, a fogkefe vagy a mosogatószivacs például. Így a fogyó termékeknél természetes összetevőjű és lebomló, illetve ahol lehetséges, műanyagmentes alternatívákat ajánlunk. Fogyó eszközök esetén a fő célunk az volt, hogy a termék komposztálható legyen.

Csomagolás szempontjai

Csak olyan gyártóval, forgalmazóval alakítunk ki partnerséget, aki biztosítani tudja, hogy a termékek nem kerülnek bele semmilyen műanyag csomagolásba és a gyártótól való szállítás során sem keletkezik műanyag hulladék. Előfordult, hogy minden klappolt volna egy terméknél, de az egyeztetések során kiderült, hogy a gyártó az egyébként csomagolásmentesen forgalmazott, csupán papírcímkés termékét műanyagba csomagolva szállíttatta. Képzelhetitek, hogy mennyire csalódottak voltunk ilyenkor, persze így, ezek a gyártók, forgalmazók kiestek a körből. Így tehát az összes termékünk csomagolása műanyagmentes, csomagolásmentes vagy papírcsomagolású.

Etikus elvek

Ahogy már az előző blogposztban olvashattátok, a fenti gondolatok mentén az egyes termékekhez összeszedtük az összes olyan jellemzőt kis ikonok formájában, amelyekkel könnyebben eligazodtok a termékek között. Az alapanyagon és csomagoláson kívül nem esett még szó olyan fontos fogalmakról és elvekről, amelyek szintén nagyban befolyásolták, hogy bekerül-e egy adott termék a Julka webshopba. A következő elvek és szempontok a mai etikus élet alapjai közé tartoznak.  

Kegyetlenségmentes kozmetikumok: A „kegyetlenségmentes kozmetikum” megjelölés arra utal, hogy az előállítás során az adott terméken nem végeztek semmiféle állatkísérletet. Ez hál’ istennek alap az EU-ban, így nálunk is, egyetlen általunk forgalmazott terméken sem végeztek állatkísérletet.

Vegán termékek: Ezekben a termékekben nincs semmiféle állati eredetű alapanyag, így állati szőr, tejtermék, méz vagy tojás sem. Kozmetikumaink és egyéb használati tárgyaink között is találhatóak vegán zero waste termékek. Hiszünk abban, hogy drasztikusan csökkenteni kell a haszonállatok számát a Földön, ezért támogatjuk a vegán mozgalmat is.

Pálmaolajmentes kozmetikumok: Miért fontos nekünk a pálmaolaj-mentesség? Olcsósága miatt mára már szinte minden termékben megtalálható, a kozmetikai és tisztálkodó szerektől az élelmiszerekig (pl. samponok, testápolók, szappanok, tusfürdők, kekszek, csipszek, csokoládék, margarin), sőt bioüzemanyagot is gyártanak belőle. Ezzel párhuzamosan a fő pálmaolaj-termelő országokban, Malajziában és Indonéziában egyre hatalmasabb méreteket ölt a természetpusztítás. Sajnos az ott élő állatokat a közvetlen kihalás fenyegeti.

Minőség

Hosszú-hosszú hónapok gondos kutatómunkája áll a termékeink, gyártóink kiválasztása mögött. Csak olyan gyártót kerestünk meg, akik a weboldalukon is tisztán kommunikálnak, nem ködösítenek, valamint a termékeikről a különböző vásárlói fórumokon a legjobb véleményeket kapták. Nem tudjuk elmondani azt, hogy minden termékünket hosszú távon saját magunk is teszteltük. Gondolok itt kulacsokra, ételhordókra, fém cumisüvegre például. Ez azért van, mert hamarabb kezdtük el hulladékcsökkentő életmódunkat, mint ahogyan a webshop gondolata megfogalmazódott bennünk. Természetesen a zero waste elveknek megfelelően, nem dobtunk el, adtunk tovább tárgyakon, csak azért, mert valami újat, netalán menőbbet találtunk. Kérjük ezt te se tedd! Mindig gondold át, hogy valóban szükséged van e a megvásárolni kívánt termékre. Biztos hogy nincs otthon ugyanolyan funkciót betöltő eszköz?

Termékeink gyártási helye

Láthatjátok, hogy jelenleg a termékeink egy része külföldről származik. Azt tapasztaltuk, hogy bizonyos termékkategóriákban egyszerűen nem találunk hazai gyártót. De még európait sem. Idehaza is gyerekcipőben jár még a zero waste termékek előállítása, kivéve néhány lelkes varrómamit, akiket viszont nehezen talál meg a nagyközönség. Ha úgy gondolod, hogy olyan zero waste terméket gyártasz itthon, ami megfelel a Julka alapelveinek, kérlek ne habozz és keress meg minket! Ha tehetjük, forgalmazzuk termékedet vagy akár le is cseréljük külföldi termékünket a tiedre. Tárt karokkal várjuk a hazai gyártókat, hiszen célunk, hogy a szállítás ökológiai lábnyomát is figyelembe véve a “legzöldebb” termékeket forgalmazzuk. Reméljük, hogy kezdő termékpalettánkkal sok vállalkozó kedvű embert megihletünk itthon. Örülnénk, ha lenne hazai citromsavgyárunk, vagy fanyelű fogkefe gyártónk. Csak biztatni tudunk titeket! Hajrá, teremtsük meg együtt itt, kis hazánkban a hulladékszegény, környezettudatos életmód alapfeltételeit! Tarts velünk legközelebb is!

Julka. Az én döntésem. Az én jövőm.